
Et nyt affaldssystem gør, at medarbejderne i over 100 danske storkøkkener slipper for at slæbe rundt på tunge affaldsspande. Systemet er samtidig miljøvenligt og sparer køkkenerne for betalinger til skraldekørsel
Kartoffelskræller, brødskorper og mad, der ikke bliver spist op fra restauranten på kursusstedet Rungstedgaard, bliver nu omdannet til grøn energi uden ekstra arbejde for køkkenpersonalet. Restauranten har anskaffet sig et nyt affaldssystem, der har vist sig både at være godt for økonomien, for stedets grønne profil og ikke mindst for de ansattes arbejdsmiljø.
Tidligere smed medarbejderne køkkenaffald i store spande, som så skulle køres ud til containerne, som var placeret et stykke væk. På en varm dag kunne affaldet begynde at lugte, og eftersom hygiejnen altid er i højsædet, blev spandene tømt mange gange om dagen.
– I dag er det meget nemmere. Nu hælder vi simpelthen alt madaffald ned i en biokværn, der står i køkkenet, og så ser vi ikke mere til det, siger Vagn Kristensen, food & beverage-chef på Rungstedgaard.
Affald samles i biotank
Rungstedgaards køkken er et af cirka 100 danske køkkener, som har fået installeret en madkværn fra det danske firma BioTrans Nordic. Kværnen er på størrelse med en almindelig opvaskemaskine, den blender alt organisk affald og sender det med tryk ned i en opsamlingstank, som kan stå i kælderen, i et skur udenfor eller være nedgravet.
I Nordeas nye hovedkvarter i Ørestaden er affaldssystemet designet, så der er placeret affaldskværne fem steder fordelt på to etager, og alt affaldet samles i samme biotank.
– Det er en fornuftig og billig måde at komme af med de store mængder af madaffald, der vil blive genereret i bygningen. Desuden er affaldssystem et af kriterierne for, at bygningen kunne blive LEED-certificeret, fortæller Jens Haldager, senior projekteringschef i MT Højgaard, der står bag Nordea-bygningen.
Grønt og godt for medarbejderne
Assens Madservice har også installeret BioTrans Nordics affaldssystem, og her er leder Line Hansen glad for både at skåne miljø og medarbejdere.
– Selvfølgelig er den grønne tanke vigtig i disse år – som offentlig virksomhed er vi glade for at kunne være et godt eksempel. Men det er lige så vigtigt at lette det fysiske arbejdsmiljø for vores ansatte i køkkenet, siger Line Hansen. Assens Madservice leverer døgnkost til ca. 650 borgere.
AgroTech, Institut for Jordbrugs- og Fødevarerenovation, har udarbejdet en rapport, der viser, at køkkenpersonalet på Rungstedgaard tidligere slæbte 35 fyldte affaldsspande ud til containeren om ugen. Disse ture er nu helt skåret væk, og der spares næsten en times ugentlig arbejdstid.
Holbæk Sygehus installerede affaldssystemet i 2013, og her slipper medarbejderne for turen med 40 affaldsspande om ugen. Hver spand tog godt tre minutter at tømme – det vil sige, at medarbejderne tilsammen sparer over to timer om ugen.
Madrester bliver til el og varme
De fleste storkøkkener og spisesteder får hentet madaffald med en skraldebil to, tre eller flere gange om ugen. Men med det lufttætte og lugtfrie system kan BioTrans Nordics tank nøjes med at blive tømt 10-14 gange om året. Det enkelte køkken sparer derfor penge på de færre tømninger, og det giver en tilbagebetalingstid på anlægget på to til fire år. Til eksempel kan nævnes køkkenet på Bispebjerg Hospital i København, som sparer 150.000 kroner om året ved at gå fra seks ugentlige afhentninger til en månedlig.
– Region Hovedstaden har miljørigtig drift og udvikling som et af sine vigtige indsatsområder, så derfor er det oplagt, at vi installerer dette anlæg, siger Sune Læborg, sektions- og køkkenchef på Bispebjerg Hospital.
Når tanken er fuld, sender et specialdesignet GSM-modul i tanken besked til køkkenets teknisk ansvarlige om, at der automatisk er bestilt tømning. En tankbil kører biomassen til nærmeste biogasanlæg, hvor den omdannes til el og fjernvarme.