Danske storkøkkener bør ikke stå alene med alle udfordringerne, når det gælder den grønne omstilling. Det mener Arla Pro, der i sidste uge afholdt konference om fremtidens bæredygtige kost for knap 100 beslutningstagere fra foodservicebranchen.

Forud for konferencen satte Marianne Lange, Enhedschef for Ernæringsenheden på Herlev-Gentofte Hospital, ord på udfordringen med at få bæredygtighed og ernæring til at gå hånd i hånd på hospitaler. Hun håbede, at konferencen ville sætte bæredygtighed i et større ernæringsmæssigt perspektiv.
”Vi vil gerne indføre endnu flere planteproteiner, men den manglende evidens på området gør det til en kompleks udfordring. Blandt andet fordi, det er enormt vigtigt med de essentielle proteiner fra fx kød og mejeri til muskelopbygning. Patienterne vil altså skulle spise en større mængde planteproteiner for at få dækket det samme behov. Det er en udfordring for dem, der allerede spiser meget lidt,” sagde hun blandt andet.
Efter konferencen fortæller Marianne Lange, at hun har fået fornyet mod og energi på bæredygtighed. Og derudover en dybere indsigt i både forbrugertyper, adfærdsdesign og mikrohandlinger.
”Der er så meget, vi som storkøkken kan gøre i bæredygtighedens tegn. Også selvom det er et vilkår, at man ikke får alle forbrugere ombord med det samme. Nogle får man til at spise mere bæredygtigt ved at placere grøntsagerne forrest i kantinen, mens andre motiveres af at læse, hvor klimavenlige diverse retter er. Det har åbnet for både kreativitet og tålmodighed at blive bekræftet i, at det er helt ok at bruge forskellige metoder for at nå bredest ud,” siger Marianne Lange og tilføjer:
”For der er ingen, der skal undtages fra bæredygtig mad. Men der er nogle, som skal undtages fra en særlig måde at gøre det på.”
Mere end villige til at samarbejde og dele viden
Hos Arla Pro var man med konferencen glad for at sætte fokus på bæredygtighed som vanskelig, men vigtig agenda. For hvis alle skal i mål med deres ambitioner, kræver det samarbejde i hele værdikæden, siger Gustaf Birkoff, der er direktør for foodservice i Arla Danmark.
Men heldigvis er foodservicebranchen mere end villige til at samarbejde, inspirere og dele viden, fortæller han:
”I foodservicebranchen har man påvirkningsmuligheder på så mange menneskers fremtidige, grønne kost. Storkøkkenerne kan gøre en stor forskel, men det kan også føles som et enormt ansvar. Ved at stå til rådighed med både sparring, rådgivning og samarbejde ønsker vi i Arla at lette det ansvar så meget som muligt for storkøkkenerne. Det er vi glade for, at så mange af vores samarbejdspartnerne ville drage fordel af til konferencen,” siger Gustaf Birkoff.