• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion07. 10. 2020 | Dann Bjarke Jensen

Et oplagt alternativ til rustfrit stål

Fødevareproduktion07. 10. 2020 By Dann Bjarke Jensen

Alle fødevareproducenter er glade for rustfrit stål og ser det som det ultimative materiale til fremstilling af procesudstyr. Men der findes faktisk andre overflader, som er mindst lige så gode, men til en lavere pris. Som eksempel kan nævnes den elektrolytiske overfladebehandling, nsd tupH (udtales ”n-s-d-tough”), der er meget brugt til gearmotorer af aluminium.

Under Nsd tupH-behandlingen af gearmotoren forædles aluminiumsoverfladen, så den fremtræder med en usædvanlig hård og glat overflade, der er særdeles robust og modstandsdygtig. Det betyder, at gearmotoren er blevet fuldt modstandsdygtig over for skrappe syrer, baser og rengørings- og desinfektionsmidler. F.eks. kan nsd tupH-overfladen tåle pH helt ned til 2.0 og op til 12. Det siger selv, at denne overflade ikke kan skalle af, ruste eller korrodere i selv de mest aggressive miljøer.

Nsd tupH-behandlingen efterlader gearmotoren med helt lukket og glat overflade, der er særdeles rengøringsvenlig og dermed hygiejnisk. Der er ingen kanter, hvor skidt eller snavs kan samle sig og danne små bakterielommer eller biofilm.

Kan ikke skalle af

Den stærke binding betyder i praksis, at nsd tupH-overfladen hverken kan skalle af eller ruste. Alle malede overflader vil med tiden skalle af og efterlade små flager i produktionen, der under uheldige omstændigheder kan ende i fødevarerne. Afskalningen af malede overflade kan f.eks. ses i forbindelse med, at overfladen har fået  et slag med en svensknøgle eller andet værktøj m.v.

Den nye overfladebehandling er syv gange hårdere end en ubehandlet overflade. Overfladen kan derfor tåle slag og stød uden at deformere eller på anden måde blive ødelagt. Det er særdeles vigtigt, at overfladen altid er helt og intakt. I modsat fald kan luft og fugt trænge ind til selve alu-laget, der vil begynde at korrodere indefra. Det ses typisk på lakerede alufælge til biler, hvor fælgene også benyttes om vinteren.

Lavere vægt og lavere overfladetemperatur

Gearmotorer udført i rustfri stål er meget tunge – hvilket gør dem lidt svære og upraktiske at håndtere. Derimod vejer en gearmotor i alu betydeligt mindre – og er derfor nemmere at have med at gøre ved monteringen. En anden ting er, at overfladetemperaturen på gearmotoren er væsentlig lavere end på en rustfri gearmotor på grund af den bedre varmeledningsevne for aluminium med nsd tupH.

Alfa Laval bruger nsd tupH til deres magnetmixere

En kendt maskinbygger som Alfa Laval har valgt at bruge en nsd tupH-gearmotor til deres nye magnetmixer-serie, LeviMag.

Produktchef Poul Gaardsted fra Alfa Laval fortæller:

– Vi har ikke så gode erfaringer med rustfri gearmotorer, der faktisk godt kan korrodere og misfarves på trods af, at de kaldes ”rustfri”. Derfor prøvede vi nsd tupH-produkterne af i en periode og er rigtig godt tilfredse med dem. Poul fortsætter:

– En del af vore kunder forlanger de traditionelle rustfri gearmotorer, men  her anbefaler vi nsd TupH-produkterne som alternativ, da vi kan stå 100 % inde for kvaliteten af disse gearmotorer.

Nsd tupH-produkterne er som tidligere nævnt udformet i et rengøringsvenligt og hygiejnisk design. Derfor markedsfører Alfa Laval også deres magnetmixere som ”Clean Room”-mixere, da de er særdeles velegnede til brug i farma- og fødevareindustrien.

Velegnet i et saltholdigt miljø

Alle ved, at et salt er særdeles korrosivt, og der er ikke meget procesudstyr, der kan holde til det barske miljø i et saltholdigt produktionsmiljø. Det har både fiskeindustrien og dele af kødindustrien erfaret, og derfor er nsd tupH-produkterne særdeles udbredte i disse grene af fødevareindustrien.

En slutbruger som DAT-Schaub har også gode erfaringer med nsd tupH-produkterne. DAT-Schaub forarbejder saltede tarme i deres fabrik i Esbjerg. Produktionsmiljøet er meget hårdt, og tarmene ligger i en mættet saltlage, der så at sige angriber alt produktionsudstyr.

– Vi erfarede, at normale gearmotorer hurtigt begyndte at boble op, skalle af og se ganske forfærdelige ud, fortæller Jeppe Dahl fra DAT-Schaub i Esbjerg. Han fortsætter:

– Derfor anvender vi nu nsd tupH gearmotorer til vores transportbånd og rullebaner. Vi købte den første nsd tupH-gearmotor for fire år siden, og den ser stadigvæk ud som ny.

På nuværende tidspunkt har DAT-Schaub otte gearmotorer fra Nord Gear installeret i produktionen, og DAT Schaub er særdeles tilfredse med dem.

Stigende efterspørgsel

Inden for de sidste par år er efterspørgslen steget efter gearmotorer med den robuste overfladebehandling. Men sådan var det ikke i starten. Jesper Ejlskov for Nord Gear fortæller:

– I starten var maskinbyggerne ret tilbageholdende med at købe gearmotorer med nsd tupH-overfladen. Disse motorer koster nemlig lidt mere, og maskinbyggerne mente ikke, at slutbrugerne ville betale for dette. Jesper fortsætter:

– Men efterhånden fik slutbrugerne øjnene op for fordelene ved nsd tupH-produkterne og begyndte at kræve af maskinbyggerne, at de leverede gearmotorer med den robuste overflade. Derfor ser vi nu en betydelig efterspørgsel efter disse produkter.

Nsd tupH-produkterne er ingen nyhed. Faktisk blev de lanceret for en del år siden. Jesper Ejlskov fortæller, at de i årenes løb har haft særdeles gode erfaringer med disse gearmotorer, og de efterhånden anvendes bredt i fødevareindustrien som et oplagt alternativ til gearmotorer udført i rustfri stål.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

Detailhandel og en grosFrugt og grønt27. 05. 2025

Nemlig.com offentliggør sit "garantiregnskab" for at vise, hvad det koster at stå bag kvaliteten og friskheden af varer solgt online. I en tid hvor danske forbrugere i stigende grad kræver gennemsigtighed og høj kvalitet, vælger Nemlig som en af de første dagligvareaktører åbent at dele tallene

150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

Foodservice27. 05. 2025

En af landets ældste og mest erfarne leverandører til professionelle køkkener, Oluf Brønnum & Co A/S, åbner 1. juli nyt showroom, kontor og Food Lab på Runetoften 15 i Aarhus – i det tidligere Ken Storkøkken-domicil. Virksomheden, der i 2024 kunne fejre sit 150-års jubilæum, får dermed sin

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltDrikkevarer27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet. Nu bliver Foreningen Dansk Vin en del af SMVdanmark. SMVdanmark vokser med endnu en medlemsorganisation. Foreningen Dansk Vin (FDV) er den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV

Food&Drink på gaden med fokus på kød

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ27. 05. 2025

Seneste udgave af branchemagasinet Food&Drink er på gaden. I dette nummer har vi fokus på kød og er blandt andet på besøg hos Grambogård på Fyn. Vi har også lært om grønt charcuteri, været (næsten) i luften med Restaurant AOC og været hos en fantastisk producent af Pinot Noir i

Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

Brød og kagerDrikkevarerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 05. 2025

I år kan festivalgæsterne på Roskilde Festival glæde sig til en helt unik øloplevelse, der ikke kun slukker tørsten, men også bidrager til bæredygtighed. Husbryggeriet Jacobsen lancerer en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik