Nye detekterbare pakninger giver øget sikkerhed i fødevareindustrien

Af Karina Davids – kdmarketingsupport.dk
I en travl industriproduktion er der ting, der går i stykker. Og hvis uheldet er ude, kan stumper havne i produktionen og i værste fald ende ude hos forbrugerne. Derfor vælger stadigt flere, specielt i fødevareindustrien, de nye magnetiske Viton-pakninger, fordi selv små stumper omgående registreres af virksomhedernes moderne røntgen- og metaldetektorer.

Fremmedlegemer i produkterne kan koste dyrt

I fødevareindustrien er forbrugersikkerhed en af hovedprioriteterne. Samtidig er der også skarpt fokus på effektivisering af produktionen og på omkostningsreduktioner, hvor selv tilsyneladende små tiltag kan give en stor effekt.

Et af fokusområderne er at minimere produktionsstop, når ting går i stykker og der er mistanke om, at stumper kan være havnet i produktionen. I den situation skal man være helt sikker på, at ingen stumper når ud til forbrugerne – og tilbagekaldelse af batches er et særdeles dyrt tiltag, der også risikerer at belaste virksomhedens omdømme.

Mange fødevarevirksomheder har derfor investeret i topmoderne detekteringsudstyr, primært røntgen- og metaldetektorer, der giver øget sikkerhed. Der har dog hidtil været problemer med at detektere stumper af blandt andet plast- og gummipakninger, men det har tætnings- og pakningsekspert Carsten Holm A/S en løsning på.

Effektiv detektering giver øget sikkerhed

”Vi ved, at stumper af ødelagte pakninger kan være et problem, specielt i fødevareindustrien. Derfor har vi fundet frem til et nyt Viton-materiale, der nemt kan detekteres af vores kunders moderne røntgen- og metaldetektorer”, fortæller produktionschef Henrik Munkøe fra Carsten Holm A/S.

Viton er et flourcarbonelastomer-materiale, der i forvejen er yderst velegnet til fødevareindustrien takket være den gode modstandsdygtighed over for alle typer fedtstoffer samt smøremidler, kemikalier og opløsningsmidler. Som noget nyt har materialeproducenten tilføjet visuel detekterbarhed ved hjælp af en blå farve og har derudover tilføjet pulver af rustfrit stål, der gør pakningsmaterialet magnetisk.

Det betyder, at kunderne i fødevareindustrien – efter indstilling og test af detekteringssystemerne – kan være sikre på, at ingen af de produkter, der forlader deres fabrikker, indeholder stumper af ødelagte Viton-pakninger.

Tilfredse kunder

Carsten Holm A/S introducerede de nye pakninger i 2020 og har allerede fået positive tilbagemeldinger fra kunderne om, at det nye materiale fungerer efter hensigten.

Efterspørgslen er også stigende, specielt når det drejer sig om specialpakninger. Her gør Carsten Holm A/S nemlig god brug af virksomhedens avancerede CNC-maskiner, der gør det muligt at dreje stort set enhver tænkelig pakningsløsning uden først at skulle udvikle dyre støbeværktøjer.

Faktaboks

Viton-pakninger
Materiale: Flourcarbonelastomer, blå

Anvendelsesområder:

  • Tætninger
  • Dyser
  • Skrabeklinger
  • Ruller
  • Lejer
  • Bøsninger
  • Styringer
  • Tandhjul
  • Omrørere
  • Blanderkomponenter

Egenskaber:
God modstandsdygtighed over for alle typer fedtstoffer samt smøremidler, opløsningsmidler og mange kemikalier.
Høj funktionsevne i vakuumsystemer og applikationer med krav om lav gaspermeabilitet.
Elasticitet opretholdes ved temperaturer mellem -20 °C og +210 °C.
Anbefales til applikationer, hvor fremragende modstandsdygtighed over for varme, kemikalier, forvitring og ozon er påkrævet. Tåler kemiske rengøringsprodukter og rengøringsprocesser.
Materialet er godkendt iht. FDA 177.2600 samt EU 1935/2004 og EU 2023/2006.