• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 06. 2024 | Mikkel Bækgaard

”Jeg er ikke sikker på, at danskerne er klar til insekter endnu, men det bliver de.”

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 06. 2024 By Mikkel Bækgaard

Det summer hos ENORM Biofactory A/S i Flemming lidt uden for Horsens. Her flyver godt 50 mio. tropiske soldaterfluer rundt og formerer sig. Larverne bliver til olie og mel. Med hjælp fra to EU-projekter, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støttede, blev virksomheden kvalitetscertificeret og fik sparring i finansieringsprocessen.

ENORM Factory A/S producerer godt 36.500 ton fluelarver, 2500 ton insektolie og 11.000 ton insektproteinmel om året. Lige nu bliver det brugt i blandt andet dyrefoder, men den ene af de to direktører i virksomheden, Carsten Lind Pedersen, er sikker på, at det kun er et spørgsmål om tid, før det bliver brugt i menneskemad. 

”Danskerne er ikke helt klar til at spise insekter endnu, men det skal de nok blive,” fortæller han, og peger på en stor stak larver, der vrider sig oveni hinanden. 

Han tager en levende larve op, kigger på den og siger: 

”Der er den der ad-effekt i insekter, men i det øjeblik, hvor man ikke skal se larven i øjnene, inden man skal spise den, så tror jeg egentlig ikke, det betyder så meget længere. Så jeg plejer at kalde dem labre larver,” griner han. 

Insektolie og insektmel

Han er selv klar til at spise larveolie og er overbevist om, at olien bliver det første af virksomhedens produkter, der bliver til fødevarer til mennesker, og det er blandt andet, fordi det er bedre og sundere end for eksempel palmeolie.

”Med en ansvarlig insektproduktion og værdikæde kan det være langt bedre for miljøet at spise insektolie fremfor for eksempel palmeolie, og så har det jo ernæringsmæssigt sunde effekter, fordi den langt overvejende fedtsyre i larveolien er laurinfedtsyre, som har en antibakteriel effekt. Så hvis du spiser det og har diarré, så vil det forsvinde. Det har vi set med smågrise, så man her kan blive fri for at bruge zink eller medicin,” forklarer han. 

Derefter vil insektmel blive serveret på tallerknerne hjemme hos familien Danmark, mener han. 

”Næringsindholdsmæssigt er larveprotein jo egentlig det samme som et animalsk protein, ligesom når du spiser en flæskesteg, en mørbrad eller noget tredje, det her er bare tørret til mel. Det vil vi kunne raffinere yderligere, så det bliver fuldstændig smagløst. Det kan bruges i for eksempel pasta eller proteinbarer, hvor man vil tilføre protein, og her vil man ikke tænke på, at det er insekter, men at det er bæredygtigt og sundt, er jeg sikker på.” 

Vejen til fødevarerne er ikke så udbredt, som Carsten ønsker, men den er kridtet op. 

”Der har været forsøg, hvor larveolien er brugt i hudcremer, men også i chokolade, så det er allerede i fødevarer – godt nok i en testfase stadigvæk, men det er i gang.”  

Rygstøtte i mellemfasen

Bag Carsten står en stærk kvinde, der har været med siden virksomhedens spæde start i 2018. Hun hedder Jane Lind Sam og er Carstens datter. Carsten har en baggrund som landmand, mens Jane er uddannet i medievidenskab. 

”Med min baggrund har jeg været på udebane siden starten af rejsen, og jeg har skullet lære det hele fra bunden, så vi greb det selv ret græsrodsagtigt an. Jeg har haft den rolle, at hvis der var et hul, skulle jeg udfylde det. Så da vi skulle have en vigtig GMP+-certificering for at kunne sælge vores olie og mel til dyrefoder, fik vi starthjælp gennem et projekt, hvor vi fik støtte til en ekstern konsulent,” forklarer Jane. 

Jane er også direktør i virksomheden, og det er hende, der har stået for arbejdet med at få søgt midlerne. ENORM Biofactory har været med i to EU-projekter, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. 

”Vi var nok et sted i mellemfasen, da vi deltog. Og her blev jeg beriget med at få udviklet en hel masse kompetencer, jeg stadig trækker op fra rygsækken. Derudover har vi fået sparring, der har målrettet projektet, og så er netværk guld værd, når man er iværksætter, og det har vi også fået dyrket i forbindelse med de her projekter. Vi har været få ansatte længe, men nu er vi vækstet og har 60 medarbejdere.” 

Insekterne kommer

Over halvdelen af foderet til larverne består af restprodukter fra danske fødevarevirksomheder. Det er blandt andet fra mælke- og osteproduktion, ølproduktion eller juicerester, forklarer Carsten. 

”Det hele bliver dumpet i en stor kasse, og så bliver der lukket larver ned i. Fra restproduktet bliver placeret i kassen sammen med larverne, til der er et færdigt produkt, går der ca. 12 dage. I den tid er der ingen medarbejdere, der rører produktet, da det hele sker med robotter, så vores personale tjekker kun maskinerne. 1/3 af al den energi, vi bruger, kommer fra varmegenvinding, som vi selv har her på gården.” 

Når både Jane og Carsten fortæller om ENORM Biofactory, er det nemt at spotte, at det grønne fokus fylder meget, og at de vægter det højt i virksomheden. Men det udelukker ikke, at Jane kunne finde på at søge puljer med et grønt fokus. 

”Jeg er selv ret nørdet inden for ESG, og jeg har taget en Mini MBA i Sustainability Management, så derfor har vi ikke søgt støtte for at løse opgaver inden for området ved hjælp af eksterne konsulenter. Men hvis jeg i fremtiden har en medarbejder, der er i gang med et projekt, hvor en af indsatserne passer godt i projektet, så kunne vi godt finde på at søge igen. Jeg vil dog hellere opkvalificere egne medarbejdere, end at løse diverse opgaver ved hjælp af konsulenter. Det er værdifuldt, at viden og kompetencer bliver forankret her,” forklarer hun, og Carsten supplerer:

”Vores kunder efterspørger et Footprint, CO2 osv. så derfor har vi det her fokus. For 5-6 år siden var der for eksempel ikke nogen, der tænkte på, at de kunne levere restprodukter til larver, det ville de grine af, hvis jeg spurgte. Nu er der faktisk virksomheder, der kommer og spørger, om vi kan bruge deres restprodukter. Og dem vil vi gerne overtage, da efterspørgslen på insektmel og insektolie aldrig har været større. Så vi kommer ikke uden om, at insekterne kommer, og vi spiser dem meget snart,” slutter Carsten. 

Skrevet i: Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik