Beckhoffs innovationsstrategi er 40 år gammel – og holder stadig

Beckhoff Automation, der startede op i en garage i 1980, har på 42 år udviklet sig til at være en markant innovatør på automationsmarkedet. På globalt plan vokser virksomhedens omsætning i gennemsnit med 15 pct. om året og i Danmark med hele 24 pct. I et interview fortæller Michael Nielsen, direktør for Beckhoff Danmark, og ejerleder Hans Beckhoff om innovationsstrategien og dens betydning for markedet nu og i de kommende år.

Som atomfysiker har Hans Beckhoff alle dage været optaget af, hvorfor vi er her, og hvordan verden hænger sammen. Det lå ikke i kortene, at han skulle starte en automationsvirksomhed op, men kombinationen af hans store interesse for teknik og hans innovative drive har vist sig at være et meget solidt afsæt for den virksomhed, der i dag har 5.700 medarbejder i 75 lande.

Beckhoff Automation er på 42 år blevet en meget vigtig spiller på automationsmarkedet og er kendt for at have udviklet innovative teknologier og løsninger i en liga for sig. Virksomheden besluttede tidligt at integrere it-teknologi med automationsteknologi, og det skulle vise sig at være en værdifuld beslutning. Beckhoff står bl.a. bag den første pc-baserede controller i 1985, busterminalen i 1995 og EtherCAT i 2003, som er standardiseret ethernet til automationscontrollere og er gratis for alle at anvende.

Revolutionerende innovation hvert femte år

Beckhoff Automation var desuden de første i branchen til at introducere åbne standarder på én platform og har også i de senere år lanceret opsigtsvækkende opfindelser, herunder intelligente transportsystemer som XTS og XPlanar. Alt sammen med det formål at reducere kompleksiteten og øge kvaliteten i output for slutkunderne.

”Siden virksomhedens start har strategien været at lancere evolutionære produkter hvert år og revolutionerende løsninger ca. hvert femte år. Den strategi har vi fulgt med succes. Det er vores mantra at udvikle løsninger ’not yet thought of’, dvs. som ingen nogensinde har overvejet at udvikle. Og fordi vi er en 100 pct. familieejet virksomhed, kan vi træffe hurtige beslutninger og investere i ny udvikling. Vi investerer 7 pct. af vores årlige omsætning i udvikling,” siger Hans Beckhoff, stifter og ejerleder af Beckhoff Automation GmbH & Co. KG.

Kort fra tanke til handling

Ifølge Michael Nielsen efterspørger det danske marked også innovation og nytænkning, og det er en kæmpe fordel, at der er kort fra tanke til handling i Beckhoff Automation.

”De fleste af de danske kunder er mellemstore virksomheder, som udvikler mange specialmaskiner og gerne vil gå forrest i forhold til teknologi. Vi hører ofte fra dem, at de sætter stor pris på, at vi er hurtige til at reagere, hvis de har en idé, de gerne vil have os til at undersøge eller udvikle på. Vi har en direkte linje til udviklingsafdelingen i Tyskland, og det har vores kunder derfor også. Vi bærer uden tvivl præg af at have iværksættergenet i os, selvom virksomheden har eksisteret i over 40 år. Hans’ filosofi om at intet er umuligt ligger dybt i virksomhedens DNA, og det er meget befriende, at man ikke skal igennem en langstrakt godkendelsesproces for at komme i gang,” siger Michael Nielsen, direktør for Beckhoff Automation Danmark ApS.

Omsætningen stiger 24 pct. om året i Danmark

På teknologisiden er der sket meget de senere år med cloud, IoT og AI. Overskriften for de løsninger, som Beckhoff lancerer i disse år, er i høj grad plug & play, og det bliver taget godt imod af kunderne, ikke mindst de danske.

”Med en stigende omsætning på gennemsnitlig 24 pct. om året siden 2005 må vi konkludere, at vi rammer de danske kunders behov ret godt. Danske virksomheder har stort fokus på produktionsoptimering, højere PPM tal (Parts Per Minute), mindre footprint, samt softwaredesign og udvikling. I 2022 har efterspørgslen efter det nye, innovative transportsystem, XPlanar, ramt Danmark med stor ketchupeffekt. Også vores nye Vision-løsning med kamera og lys interesserer de danske kunder, fordi den effektiviserer produktionen på en helt ny måde – og samtidig er super fleksibel med blot ét kabel. Der er også spirende interesse for vores nye MX-System, som er en ny, intelligent kabelfri løsning til erstatning af kontrolkabinetter og styretavler,” siger Michael Nielsen.

”Danmark klarer sig virkeligt godt. Der har været konstant organisk vækst i Danmark siden 2005, og vi har opbygget en bundsolid organisation, som følger den efterspørgsel, vi ser i markedet. Danmark er meget selvkørende og har de rette mennesker og kompetencer på de rette pladser. Og så har Danmark en imponerende fastholdelsesevne, både i forhold til medarbejdere, men også kunder. Relationerne er langvarige og tillidsfulde,” siger Hans Beckhoff.

Medvind i branchen

Ifølge Hans Beckhoff skaber både samfundsmæssige og teknologiske forandringer medvind for automationsbranchen.

”Markedet for automation vokser af sig selv i mange år endnu. Med flere mennesker på kloden og stigende levestandarder er der behov for mere af alt – fødevarer, medicin og forbrugsvarer. Det kræver hurtigere og smartere maskiner, der kan producere intelligent og med større output,” siger han og fortsætter.

”Såvel branchen som markedet vil også nyde godt af, at computerintelligensen vil stige med en faktor fem på fem år, uden at prisen følger med. Automationsindustrien kommer til at udvikle nogle meget mere avancerede og performancekrævende løsninger, og en maskinbygger kan sætte 20 visionkameraer på en maskine frem for typisk to. Tænk blot på, hvad 20 skarpe øjne kan se frem for to. Det kommer til at revolutionere maskinernes effektivitet og produktivitet. Vi ser også frem til at lancere vores modulopbyggede robot, ATRO, som virksomheder kan sammensætte nøjagtig som de har behov for. Ideen her er også plug & play, så den kan skrues sammen af lægmand. Den har været i udvikling i de sidste otte år og bliver markedets mest fleksible robot,” siger Hans Beckhoff.