• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer14. 06. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

En sommer i snapsens tegn

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer14. 06. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

aalborgOven på flere uger med fremragende vejr, har jeg haft adskillige muligheder for at nyde kolde og forfriskende drink ud på aftentimerne. Og jeg vil gerne dele lidt af dette med Jer læsere, og vil over sommeren derfor bringe en række blog-opslag om snapsen, der igen er på vej ind i danskernes bevidsthed.
Af Kasper Mundt-Nielsen

Snaps og akvavit, er en nordeuropæisk brændevin, med en lang og stolt historie bag sig. Ifølge Wikipedia, nævnes akvavit for første gang i norden tilbage i 1531, i et brev fra lensmanden på Bergenhus, Eske Bille til ærkebiskoppen i datidens Trondheim, Olav Engelbrektsson, hvori han fortæller at han sender: ”Nogit Watn som kallis aqua vite (aqua vitae er latin for livets vand – heraf stammer navnet akvavit også) och hielper samme watn for alle haande kranckdom som ith menneske kan haffue invortes”. Frit oversat, kan det forstås, at han sender en flaske akvavit, som kan afhjælpe adskillige skavanker. Akvavitten var altså allerede den gang, et skønt produkt, med utallige brugsmuligheder.

Snaps og akvavit
Men hvad er forskellen egentlig på snaps og akvavit? Der er ikke nødvendigvis nogen større forskel, ud over navnet. Men den reelle forskel skal findes i lovgivningen. Akvavit er nemlig en beskyttet titel, og det er snaps ikke. Ved lov er det defineret, at en akvavit skal have mere end 37,5 % i alkoholstyrke, den skal have en smagskarakter af dild eller kommen, den må ikke være bitter og så må den ikke have et tørstofindhold på over 15 g pr. liter. Snaps, derimod, kan være hvad som helst. Historisk set, anvender vi i Danmark betegnelsen snaps om spiritus, der indtages sammen med mad.

Akvavit er på alles læber
Jeg har for vane, at omtale akvavit som snaps, når jeg taler spiritus med venner og kollegaer, men så sent som i sidste uge talte jeg med et par amerikanere og en enkelt brite, der spurgte ind til vores ”national drik”. Straks ledtes tankerne hen på snaps og akvavit, men da jeg nævnte snaps, var de forvirrede, da de jo naturligvis hentydede til akvavitten. Jeg var imponerede over, at nogle fyre med en almindelig sund interessere for drikkevarer fra hhv. New York, Connecticut og Nottingham, kunne tale vidt og bredt om bl.a. kommen og dild, som hovedingredienserne i akvavitten. Det er nemlig forholdsvis ny viden for undertegnede.

Hvor kommer interessen fra
Som en begrænset, og relativt ung forbruger af akvavit, har jeg spurgt mig selv, hvorfor det egentlig er, at akvavit og snaps, igen er kommet på menukortet. For at svare på dette, skal vi helt tilbage til 2004, hvor der blev afholdt et symposium i København, der har haft afgørende betydning, for det danske køkkens identitet gennem de sidste mange år. Det var nemlig ”Nordisk Køkken Symposium”, hvis mål, var en lancering af et Nyt Nordisk Køkken – Hvilket, manifisteret i bl.a. Noma’s verdensomspændende succes, må siges, at være lykkedes. Denne trend har skabt et større fokus på vores madkultur, hvor vi kræver større kvalitet og fokus på håndværket, og specielt større fokus på de gode danske- og nordisk producerede råvarer. Og om noget, må snaps og akvavit siges at være en nordisk drik, og derfor ser vi også en naturlig og stigende interesse for livets vand.

Fremstil det selv
Ifølge Lars Kragelund, direktør hos Arcus Danmark, firmaet bag bl.a. Aalborg Akvavit, ses en stigende interesse, for at fremstille sin egen kryddersnaps – som det også ses med mange andre drikkevarer, såsom vin og øl. Men jeg blev nødt til at spørge Lars Kragelund, om hvorfor det overhovedet er nødvendigt, at lave sin egen snaps, når der nu er så mange udsøgte snapse på det danske marked: ”Det skal vi fordi vi derigennem oplever den glæde det er selv at kunne skabe smag som supplement til de mange udsøgte snapse, der findes på markedet. Og fordi naturen er så generøs med ingredienser fyldt med smag, som selv de mest ihærdige og dygtige producenter ikke kan nå at lave produkter af, og som bare venter på at blive nydt som snaps.”Aalborg_Basis_50cl

Søg din egen inspiration
For nemmere at kunne lave din egen kryddersnaps, har Aalborg Akvavit lavet en ny økologisk gør-det-selv snaps, med navnet Basis. Basis har nogle klassiske snapse egenskaber, som ikke kan fås, ved brug af eksempelvis vodka.
-Basis har ikke vodkaens skarpe og lidt sprittede duft og smag. Den har vi fjernet, dels ved at sænke styrken, men også via mange års viden om alkoholfremstilling, der har gjort, at vi kunne dæmpe den sprittede profil, fortæller Lars Kragelund.
Med Basis snapsen, kan du derfor langt nemmere krydre din snaps, med lige præcis de krydderier du har lyst til, som vil komme langt bedre til sin ret, end hvis du havde brugt en vodka. Aalborg Akvavit har en lang række forslag til inspiration, og så du kan se på billedet herunder, er det kun fantasien der sætter grænser.
Jeg er i hvert fald blevet inspireret, og i løbet af sommeren kan du, her på sitet, følge mine forsøg på, at lave min helt egen kryddersnaps. Skål og god sommer.

Lakridspibesnaps

 

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

Detailhandel og en grosFrugt og grønt27. 05. 2025

Nemlig.com offentliggør sit "garantiregnskab" for at vise, hvad det koster at stå bag kvaliteten og friskheden af varer solgt online. I en tid hvor danske forbrugere i stigende grad kræver gennemsigtighed og høj kvalitet, vælger Nemlig som en af de første dagligvareaktører åbent at dele tallene

150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

Foodservice27. 05. 2025

En af landets ældste og mest erfarne leverandører til professionelle køkkener, Oluf Brønnum & Co A/S, åbner 1. juli nyt showroom, kontor og Food Lab på Runetoften 15 i Aarhus – i det tidligere Ken Storkøkken-domicil. Virksomheden, der i 2024 kunne fejre sit 150-års jubilæum, får dermed sin

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltDrikkevarer27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet. Nu bliver Foreningen Dansk Vin en del af SMVdanmark. SMVdanmark vokser med endnu en medlemsorganisation. Foreningen Dansk Vin (FDV) er den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV

Food&Drink på gaden med fokus på kød

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ27. 05. 2025

Seneste udgave af branchemagasinet Food&Drink er på gaden. I dette nummer har vi fokus på kød og er blandt andet på besøg hos Grambogård på Fyn. Vi har også lært om grønt charcuteri, været (næsten) i luften med Restaurant AOC og været hos en fantastisk producent af Pinot Noir i

Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

Brød og kagerDrikkevarerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 05. 2025

I år kan festivalgæsterne på Roskilde Festival glæde sig til en helt unik øloplevelse, der ikke kun slukker tørsten, men også bidrager til bæredygtighed. Husbryggeriet Jacobsen lancerer en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik