Idylliske Knudhule Badehotel

Lækker chokolade dessert fra Knudhule Badehotel

Idyllysk badehotel i Søhøjlandet runder 10 år

Året er 2013. Makkerparret Dean Jespersen og Anders Kalstrup kigger hinanden i øjnene. Med et diskret nik bekræfter de hinanden i, at den gode mavefornemmelse er gensidig. Årsagen er den gamle vandrehjemsejendom, de netop har fået vist frem, med den imponerende beliggenhed blandt bølgende bakker, frodige skove og den betagende Knudsø. Snart fulgte både håndslag og underskrifter. Drømmen om at åbne et badehotel på dette sted i udkanten af Ry var kommet et stort skridt nærmere.

Pengepungens valg

Dean Jespersen tager plads ved et bord placeret ved restaurantens bar og med udsigt ud til Knudhule Strand og Knudsø. For ti år siden krævede det en god portion fantasi at forestille sig et badehotel lige netop her. Men de to venner havde en ukuelig tro på projektet, som ingen kunne tage fra dem. Økonomien var ikke til at kunne vælge og vrage, så udbuddet af potentielle ejendomme var yderst sparsomt, husker Dean:

– Vandrehjemmet var ganske enkelt, hvad vi havde råd til dengang. Og det havde mildt sagt brug for en kærlig hånd. Rummene havde mørke paneler, slidte gulve, afskallet maling på væggene og der var gamle køjesenge. Vores økonomi var ikke til professionelle håndværkere, så min medejer Anders Kalstrup og jeg måtte trække i arbejdstøjet, hvis stedet nogensinde skulle komme til at ligne et badehotel. Efter en måneds tid, hvor vi havde knoklet fra morgen til aften, var vi klar til at slådørene op til vores nye badehotel, fortæller Dean Jespersen.

Sortfodssvin til 10, tak!

Selvom Anders og Dean formentligt kunne imponere underviserne på håndværkerskolen, var de utvivlsomt meget rigere på evner og erfaring inden for kokkefaget. Indtil de sprang ud som badehotel-ejere, havde de nemlig gennem en årrække drevet restauranten Gastronomisk Institut i Silkeborg. Restauranten serverede enkel, ukompliceret og velsmagende mad og sværgede til god service. Anders og Dean troede på konceptet og håbede på at kunne vinde lokalområdets gunst med samme opskrift:

– Folk har fra første færd taget rigtig godt imod os. Vi vil rigtig gerne være kendte for at lave noget dejlig mad, som tilfredsstiller vores gæster. Vi har fx et ældre ægtepar, der besøger restauranten en gang om ugen. En dag siger manden pludselig til mig, at hvis jeg kan skaffe noget sortfodsvin, så kommer han og konen med ti gæster og besøger os, fortæller Dean Jespersen.

Selvom Dean har sit at se til, ville han gerne gøre en indsats for at opfylde ægteparrets ønske:

– Det er meget vigtigt for os at værne om vores gæster og yde god service. Jeg ringede rundt og fik fat i en leverandør, der kunne skaffe sortfodsvin til os. Vi endte med at lave en lille specialmiddag for ægteparret og deres gæster. Jeg tror, de havde en udmærket aften – de kommer her i hvert fald stadig, siger Dean med et lille smil, mens hans blik skuer ud mod søen gennem vinduet.

Lækker Baked Alaska dessert fra Knudhule Badehotel
Lækker Baked Alaska dessert fra Knudhule Badehotel

Landsholdsklasse i køkkenet

Lige fra allerførste åbningsdag for ti år siden har Dean og Anders gjort sig umage for at give badehotellets gæster en særlig oplevelse. Selv har de været i front, men også dygtige medarbejdere har været med til at sætte deres præg. Et godt eksempel er en ung, talentfuld kvinde ved navn Sisse Pernille Busk, som i det samme træder ind i restaurantlokalet. I hånden bærer hun en dessert, som synes skabt til at imponere sanseapparatet:

– Her får I en dessert lavet til alle os, der elsker chokolade. Den består af lys chokoladecreme, chokolade-crumble, chokoladegelé med salt, mørk tempereret chokolade, solbærgelé, skovsyre og en kugle Kastbergs chokoladeis. Velbekomme, siger Sisse Pernille Busk.

Sisse er ikke blot Knudhule Badehotels dessertkok. Hun har også æren af at repræsentere Danmark ved VM på kokkelandsholdet. På hotellet har hun frie hænder til at eksperimentere med forskellige smagskombinationer og kreationer til dessertkortet:

– Vi er utroligt glade for at have Sisse med på holdet. Hendes evner i det søde køkken er enestående, og hun har virkelig været med til at hæve det gastronomiske niveau og gøre Knudhule Badehotel til et attraktivt sted at besøge, siger Dean.

Sisse selv nyder friheden og tilliden under Dean og Anders til at udforske det facetterede dessertkøkken:

– Det er en fornøjelse at arbejde på Knudhule Badehotel, fordi jeg får lov til at lege med smagene og udforske nye ideer. Jeg er utrolig glad for at være en del af et sted med så høje gastronomiske ambitioner og en sådan dedikation til kvalitet, siger Sisse Pernille Busk.

Kvalitet vigtigere end tid

Efter 10 år er Knudhule Badehotel en populær destination. Gastronomisk Institut må ofte melde alt optaget, opholdsgæster skal reservere i god tid, og der er bryllupper, receptioner og selskaber i kalenderen langt ud i fremtiden. Der er således rigeligt med arbejdsopgaver at løfte i dagligdagen for personalet, og derfor er de to chefer bevidste om prioriteringerne:

– Det kræver hårdt arbejde og dedikation at levere på et højt, ensartet gastronomisk niveau. Vi laver som udgangspunkt al mad fra bunden. Dog køber vi enkelte produkter, som fx gourmet-is fra Kastbergs, simpelthen fordi kvaliteten er så høj, at det ikke giver mening at bruge tid på at lave den selv. Vi vælger derimod at lægge vores kræfter der, hvor vi mærkbart kan løfte smagsoplevelsen, slutter Dean Jespersen. Knudhule Badehotel er nu klar til at tage hul på en travl periode med konfirmationer, bryllupper og barnedåber i Anders og Deans 10. forårssæon på badehotellet i Ry