USA er kendt for sit mangfoldige udvalg af desserter. Fra den klassiske chocolate chip cookie til den ikoniske cheesecake, er der helt sikkert en dessert til at glæde alles smagsløg. USA er et land, der er sammensat af mange folkefærd fra hele verden, der hver især har medbragt dele af deres egen kultur til landet. Dette gælder også mad og gastronomi. Derfor er det ikke usædvanligt, at man i de fleste byer har alverdens forskellige madkulturer repræsenteret. De mange forskellige kulturer har selvfølgelig medbragt mange forskellige retter og ikke mindst desserter.
I dette blogindlæg vil vi se nærmere på 16 af bedste amerikanske desserter og deres historie, samt give vores bud på nogle af dem, hvis man følger de gældende links. Dette alt sammen til din inspiration som kok.
1: Baked Alaska – Historien om den klassiske dessert Baked Alaska begynder langt fra Alaska, og faktisk slet ikke med en bager. I stedet var det den amerikanske fysiker og opfinder Sir Benjamin Thompson, hvis opdagelse senere ville føre til skabelsen af desserten. Mens Thompson boede i Europa omkring begyndelsen af det 19. århundrede, opdagede Thompson, at de piskede æggehvider i marengs gjorde den en meget god isolator. Opfindelsen af Baked Alaska kan dateres helt tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor den amerikanske kok Charles Ranhofer fra restaurant Delmonico’s tit bliver krediteret for opfindelsen.Desserten får ikke sit navn pga. sit oprindelsessted men nærmere fordi, Baked Alaska ligner Alaskas sneklædte bjergkæder. Desserten består af lag af svampekage, is, marengs og nogle gange marmelade. Disse lag bages derefter i ovnen i et par minutter, og marengsen brændes, hvilket giver en smuk gylden farve, hvilket ikke ville kunne lade sig gøre uden de isolerende egenskaber fra de piskede æggehvider i marengsen, da isen i midten naturligvis ville lide skade. Baked Alaska udviklede sig over tid, og kokke begyndte at eksperimentere med forskellige lag og smag. Kagelaget blev skiftet ud med brownies eller chokoladekage. Islaget begyndte også at ændre sig, og sorbet- og gelato-baser, der var lettere og mere frugtige, blev populære. Marengsen begyndte også at få nye smage, da kokke eksperimenterede med at tilføje kokosnødder, nødder eller krydderier som kanel.
2: Chocolate Chip Cookie – Chocolate chip cookien blev først skabt ved et uheld i 1930’erne af Ruth Graves Wakefield. Wakefield ejede Toll House Inn, en populær restaurant i Massachusetts. En dag lavede hun sine berømte Butter Drop Do-kager og løb tør for bage chokolade. I desperation erstattede hun med Nestles halvsøde chokoladechips og antog, at de ville smelte og skabe en dejlig chokoladekage. Chokoladechipsene holdt dog deres form og resulterede i skabelsen af chocolate Chip Cookies, som vi kender den i dag. kort efter offentliggjorde Wakefield sin nu berømte opskrift i en lokal avis, og resten er historie!
Cookie Ice Cream sandwichen er en nyere opfindelse, men den er hurtigt blevet lige så populær som sin forgænger. Denne lækre godbid består af to cookies med et lag is imellem. Det er den perfekte måde at nyde både småkager og is på samme tid! Den første registrerede opskrift på en Cookies Ice Cream sandwich udkom på tryk i 1981, men det er sandsynligt, at denne godbid blev nydt længe før det. Når alt kommer til alt, hvem ville ikke elske at kombinere to af deres yndlingssnacks i én perfekt pakke?
3: New York Style Cheesecake – I 1872 skabte William Lawrence, en amerikansk mejerist fra Chester, NY, ved et uheld flødeost, mens han forsøgte at lave fransk Neufchâtel-ost. Lawrences nye opfindelse blev hurtigt et hit hos lokale kunder, og i 1880 solgte han sin flødeost landsdækkende under mærkenavnet “Philadelphia” (efter den by, hvor den først blev solgt). Det varede ikke længe, før bagere begyndte at bruge denne nye form for ost i deres cheesecakes, og fødte det, vi nu kender som “New York style” cheesecake. I dag er Philadelphia flødeost stadig et af de mest populære mærker, der bruges i bagning.
4: Brownies – Brownien, som vi kender den i dag, blev opfundet i 1897 af Bertha Palmer, en fremtrædende Chicagoaner, der ejede det berømte Palmer House-hotel. Ifølge legenden bad Mrs. Palmer sin konditor om at skabe en dessert, der ville være nem at transportere og ikke ville kræve gafler eller tallerkener – noget, som kunne nydes af gæster på hendes nye World’s Fair Hotel. Resultatet blev Palmer House Brownien, en lille, chokoladekage-lignende firkant, der hurtigt blev et hit blandt hotellets gæster.
Browniens popularitet spredte sig ud over Palmer House, og kokke begyndte at skabe deres egne versioner af denne velsmagende godbid. Snart blev der serveret brownies på Ivy League colleges, Ladies’ Home Journal offentliggjorde en opskrift på dem, og de blev endda en fast bestanddel af Girl Scout-kage salget. I begyndelsen af 1900-tallet var brownies blevet en fast forankret del af den amerikanske kultur.
5: Apple Pie – Den første registrerede Apple Pie opskrift i Amerika blev offentliggjort i 1776 af Amelia Simmons i hendes kogebog, “American Cookery.” Hendes opskrift krævede æbler, sukker, smør, kanel og citronskal. Dette er den første registrerede opskrift, hvor man bruger æbler som hovedingrediens i en tærte.
Med tiden har ingredienserne i en Apple Pie ændret sig. For eksempel var det engang almindelig praksis at tilsætte salt til dejen. Dette gøres dog ikke længere, fordi det kan gøre skorpen sej. I dag kræver de fleste opskrifter, at der skal tilsættes fedtstof eller smør til dejen. Dette giver skorpen en mere flaget tekstur. I dag serveres den ofte med en kugle vaniljeis.
6: Pecan pie – Pecan pie er endnu en klassisk amerikansk dessert med rødder i syden. Denne lækre godbid menes at have sin oprindelse hos franske bosættere i Louisiana i det 18. århundrede. Pecan Pie blev hurtigt en populær ret ved kirkelige fester og samlinger på grund af dens simple ingredienser og lækre smag!
Den første registrerede opskrift på pekantærte var i en kogebog udgivet i 1886 af Miss Martha Holloway. Hendes opskrift blev lavet med friske pekannødder, sukker, melasse, smør og æg. Denne opskrift lignede meget de opskrifter, der bruges i dag, og den blev hurtigt en populær ret, der blev serveret ved ferier og familiesammenkomster.
7: Pumpkin Pie – Pumpkin Pie er en efterårs favorit, der kan spores tilbage til pilgrimmene, der slog sig ned i Plymouth, Massachusetts i 1620. På det tidspunkt blev græskar primært brugt som fødekilde, da de var rige på vitaminer og mineraler. Det var først meget senere, at græskar begyndte at blive brugt i tærter og andre desserter!
Den første omtale af en græskar-baseret tærte i Amerika kommer fra en bog kaldet “The Pilgrim’s Progress” fra 1620. I denne bog nævner en karakter at spise “pompkins”, der blev stuvet og sat i tærter. Pompkins var en type squash, der var hjemmehørende i Amerika. Det var først i det 18. århundrede, at græskar begyndte at blive brugt hyppigere i tærter. Græskartærte er typisk lavet med en kombination af ingredienser, herunder græskarpuré, krydderier som kanel og ingefær, sødestoffer som sukker og melasse og mejeriprodukter som mælk eller fløde. Når disse ingredienser kombineres, skaber de en smagsprofil, der er både sød og krydret. Den smagsprofil forstærkes så af, at græskartærte typisk serveres med flødeskum eller is, som tilfører endnu mere sødme og cremethed.
8: Key Lime Pie – Key Lime Pie er en dessert, der typisk forbindes med Florida på grund af dens Key Lime-ingrediens. Key limes er små citrusfrugter, der er hjemmehørende i Florida og andre tropiske områder. Key Lime Pie menes at have sin oprindelse i Key West, Florida, hvor den blev skabt af portugisiske sømænd, der brugte key limes til at forhindre skørbug på lange rejser til søs!
Key lime pie er en lækker dessert, der har en unik smag. Tærten er lavet med key lime juice, som giver den en syrlig smag, og sødet kondenseret mælk, som gør den sød. Kombinationen af disse to smage skaber en lækker og forfriskende tærte. Der er mange variationer af key lime pie, men den mest almindelige opskrift inkluderer en graham cracker skorpe, key lime fyld og flødeskum eller is topping.
9: Chokoladekage – Den første chokoladekage opskrift blev offentliggjort i Amerika i 1796 af Amelia Simmons i hendes kogebog “American Cookery.” Denne tidlige opskrift krævede bittersød chokolade, som var en ny ingrediens på det tidspunkt. Chokoladekage fortsatte med at udvikle sig i løbet af det næste århundrede, da kokke eksperimenterede med forskellige ingredienser og smagsstoffer. I midten af det 19. århundrede begyndte chokoladekagen, som vi kender den, at tage form. Opskrifter på “Red Velvet” og “Devils Food” kager blev offentliggjort, og tyskerne bragte deres egen version af chokoladekage kendt som “schokoladenkuchen”.
10: Mississippi Mud Pie – En teori om oprindelsen af Mississippi Mud Pie antyder, at den blev skabt af en gruppe kvinder i byen Hernando, Mississippi, i 1950’erne. Disse kvinder ledte efter en måde at få brugt nogle resterende chokoladekage blandinger, og Mississippi Mud Pie blev født! En anden teori hævder, at desserten blev skabt af en bager i New Orleans i 1930’erne. Uanset dens sande oprindelse er én ting sikker: Mississippi Mud Pie er en lækkerbisken, der er blevet nydt af mange i generationer.
11: Bananasplit – Den første registrerede omtale af Bananasplit fandt sted i 1904, da en avisartikel beskrev det som “en ny ret serveret på Ligis restaurant.” Restauranten, der ligger i Latrobe, Pennsylvania, var ejet af David Strickler, en 23-årig farmaceut, der er krediteret for at have opfundet bananasplit. Stricklers kreation blev hurtigt et hit hos både lokale og udenbys
I 1920’erne var Bananasplitten blevet en national sensation. Isbarer fra kyst til kyst serverede denne dekadente dessert, og den dukkede endda op i adskillige Hollywood-film fra den tid.
12: S’mores – S’more Ice Cream Sandwichen menes at være opstået i begyndelsen af 1970’erne. Den originale opskrift, der opfordrede til graham-crackers, chokoladeis og skumfiduser, blev offentliggjort i magasinet Family Circle i 1974. Det var dog først i slutningen af 1990’erne/begyndelsen af 2000’erne, at s’more Ice Cream Sandwichen begyndte at vinde popularitet. Det er i høj grad takket være gourmet is butikker som Coolhaus og Milk Bar, der sætter deres eget spin på den klassiske dessert.
13: Funnel Cake – Den første registrerede omtale af udtrykket “Funnel Cake” i Amerika kommer fra det folket beskrevet som ‘The Pennsylvania Dutch’ i det 19. århundrede. Disse tidlige kager blev lavet af en simpel dej af mel, mælk, æg og salt – ingredienser, som de fleste havde ved hånden. De blev stegt i fedt eller Crisco og drysset med sukker eller serveret med frugtkonserves.
Med tiden blev Funnel Cake forbundet med karnevaler og messer. I dag serveres de almindeligvis toppet med Flormelis, selvom du også kan finde dem toppet med frugt, chokoladesauce, flødeskum eller is.
14: Peach Cobbler – Peach Cobbler er en typisk amerikansk ret. Søde, saftige ferskner, der ligger i en sprød kageskorpe og toppet med en kugle vaniljeis… what’s not to like? Denne lækre dessert er blevet nydt af amerikanere i århundreder og har gennemgået mange forskellige fornyelser.!
Den tidligste kendte opskrift på Peach Cobbler går tilbage til 1864. Udgivet i Mrs. Rundell’s A New System of Domestic Cookery, opskriften kræver kun fire ingredienser: smør, mel, sukker og ferskner. Kan du tro det? Sådan en simpel opskrift nydes stadig af mennesker over hele verden i dag.
15: Sundae – Sundae er en lækker og ikonisk dessert, som nydes af mennesker over hele verden. Mens sundae har mange forskellige varianter, består den klassiske sundae normalt af is, sirup og toppings. Men hvor kom denne dejlige godbid fra? Lad os tage et kig på sundae-historien.
Oprindelsen af sundae er lidt omstridt. Nogle siger, at den blev skabt i det 19. århundrede af is-sælgere, der ledte efter en måde at sælge mere is på om søndagen. De begyndte at tilbyde is med tilsat smag og toppings, og de kaldte det en “Sundae”. Andre historier hævder, at sundae faktisk blev skabt i New England i begyndelsen af det 20. århundrede. Den mest populære historie er, at en mand ved navn George Owens skabte den første sundae i 1904 i Iroquois, New York.
16: Milkshakes – Den første registrerede forekomst af milkshaken går tilbage til 1885, da en opfinder ved navn James Mayhill skabte en maskine, der kunne blande mælk, is og smagsstoffer sammen for at skabe en skummende drink. Denne tidlige version af milkshaken blev markedsført som en sundhedstonic og siges at være særlig gavnlig for dem, der lider af fordøjelsesbesvær.
Milkshaken vandt popularitet i begyndelsen af det 20. århundrede, blandt andet takket være dens tilknytning til berømtheder og filmstjerner. Mange kendte skuespillere fra tiden var kendt for at nyde milkshakes, og det var med til at øge dens offentlige profil. Det var dog først efter Anden Verdenskrig, at milkshaken for alvor begyndte at tage fart i popularitet. Kastbergs har hertil opskrifter på 3 forskellige milkshakes, som alle kan findes sammen med flere af ovenstående desserter på Kastbergs Dessert Inspirations side
Der er mange lækre amerikanske desserter med interessante historier! Blandt andet fordi, USA indeholder så mange forskellige kulturer og madkulturer. Dette er med til at gøre det Amerikanske køkken vildt spændende og mangfoldigt, fordi det indeholder inspiration fra så mange forskellige lande. Næste gang du nyder en af disse søde sager, så husk dens rejse fra ydmyg begyndelse til at blive allemandseje! Du kan finde både amerikanske desserter og mange andre ved at klikke lige her!