FoodTech Award 2018: Se de nominerede her

I år konkurrerer syv innovative produkter om at modtage den eftertragtede FoodTech Award. Her præsenteres virksomheder og de nominerede produkter.

Når FoodTech afholdes i MCH Messecenter Herning 13.-15. november 2018, konkurrerer de op mod 300 udstillere på messen traditionen tro om årets FoodTech Award. Forud for messen har alle udstillere mulighed for at indsende deres produktnyheder til en fagjury, som bedømmer produktet med én, to eller tre stjerner. I år er 59 produkter blevet godkendt – heraf er otte produkter blevet tildelt de famøse tre stjerner. Ud af disse er syv blevet nomineret til FoodTech Award – en award som gives til den mest innovative og perspektivrige nyhed.

Den endelige vinder offentliggøres under åbningen af FoodTech den 13. november kl. 8.30, hvor dommerkomitéens formand, professor Jens Adler-Nissen overrækker prisen samt et kontantbeløb på 50.000 kroner til den vindende virksomhed.

Nedenfor oplistes de syv nominerede i vilkårlig rækkefølge:

Lynhurtig nedkøling med indsprøjtning af flydende nitrogen
AGA A/S har udviklet et nyt system til hurtig nedkøling, nemlig Accu-chill Sauce Cooling, der direkte i produktionslinjen afkøler flydende produkter ved hjælp af injektion med nitrogen.
Hurtig nedkøling af tyktflydende produkter er en stor udfordring, for nedkølingen hæmmes ofte af en dårlig varmeovergang mellem produkt og køler. Det innovative ved Accu-chill er, at nedkølingen sker ved direkte injektion af flydende nitrogen i en kontinuerlig proces. Det er en kendt teknologi, at man kan foretage en hurtig opvarmning ved injektion af damp, men ved at tænke ud af boksen og injicere flydende nitrogen i stedet, får man en meget hurtig nedkøling.

Temperatursensor med automatisk kalibrering
Endress+Hauser A/S er i spil til en FoodTech Award med deres nye temperatursensor, iTHERM TrustSens. Denne temperaturføler har en fuldt automatiseret in-line selvkalibreringsfunktion. Ved kalibreringen skal føleren i kontakt med et medium, hvis temperatur er nøje defineret, helst som en fysisk konstant. Et velkendt eksempel er en blanding af vand og is, som konstant holder 0oC. Det innovative ved denne temperaturføler er, at der som reference bruges en jernlegering, som har et fast og stabilt curiepunkt på 118oC. Curiepunktet er den temperatur, hvor jernets stærke magnetiske egenskaber forsvinder, hvad der er nemt at måle. 118oC er en fin referencetemperatur, der er tæt på brugstemperaturen.

Avanceret multisensor til flydende medier
Endress+Hauser A/S har også opnået en nominering for deres Teqwave multisensor. Sensoren er baseret på den såkaldte SAW (surface acoustic wave) teknologi, hvor man sender lydbølger på langs ad en væskes grænseflade mod rørvæggen. Lydbølgerne får grænsefladen af væsken til at svinge i to planer, og udbredelseshastigheden og tilbagekastningen af disse svingninger og deres dæmpning kan give en masse vigtige informationer om væsken, såsom dens densitet, temperatur og sammensætning. Det er avanceret fysik med et bredt anvendelsesområde.

Avanceret multistik-sprøjte
Dommerkomiteen har nomineret GEA for den nye MultiJector, der byder på features som forbedret produktionshygiejne, præcision og fleksibilitet.
Saltningen af bacon, hamburgerryg og mange andre kødprodukter foretages almindeligvis ved injektion af saltlage, så man får en hurtig fordeling af saltet i kødet. Standardapparaturet hertil kaldes en multistiksprøjte, og det virker ved at en afmålt mængde saltlage indsprøjtes gennem en række kanyler, der er monteret fjedrende, så de ikke går i stykker, hvis de rammer et knoglestykke.
Multistiksprøjten fra GEA udmærker sig ved et gennemført hygiejnisk design og ved, at nålene er ekstraordinært stærke og elastiske. Det er spændende, for det er længe siden, at der er set nyskabelser inden for saltningsprocesser.

Mobilt UV-anlæg til dekontaminering af vand
Insatech har også chancen for at blive hædret med en award for deres nyudviklede mobile anlæg til dekontaminering af vand.
UV-stråler er bakteriedræbende, og det har man længe udnyttet til dekontaminering af overflader og vand. Ved dekontaminering af vand er det en udfordring at sikre en effektiv udnyttelse af UV-lyset og en ensartet bestråling. Det har Insatech opnået ved et innovativt design af det rørstykke, hvor bestrålingen finder sted. En energieffektiv mellemtryks-UV-lyskilde ligger centralt i røret, og rørets overflade er dækket af et kvartsspejl, som tilbagekaster lyset ind i vandet igen, så UV-lyset udnyttes bedst muligt. Apparatet er mobilt og kan på kort tid monteres til den eksisterende vandforsyning på produktionsstedet.

Ny analysator til flydende mejeriprodukter
Q-Interline A/S er ligeledes nomineret for deres DairyQuant Go, der er en analysator til flydende mejeriprodukter. Analysatoren er baseret på den velgennemprøvede Quant FT-NIR-teknologi.
Prøven anbringes i en målecelle, som gennemlyses af infrarødt lys, og bagefter behandles signalerne matematisk, så man får præcise værdier for koncentrationerne af bl.a. fedt, protein, laktose og tørstof. Det innovative ved DairyQuant Go-apparatet er, at produktet fyldes i særlige, meget veldefinerede engangsmåleceller, så man slipper for tidskrævende rengøring og vedligehold. Især for tyktflydende produkter er det et stort fremskridt.

Nyt membranfilter med nyt filtreringsprincip
Det danske opstartsfirma Sani Membranes har udviklet et nyt membranfiltreringsprincip, hvor man ved at vibrere membranerne skaber turbulens nær membranoverfladerne og dermed en høj kapacitet på filtreringen. Produktet markedsføres under navnet Benchtop Membranfilter VIBRO-L og kan håndtere alle opgaver inden for ultra- og mikrofiltrering. Teknikken gør det muligt at koncentrere op til meget høje viskositeter. Benchtop filtersystemet er velegnet til produktudvikling, membranselektion og optimering af CIP-processer. Princippet er skalerbart lige fra store industrielle membrananlæg til laboratorie- og pilot plant-størrelse (0,35 m2 membranareal).

 

Hent din fribillet til årets FoodTech messe her: https://bit.ly/2A27Lyx