• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer14. 06. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

En sommer i snapsens tegn

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer14. 06. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

aalborgOven på flere uger med fremragende vejr, har jeg haft adskillige muligheder for at nyde kolde og forfriskende drink ud på aftentimerne. Og jeg vil gerne dele lidt af dette med Jer læsere, og vil over sommeren derfor bringe en række blog-opslag om snapsen, der igen er på vej ind i danskernes bevidsthed.
Af Kasper Mundt-Nielsen

Snaps og akvavit, er en nordeuropæisk brændevin, med en lang og stolt historie bag sig. Ifølge Wikipedia, nævnes akvavit for første gang i norden tilbage i 1531, i et brev fra lensmanden på Bergenhus, Eske Bille til ærkebiskoppen i datidens Trondheim, Olav Engelbrektsson, hvori han fortæller at han sender: ”Nogit Watn som kallis aqua vite (aqua vitae er latin for livets vand – heraf stammer navnet akvavit også) och hielper samme watn for alle haande kranckdom som ith menneske kan haffue invortes”. Frit oversat, kan det forstås, at han sender en flaske akvavit, som kan afhjælpe adskillige skavanker. Akvavitten var altså allerede den gang, et skønt produkt, med utallige brugsmuligheder.

Snaps og akvavit
Men hvad er forskellen egentlig på snaps og akvavit? Der er ikke nødvendigvis nogen større forskel, ud over navnet. Men den reelle forskel skal findes i lovgivningen. Akvavit er nemlig en beskyttet titel, og det er snaps ikke. Ved lov er det defineret, at en akvavit skal have mere end 37,5 % i alkoholstyrke, den skal have en smagskarakter af dild eller kommen, den må ikke være bitter og så må den ikke have et tørstofindhold på over 15 g pr. liter. Snaps, derimod, kan være hvad som helst. Historisk set, anvender vi i Danmark betegnelsen snaps om spiritus, der indtages sammen med mad.

Akvavit er på alles læber
Jeg har for vane, at omtale akvavit som snaps, når jeg taler spiritus med venner og kollegaer, men så sent som i sidste uge talte jeg med et par amerikanere og en enkelt brite, der spurgte ind til vores ”national drik”. Straks ledtes tankerne hen på snaps og akvavit, men da jeg nævnte snaps, var de forvirrede, da de jo naturligvis hentydede til akvavitten. Jeg var imponerede over, at nogle fyre med en almindelig sund interessere for drikkevarer fra hhv. New York, Connecticut og Nottingham, kunne tale vidt og bredt om bl.a. kommen og dild, som hovedingredienserne i akvavitten. Det er nemlig forholdsvis ny viden for undertegnede.

Hvor kommer interessen fra
Som en begrænset, og relativt ung forbruger af akvavit, har jeg spurgt mig selv, hvorfor det egentlig er, at akvavit og snaps, igen er kommet på menukortet. For at svare på dette, skal vi helt tilbage til 2004, hvor der blev afholdt et symposium i København, der har haft afgørende betydning, for det danske køkkens identitet gennem de sidste mange år. Det var nemlig ”Nordisk Køkken Symposium”, hvis mål, var en lancering af et Nyt Nordisk Køkken – Hvilket, manifisteret i bl.a. Noma’s verdensomspændende succes, må siges, at være lykkedes. Denne trend har skabt et større fokus på vores madkultur, hvor vi kræver større kvalitet og fokus på håndværket, og specielt større fokus på de gode danske- og nordisk producerede råvarer. Og om noget, må snaps og akvavit siges at være en nordisk drik, og derfor ser vi også en naturlig og stigende interesse for livets vand.

Fremstil det selv
Ifølge Lars Kragelund, direktør hos Arcus Danmark, firmaet bag bl.a. Aalborg Akvavit, ses en stigende interesse, for at fremstille sin egen kryddersnaps – som det også ses med mange andre drikkevarer, såsom vin og øl. Men jeg blev nødt til at spørge Lars Kragelund, om hvorfor det overhovedet er nødvendigt, at lave sin egen snaps, når der nu er så mange udsøgte snapse på det danske marked: ”Det skal vi fordi vi derigennem oplever den glæde det er selv at kunne skabe smag som supplement til de mange udsøgte snapse, der findes på markedet. Og fordi naturen er så generøs med ingredienser fyldt med smag, som selv de mest ihærdige og dygtige producenter ikke kan nå at lave produkter af, og som bare venter på at blive nydt som snaps.”Aalborg_Basis_50cl

Søg din egen inspiration
For nemmere at kunne lave din egen kryddersnaps, har Aalborg Akvavit lavet en ny økologisk gør-det-selv snaps, med navnet Basis. Basis har nogle klassiske snapse egenskaber, som ikke kan fås, ved brug af eksempelvis vodka.
-Basis har ikke vodkaens skarpe og lidt sprittede duft og smag. Den har vi fjernet, dels ved at sænke styrken, men også via mange års viden om alkoholfremstilling, der har gjort, at vi kunne dæmpe den sprittede profil, fortæller Lars Kragelund.
Med Basis snapsen, kan du derfor langt nemmere krydre din snaps, med lige præcis de krydderier du har lyst til, som vil komme langt bedre til sin ret, end hvis du havde brugt en vodka. Aalborg Akvavit har en lang række forslag til inspiration, og så du kan se på billedet herunder, er det kun fantasien der sætter grænser.
Jeg er i hvert fald blevet inspireret, og i løbet af sommeren kan du, her på sitet, følge mine forsøg på, at lave min helt egen kryddersnaps. Skål og god sommer.

Lakridspibesnaps

 

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

Brød og kagerDetailhandel og en gros19. 06. 2025

Efter et år med skærpet fokus på effektiv drift, kunderelevans og digital udvikling besøger flere kunder end nogensinde Lagkagehusets butikker i Danmark, Storbritannien og USA. Det resulterer i en rekordomsætning for 2024 med en vækst på 7,8 pct. og en markant forbedring af

Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

DrikkevarerØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Nørrebrews naturlige energidrik Maté Maté bliver officiel energidrikpartner på Nordeuropas største festival. Det danske energidrikbrand Maté Maté fra Nørrebrew har indgået en millionaftale som officiel energidrikpartner på Roskilde Festival. Aftalen cementerer Maté Matés indtog blandt de danske

Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri19. 06. 2025

Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025. Konkurrencerne, der afvikles af Landbrug & Fødevarer, fejrer det kulinariske håndværk

Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig

Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

I havnens kantine i Nordhavn i København sparer man årligt over 50 kg engangsplast. Det gør man med et pantsystem på netop engangsplast - og det virker! De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere grønne tiltag i vores hverdag. Det er dog de færreste, der vil betale lidt ekstra, de

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik