Populære desserter med is

The Hangover cure med whisky is
The Hangover cure med whisky is

Du kan her læse mere om, hvorfor vi elsker desserter med is, og samtidig finde inspiration til at lave nogle lækre og populære desserter med is

Hvorfor elsker vi desserter med is?

Kokke er altid på jagt efter den perfekte ret og den perfekte dessert, der vil imponere de spisende gæster i deres restaurant og efterlade dem med en fantastisk smagsoplevelse. I mange tilfælde kan is være et afgørende element i disse desserter. Men har du nogensinde overvejet, hvorfor så mange i mennesker elsker desserter med is? Lad os tage et kig på, hvad der kan være mulige forklaringer på dette.

For det første er der noget særligt tilfredsstillende ved at spise is. Når vi spiser is, frigiver vores smagsløg signaler til hjernen omhandlende kulden og sødmen, som vores hjerne simpelthen elsker. Så når vi kombinerer is med andre lækre ingredienser som chokolade, bær eller nødder, skaber vi en smagsoplevelse, der er svær at modstå.

Isdesserter

Derudover giver is mulighed for en bred vifte af kreative og innovative desserter. Fra is-sandwiches og is-salater til bananasplit og iskager – de er alle lavet med is som den vigtigste ingrediens. Dette giver os som kokke en mulighed for at udforske forskellige smagskombinationer og konsistenser, der ikke ville være mulige uden is.

Et andet godt argument for isdesserter er deres alsidighed. Is kan bruges til at afbalancere og forstærke andre smage. Hvis vi serverer en kraftig og fyldig chokoladekage, kan vi afbalancere det med en mild og forfriskende vaniljeis. Alternativt kan vi forstærke smagen af en frisk bærkompot ved at tilføje en kugle hindbær sorbet eller lignende.

Is som element i desserter

Som beskrevet ovenfor er der flere gode begrundelser for at bruge is som et element i sine desserter, og nu vil vi komme ind på flere gode grunde til, hvorfor det giver mening.

Med is kan man bevidst og med fordel fremprovokere forskellige kontraster. En af grundene til, at vi elsker is i vores desserter, er temperaturen. Den kolde is giver en dejlig kontrast til de varme eller milde smagsnoter, eksempelvis en frisk og varm blødende chokoladekage eller Chokolade Fondant med vaniljeis. Når du tager en bid af din dessert, kan du føle både den bløde konsistens og isens kølige temperatur. Det gør din smagsoplevelse mere interessant og tilfredsstillende.

En anden grund til, at is er en populær ingrediens i desserter, er på grund af dens cremede konsistens. Is har en rig og cremet ingrediens, der kan gøre enhver dessert bedre og give en ny dimension til smagen og teksturen. Derudover er is nem at forme og skære i forskellige former, hvilket giver kokke mulighed for at eksperimentere med forskellige præsentationer. Eksempelvis kan man både lave kugle og quenelles for forskellige visuelle udtryk.

Lav kreative og varierede desserter med is

Ikke nok med, at man kan lave kontraster i sine desserter med is ift. temperatur og konsistens, så kan man også bruge is og sorbet til at lave nogle meget interessante smagsmæssige kontraster. Is fås i alle mulige smagsvarianter, hvilket også gør det til en populær ingrediens i desserter, da man dermed også kan fremtvinge mange og varierede smagssammensætninger og et interessant modspil. Fra vanilje og chokolade til lakrids is og diverse sorbeter som rabarber, stikkelsbær, havtorn eller solbær, is og sorbet kan forbedre smagen af ​​næsten enhver dessert. Det er en enkel måde at tilføje en ekstra dimension af smag samt et lækkert modspil. Eksempelvis kan havtorn sorbet tilføje ekstra syre til en sød Panna Cotta og vaniljeis kan tilføje et sødt og cremet element til en ellers tung og syrlig rabarber tærte. Kombinationsmulighederne er mange og lækre.

All the good stuff dessert med chokoladeis
All the good stuff dessert med chokoladeis

Lækre og populære desserter med is

Her vil du få en række af vores gode bud på lækre og populære desserter med, der kan serveres med is. Nogle har vi selv lavet, andre har nogle af vores gode kunder bidraget med. Fælles for dem er, at de alle indeholder et element af is, at du kan læse mere om dem, at du er velkommen til at lade dig inspirere af disse desserter, samt at du ved at trykke på dem kan lære mere om dem:

Brownie med saltkaramel og vaniljeis

Den kraftige og velsmagende brownie kombineret med saltkaramel sauce til at skabe balance mellem det salte og det søde samt en lækker vaniljeis skaber virkelig en god balanceret dessert.

Choux au Craquelin med mangokompot og vaniljeis

Den lille bolle fyldt med lækker creme og dækket af en sød knasende skorpe, selvfølgelig serveret med en kugle vaniljeis i midten. Denne franske dessert med is vil helt sikkert blive et hit blandt dine gæster.

Rabarber tærte med vaniljeis

Rabarber er meget velegnet i køkkenet og dens elegante syrlighed kan bruges som modspil i en sød dessert. Her er det rabarberen i tærten, der bruges som modspil til curden og vaniljeisen. God appetit.

Chokolade dessert med chokoladeis

Landsholdskonditor og Souschef hos Knudhule Badehotel har lavet denne fantastisk flotte og lækre chokolade dessert med is. Det er chokolade med chokolade, kombineret med forskellige syrlige elementer og lille lækker kage. Super flot anrettet. Læs mere om den i linket, den kan anbefales!

Molskroens Bananasplit

Bananasplit laves af mange og fortolkes på mange måder. Her er det Molskroens Strandhotel, der har lavet den på deres helt egen måde, serveret med vaniljeis. Der er desuden megen videnskabelig evidens for, hvorfor vi elsker banasplit.

Fynboens brunsviger

Kokken på Molskroens Strandhotel er fynbo og har et helt særligt forhold til brunsvigeren, ligesom alle andre fynboer. Derfor har han nytænkt den og gjort den helt til sin egen.

Syltede figner med vaniljeis og karamelsauce

Denne fransk inspirerede dessert med portvinssyltede figner, Kastbergs Vaniljeis og karamelsauce for et saltet touch er virkelig noget af en lækkerbisken fra Molskroens Strandhotel.

Æble med jordskokke chips og brunet smør samt vaniljeis

En lækker vinterdessert hvor Jeppe Hjulstad fra Café Stranden har leget med årstidens råvarer og kommet frem til hans bud på en exceptionel dessert med is. Her udnytter han virkelig de begrænsede råvarer vi har til rådighed i vinteren på en optimal måde.

Porcheret pære med salt karamel is

Kasper Friborg fra Café Stranden i Henne er meget inspireret af det franske køkken og elsker lokale råvarer. Her har han taget en traditionel ret, skilt den ad og sat den sammen på en ny måde. Det er der altså blevet en rigtig lækker dessert ud af.

Moderne cappucino med espresso honning is

André Schneider fra Glücksburg Strandhotel, et af Schleswig-Holsteins gastronomiske højborge, har lavet denne dessert med is til kaffeelskeren. Selv elsker han kaffe og en god cappucino og har altså lavet denne kaffe til dens hyldest.

Afternoon cake med espresso honning is

Igen har André Schneider lavet en vildt lækker dessert med is, der er inspireret af hans forkærlighed for kaffe. Så hvorfor ikke kombinere en lækker kage med en lækker espresso honning kaffe is.

All the good stuff med chokoladeis

Lækker chokolade cheesecake med med chokoladeis og mange andre lækre ting. Dette er en dessert med is til chokoladeelskeren, men som også har meget andet end chokolade at byde på.

The hangover cure med cask whisky is

Hos Hotel Alte Post mener de, at man skal rejse sig ved det træ, man er faldet. Denne dessert med is er deres hyldest til dagen derpå, godt selskab og hovedpine.

Tarte au citron meringuées med vaniljeis

Denne klassiske franske kreation er altid lækker og ikke mindst elegant. Med sin lækre sprøde skorpe, syrlige citroncreme fyld og luftige marengs topping er den en sikker vinder som dessert med is.

Olivenolie hapser med olivenolie is

Andreas Brok-Hartvig fra Brok-Hartvig Studio har lavet denne dessert/mellemret med lækker olivenolie is, som du kan læse meget mere om.

Pecan Pie med vaniljeis

Denne traditionelle amerikanske dessert fra sydstaterne kan være lidt tung. Dog får du her en lettere udgave serveret med vaniljeis og hvid chokolade, for en dejlig balanceret smagsoplevelse.

Gateau Marcel med vaniljeis

Desserten der er enhver chokoladeelskers drøm. En ægte chokolade bombe af den franske mesterkok Michel Michaud som i mange år har gjort sig i Danmark og været med til forme den danske madscene, som den ser ud i dag.

Karamelliseret ananas med tonka bønne is

Tonka bønnen er meget parfumeret og kraftig i smagen, og derfor kan den ikke pares med hvad som helst. Derfor skal den i en dessert med is pares med et andet element, der besidder en kraftig smag. Her kommer den karamelliserede ananas ind i billedet, der ligeledes er kraftig og parfumeret, og komplementerer tonka bønne isen virkelig godt med sin lette syre.

 

Kokke er vi altid på udkig efter den perfekte dessert, og is-baserede desserter kan potentielt være svaret på deres søgen. Fra tilfredsstillelsen ved at spise is til muligheden for at udforske forskellige smagskombinationer og til deres alsidighed – der er mange grunde til, at vi alle elsker isdesserter. Så næste gang du planlægger din dessertmenu, skal du måske overveje at inkludere lidt is – dine gæster vil helt sikkert takke dig.

Læs flere andre opslag om desserter med is her