Den videnskabelige årsag – Derfor elsker vi Bananasplit

Molskroens Bananasplit med vaniljeis
Molskroens Bananasplit med vaniljeis

Her kan du læse mere om bananasplittens historie samt om den videnskabelige årsag til, hvorfor vi elsker den.

Bananasplittens historie og foodpairing

De fleste mennesker har nok prøvet eller hørt om desserten bananasplit på et tidspunkt. Bananasplit er en af de klassiske desserter, der aldrig går af mode. Den er berømt og berygtet, den har den perfekte kombination af smag og tekstur, som giver en lækkerbisken, der kan nydes af både børn og voksne. Men det handler ikke kun om smag; denne dessert har en rig historie og byder på masser af kreative muligheder, som moderne kokke kan udforske. Læs denne og flere historier som denne om bananasplit på vores Kastbergs blog, hvor vi behandler emner som desserter, fødevarer, ingredienser, foodpairing og smagssammensætninger

Historien om bananasplit går tilbage til 1904, hvor en apoteker i byen Latrobe i Pennsylvania, David E. Strickler, skabte desserten på sin lokale sodavandsfontæne. Strickler var en stor fan af is og eksperimenterede med forskellige smagskombinationer, hvilket førte til opfindelsen af bananasplit. Ifølge legenden fik han ideen til desserten, da han så en gruppe børn sidde ved hans sodavandsfontæne og spise en lignende dessert til banansplit. I sin mest basale form består bananasplit af en skrællet banan, der er skåret i to på langs, serveret med is og sauce mellem de to stykker banan.

Siden da har bananasplit vundet mange hjerter og er blevet en global favorit. En af årsagerne til dens popularitet kan skyldes dens alsidighed. Den kan laves på forskellige måder og med forskellige ingredienser. Nogle tilføjer nødder og frugtsalat, mens andre holder sig til de klassiske ingredienser. Uanset hvordan den laves, er bananasplit altid en dejlig og tilfredsstillende dessert.

Det var dog først i 1950’erne, at bananasplit for alvor blev en kommerciel succes. Dette skyldes i høj grad dens omtale i film og tv-shows, hvor desserten ofte blev brugt som symbol på god smag og rigdom. Snart blev bananasplit set som en statussymbol, og dens popularitet fortsatte med at stige.

Banana Splitten er bredt elsket, og det er der faktisk en videnskalig grund til. I molekylærgastronomiens verden taler man meget om foodpairing, som går ud på at parre ingredienser, der indeholder de samme smagsstoffer. Så rent videnskabeligt viser det sig, at når vi elsker bananasplitten, så er det fordi, at alle elementerne indeholder smagsstoffet isoamylacetat. Isoamylacetat er et kemisk stof, der naturligt forekommer i bananer og giver dem deres karakteristiske duft og smag. Men det er ikke kun bananer, der indeholder dette stof. Isoamylacetat findes også i andre frugter som æbler, blommer og pærer, samt i nogle typer spiritus og parfumer. Det er dette stof, der giver bananasplit sin særlige duft og smag, som vi ofte forbinder med sommer og ferie. Men det er ikke kun smagen, der gør bananasplit så tiltalende. Det er også de forskellige teksturer og farver i desserten, der bidrager til dens popularitet. Den cremede vaniljeis, den sprøde chokoladesauce, de søde bananer og flødeskummet er alle forskellige elementer, der sammen skaber en unik smagsoplevelse. Isoamylacetat findes i alle disse ingredienser, derfor er det ikke overraskende, at smagen er så sammenhængende og lækker.

Det interessante ved isoamylacetat er, at det ikke kun påvirker smagen og duften af ​​desserten, men også vores hjerne på en positiv måde. Forskning har vist, at lugten af ​​bananer faktisk kan forbedre vores humør og reducere angst. Dette skyldes, at en bestemt duftreceptor i vores næse kan påvirke områder i hjernen, der er ansvarlige for følelser og hukommelse. Derfor kan lugten af ​​bananer give os følelsen af glæde og velvære, når vi spiser eller drikker noget, der indeholder isoamylacetat.

I dag kan du få en bananasplit i stort set alle lande i verden. Og mens nogle mennesker måske mener, at desserten er en smule for tung og sød, er der ingen tvivl om dens betydning for dessertkulturen.

New Age Bananasplit fra restaurant Sablen
New Age Bananasplit fra Restaurant Sabel

Kokkens kreativitet

Hos kokke der har styr på basis, det fundamentale og respekt for de klassiske opskrifter, lever en urkraft af kreativitet, en lyst til at bryde noget klassisk ned for at genopbygge det i nye varianter.

Sådan har kokke gjort og sådan vil kokke blive ved med at gøre, for at udfordre sig selv og hinanden kreativt, at lave en ny anderledes, måske ligefrem bedre version end originalen.

Joachim Kastberg har lavet sin egen banana split variant, som er en banan is, lavet på modne håndskrællede bananer, hvori der er rørt både karamel- og chokoladesauce.

3 bedste banana split desserter

Hos Kastbergs er vi klar over dessertens popularitet, derfor har vi altså også både skrevet dette indlæg, men også fået nogle af vores kunder til at give hvert deres bud på den lækre ret.

Molskroens Bananasplit: Nikolaj Wilhardt som er udlært på den gastronomiske højborg, Falsled Kro har lavet denne lækre version af Bananasplit. I dag er Nikolaj Køkkenchef på Molskroens Strandhotel, hvor han serverer fransk inspireret gastronomiske oplevelser. I Nikolajs hyldest til denne klassiker indgår selvfølgelig banan, chokoladesauce, vaniljeis, hindbær samt Chantilly sauce.

New Age Bananasplit: Denne dessert er udviklet af Mads og Kresten fra Restaurant Sabel i Silkeborg. Kokkene er udlært fra henholdsvis Café Evald Brasserie og Café samt Traktørstedet Ludvigslyst. De udtaler at, “Grunden til det er fedt at være kok er, at man får lov til at lege med råvarer og konstant udvikle sig. Denne dessert er et eksempel på, at vi netop har forsøgt at lege med de forskellige elementer i desserten, og det er blevet til vores egen lækre udgave af en Bananasplit”.

Desserten indeholder i denne version karamelliseret banan, vaniljecreme, krystalliseret mørk chokolade, Kastbergs Vaniljeis, og til sidst toppet med en tørret kornblomst

Bananasplit med Vaniljeis:

Andreas Brok-Hartvig som har lavet sidste version er uddannet kok, restauratør i Fredericia og indehaver af Brok-Hartvig Studios hvor han fungerer som koncept- og udviklingskok samt sparringspartner i fødevareindustrien. Andreas synes det er fedt at tænke lave kreative retter, og derfor syntes han også, at det at lave sin egen version af en bananasplit var yderst interessant.

I Andreas’ udgave af denne klassiker indgår karamelliseret banan, banan kiks, flødeskum, kirsebær, karamelsauce samt Kastbergs Vaniljeis

Som vi kan se kan desserten laves på mange måder og historien om bananasplit næsten 120 år tilbage i tiden. Desuden har desserten set mange ændringer og omdrejninger i dens popularitet og tilberedning. Men på trods af alt ser det ud til, at bananasplit stadig har en speciel plads i mange dessert elskeres hjerter. Det er en klassiker, der overlever generationer, og det er en dessert, der vil bestå i mange flere år fremover. Hvis du endnu ikke har prøvet at lave eller smage en bananasplit, så er det på tide at prøve – du vil ikke blive skuffet! Find disse tre opskrifter og mange flere på vores dessert inspirationsside med masser af opskrifter