• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer14. 06. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

En sommer i snapsens tegn

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer14. 06. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

aalborgOven på flere uger med fremragende vejr, har jeg haft adskillige muligheder for at nyde kolde og forfriskende drink ud på aftentimerne. Og jeg vil gerne dele lidt af dette med Jer læsere, og vil over sommeren derfor bringe en række blog-opslag om snapsen, der igen er på vej ind i danskernes bevidsthed.
Af Kasper Mundt-Nielsen

Snaps og akvavit, er en nordeuropæisk brændevin, med en lang og stolt historie bag sig. Ifølge Wikipedia, nævnes akvavit for første gang i norden tilbage i 1531, i et brev fra lensmanden på Bergenhus, Eske Bille til ærkebiskoppen i datidens Trondheim, Olav Engelbrektsson, hvori han fortæller at han sender: ”Nogit Watn som kallis aqua vite (aqua vitae er latin for livets vand – heraf stammer navnet akvavit også) och hielper samme watn for alle haande kranckdom som ith menneske kan haffue invortes”. Frit oversat, kan det forstås, at han sender en flaske akvavit, som kan afhjælpe adskillige skavanker. Akvavitten var altså allerede den gang, et skønt produkt, med utallige brugsmuligheder.

Snaps og akvavit
Men hvad er forskellen egentlig på snaps og akvavit? Der er ikke nødvendigvis nogen større forskel, ud over navnet. Men den reelle forskel skal findes i lovgivningen. Akvavit er nemlig en beskyttet titel, og det er snaps ikke. Ved lov er det defineret, at en akvavit skal have mere end 37,5 % i alkoholstyrke, den skal have en smagskarakter af dild eller kommen, den må ikke være bitter og så må den ikke have et tørstofindhold på over 15 g pr. liter. Snaps, derimod, kan være hvad som helst. Historisk set, anvender vi i Danmark betegnelsen snaps om spiritus, der indtages sammen med mad.

Akvavit er på alles læber
Jeg har for vane, at omtale akvavit som snaps, når jeg taler spiritus med venner og kollegaer, men så sent som i sidste uge talte jeg med et par amerikanere og en enkelt brite, der spurgte ind til vores ”national drik”. Straks ledtes tankerne hen på snaps og akvavit, men da jeg nævnte snaps, var de forvirrede, da de jo naturligvis hentydede til akvavitten. Jeg var imponerede over, at nogle fyre med en almindelig sund interessere for drikkevarer fra hhv. New York, Connecticut og Nottingham, kunne tale vidt og bredt om bl.a. kommen og dild, som hovedingredienserne i akvavitten. Det er nemlig forholdsvis ny viden for undertegnede.

Hvor kommer interessen fra
Som en begrænset, og relativt ung forbruger af akvavit, har jeg spurgt mig selv, hvorfor det egentlig er, at akvavit og snaps, igen er kommet på menukortet. For at svare på dette, skal vi helt tilbage til 2004, hvor der blev afholdt et symposium i København, der har haft afgørende betydning, for det danske køkkens identitet gennem de sidste mange år. Det var nemlig ”Nordisk Køkken Symposium”, hvis mål, var en lancering af et Nyt Nordisk Køkken – Hvilket, manifisteret i bl.a. Noma’s verdensomspændende succes, må siges, at være lykkedes. Denne trend har skabt et større fokus på vores madkultur, hvor vi kræver større kvalitet og fokus på håndværket, og specielt større fokus på de gode danske- og nordisk producerede råvarer. Og om noget, må snaps og akvavit siges at være en nordisk drik, og derfor ser vi også en naturlig og stigende interesse for livets vand.

Fremstil det selv
Ifølge Lars Kragelund, direktør hos Arcus Danmark, firmaet bag bl.a. Aalborg Akvavit, ses en stigende interesse, for at fremstille sin egen kryddersnaps – som det også ses med mange andre drikkevarer, såsom vin og øl. Men jeg blev nødt til at spørge Lars Kragelund, om hvorfor det overhovedet er nødvendigt, at lave sin egen snaps, når der nu er så mange udsøgte snapse på det danske marked: ”Det skal vi fordi vi derigennem oplever den glæde det er selv at kunne skabe smag som supplement til de mange udsøgte snapse, der findes på markedet. Og fordi naturen er så generøs med ingredienser fyldt med smag, som selv de mest ihærdige og dygtige producenter ikke kan nå at lave produkter af, og som bare venter på at blive nydt som snaps.”Aalborg_Basis_50cl

Søg din egen inspiration
For nemmere at kunne lave din egen kryddersnaps, har Aalborg Akvavit lavet en ny økologisk gør-det-selv snaps, med navnet Basis. Basis har nogle klassiske snapse egenskaber, som ikke kan fås, ved brug af eksempelvis vodka.
-Basis har ikke vodkaens skarpe og lidt sprittede duft og smag. Den har vi fjernet, dels ved at sænke styrken, men også via mange års viden om alkoholfremstilling, der har gjort, at vi kunne dæmpe den sprittede profil, fortæller Lars Kragelund.
Med Basis snapsen, kan du derfor langt nemmere krydre din snaps, med lige præcis de krydderier du har lyst til, som vil komme langt bedre til sin ret, end hvis du havde brugt en vodka. Aalborg Akvavit har en lang række forslag til inspiration, og så du kan se på billedet herunder, er det kun fantasien der sætter grænser.
Jeg er i hvert fald blevet inspireret, og i løbet af sommeren kan du, her på sitet, følge mine forsøg på, at lave min helt egen kryddersnaps. Skål og god sommer.

Lakridspibesnaps

 

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Danske svinefarmere får massiv kritik af uafhængigt råd

Kød, fisk og fjerkræLandbrugPolitik og eksport26. 08. 2025

Dansk svineproduktion må nytænkes, og det er på tide, at dyrenes velfærd tilgodeses - frem for vækst og bundlinje. Det er konklusionen hos Dyreetisk Råd i deres nye udtalelse, der kritiserer en række af industrilandbrugets ømme punkter: Fiksering af søer, halekupering, og alt for lidt plads og

Fødevareminister Jacob Jensen

Nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden

Forskning og uddannelsePolitik og eksport26. 08. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) lancerer nyt undervisningsmateriale til madkundskabsundervisning i grundskolen. Materialet baserer sig på en folkeindsamling af opskrifter og skal inspirere de kommende generationer til at forstå og værne om dansk madkultur. Hjemmelavet mad er en vigtig og stor

Hele Danmark fejrer Øllets Dag den 6. september

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer26. 08. 2025

Første lørdag i september fejrer Danske Ølentusiaster Øllets Dag. Dagen markeres i hele landet, hvor lokalafdelinger står bag smagninger, bryggeribesøg, gadeaktiviteter og små ølfestivaler. Lørdag den 6. september 2025 holder Danske Ølentusiaster Øllets Dag, der er foreningens fødselsdag og en

Historisk dag, mener Brancheforeningen for kaffe og te

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport26. 08. 2025

Regeringen meldte i fredags en fuld afskaffelse af kaffeafgiften ud. Det er en afgiftslettelse, der vækker stor glæde i den danske kaffebranche – og ikke mindst for de mange forbrugere, der hver dag nyder en kop kaffe. Henrik Frellsen, formand for Brancheforeningen for Kaffe og Te,

Millionløft til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdeti ny finanslov

FoodservicePolitik og eksportTop26. 08. 2025

En flerårig bevilling sikrer op til 5,5 mio. kr. årligt til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdet frem til 2029. Midlerne skal både styrke talentudviklingen i dansk gastronomi og fastholde Danmarks position som et gastronomisk fyrtårn på verdensscenen. Regeringen har med sit forslag til finansloven

Grisene strømmer til Danish Crown

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug21. 08. 2025

Kombinationen af en målrettet indsats og en konkurrencedygtig afregning har nu sikret Danish Crown over én million ekstra grise det kommende år. Derfor opretter koncernen nu reelt en venteliste og lukker for nye aftaler om blandt andet væksttillæg. Det er under et halvt år siden, at Danish

Ny koffeinfri kaffe fra Lavazza

Drikkevarer21. 08. 2025

Produkter fri for udvalgte ingredienser vinder frem og præger danskernes forbrugsvaner. Flere og flere vælger alkoholfrie løsninger, og positive tendenser ses også inden for koffeinfri kaffe. Stadig flere vælger koffeinfri alternativer, men det betyder ikke, at de behøver at gå på kompromis med

Med nyt charter udstikker Organic Summit vejen mod 25 pct. økologi i 2030

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed21. 08. 2025

Ved afslutningsdebatten på Organic Summit fik finansminister Nicolai Wammen overrakt det charter, som deltagerne på Organic Summit i løbet af de sidste to dage har tilsluttet sig. Charteret udstikker vejen mod 25 pct. økologi i EU i 2030. Et nyt europæisk charter har taget form på Organic

Brønnum inviterer til åbningsfest i Aarhus

AktueltFoodservice21. 08. 2025

Oluf Brønnum & Co. A/S har eksisteret i 150 år. Altid med Herlev som base, men nu slår de også dørene op til ny lokation og showroom i Aarhus. Derfor inviterer virksomheden til åbningsfest d. 12. september. "Vi har eksisteret i 150 år, og selvom vores base altid har været i Herlev, har vi

Smag på succesen: Hoteller bruger mad og forkælelse til at skille sig ud

FoodserviceTop21. 08. 2025

En ny rapport fra en af verdens allerstørste ejendomsmæglervirksomheder JLL viser, hvordan internationale hoteller opnår markant højere belægning og indtjening ved at integrere restauranter med kendte kokke og prisvindende køkkener. Samme tendens gør sig også gældende for hotelbranchen i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

  • Alflow Scandinavia A/S

    “Vi sender ikke bare ventiler over Øresund – vi sender ekspertviden med”

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danske svinefarmere får massiv kritik af uafhængigt råd

    26.08.2025

  • Nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden

    26.08.2025

  • Hele Danmark fejrer Øllets Dag den 6. september

    26.08.2025

  • Historisk dag, mener Brancheforeningen for kaffe og te

    26.08.2025

  • Millionløft til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdeti ny finanslov

    26.08.2025

  • Grisene strømmer til Danish Crown

    21.08.2025

  • Ny koffeinfri kaffe fra Lavazza

    21.08.2025

  • Med nyt charter udstikker Organic Summit vejen mod 25 pct. økologi i 2030

    21.08.2025

  • Brønnum inviterer til åbningsfest i Aarhus

    21.08.2025

  • Smag på succesen: Hoteller bruger mad og forkælelse til at skille sig ud

    21.08.2025

  • Dagrofa går på barrikaderne for dansk frugt og grønt

    19.08.2025

  • McDonald’s og Danish Crown sikrer nye danske arbejdspladser

    19.08.2025

  • Mere grønt på gaflen: Den Nationale Grøntuge skal inspirere og vende ærgerlig udvikling

    19.08.2025

  • Madland åbner Madsystemskole, der vil styrke unge i systemforandring fra jord til bord

    19.08.2025

  • Millionindsprøjtning på vej til dansk mad- og gastronomiturisme

    19.08.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik