De bedste vinter desserter med is og sorbet

gulerodskage med appelsin sorbet
gulerodskage med appelsin sorbet

De bedste vinter desserter med is og sorbet er en samling af de bedste desserter, der med fordel kan spises i de kolde måneder fra Kastbergs

En årsag til, at vi elsker vinter desserter så meget, er fordi de er så lækre. Vinter desserter er berømte for at være fyldt med smagfulde og rige ingredienser som kanel, muskatnød og andre krydderier. Citrusfrugter som appelsiner, mandariner og grapefrugter er også populære i vinter desserter. Disse ingredienser tilføjer ikke kun smag, men skaber også en varm og hyggelig atmosfære i hjemmet.

En anden grund til at vinter desserter er så eftertragtede, er at de er lette at lave. De fleste vinter desserter kræver ikke særlig mange ingredienser, og mange af dem kan laves dagen før. Da vinter desserter som regel serveres til koldt vejr, behøver vi ikke bekymre os om, at de smelter, så de kan også stå på bordet i lang tid. Der er ikke noget bedre end at have gæsterne til at falde til ro med en varm og lækker dessert.

Vinter desserter kan også have en følelsesmæssig betydning. Desserter som risalamande og æbleskiver bringer minder frem om vores barndom og traditioner og er forbundet med en følelse af hygge og sammenhold. De bringer familier sammen og fremkalder nostalgiske følelser. Ikke alene smager vinter desserter godt, men de skaber også minder, som vi vil huske resten af vores liv.

En anden årsag til, at vi elsker vinter desserter, er på grund af de forskellige variationer, man kan lave. Efterhånden som årstiderne skifter, kan vi tilpasse vores opskrifter og ingredienserne til årstiden. Vi kan bruge forskellige slags frugt, krydderier og nødder og lade vinter temaet skinne igennem i alle vores retter. Vinter desserter giver os mulighed for at eksperimentere med smag og teksturer og tilføje vores personlige twist.

19 lækre vinter desserter 

Der er mange grunde til, hvorfor vi elsker vinter desserter. Lækre smage, enkel tilberedning, nostalgiske minder og variationer gør vinter desserter til noget helt særligt. Så næste gang du tænder ovnen og tager piskeriset frem, husk på, at vinter desserter ikke bare er en dessert, men en ærefuld tradition. Vil du give din familie eller dine gæster en følelse af varme og hygge, så servér en lækker vinterdessert.

Du får her en række eksempler på lækre vinter desserter med is og sorbet fra Kastbergs Kartotek

Choux au  Craquelin med mango kompot og Vaniljeis

Om vinteren er der ikke mange ting, der kan høstes i den danske natur, og derfor tyer mange restauranter til tropiske smage, og denne dessert er ingen undtagelse. Her har Sjette Frederiks Kro nemlig benyttet sig af en lækker mango kompot samt en klassisk vaniljeis parret med den franske vandbakkelse Choux au Craquelin, der bidrager med en lækker og knasende sukker krystalliseret skorpe. Dermed byder denne dessert på flere forskellige lækre elementer, som bestemt kan nydes i de kolde vintermåneder.

Gulerodskage med Appelsin Sorbet

Om vinteren spiser vi tit lidt tungere og fyldige retter, og her kan kager være gode. I dette tilfælde er det Michelin kronede Restaurant Coast, der har lavet en lækker gulerodskage og parret den med vores lækre appelsin sorbet for at bringe noget lækker eksotisk syre ind i desserten som modspil til de mange lidt sødere gulerods elementer som kagen, gulerodsparfait,- gele – og tørret pulver fra gulerodstop.

Ananas dessert med Ananas Sorbet 

Her får du en dessert, der virkelig udnytter de eksotiske smage. Den består bl.a. af en lækker kokos kage og gyldenbrune kokosflager, syltede ananas, samt Kastbergs Ananas Sorbet. Denne dessert viser desuden, at ananas kan tages i brug på mange måder, i dette tilfælde i dessertkøkkenet. 

Chokolade dessert med Chokoladeis

Chokolade desserter er ganske populære i de kolde måneder, måske bl.a. fordi, chokolade godt kan skabe nogle lidt tunge desserter, og derfor er kunsten nogle gange at skabe en chokolade dessert, der ikke bliver FOR tung. Det har Knudhule Badehotel her gjort et forsøg på. Det er en dessert, der består af mange chokolade elementer som creme, crumble, gelé, mørk tempereret chokolade, og selvfølgelig chokoladeis. For at skabe en smule luft parres chokolade elementerne med et stykke luftig mazarin kage. Desuden bruges solbær broken gel og skovsyre til at skabe en smagsmæssig balance og et syrligt element i desserten.

Molskroens Bananasplit med Vaniljeis

Det tropiske element er her bananen, som parres med en cremet Kastbergs vaniljeis, chokolade sauce, chantilly sauce og lækre bær. Lavet lige præcis efter kokkens hoved, og hvordan han mener, at en Bananasplit skal laves.

Créme Brûlèe med Mango Sorbet

Denne klassiske dessert fungerer hele året rundt, og i netop denne type dessert kan man tilpasse den årstiden vha. årstidens smage og sorbeter. Eksempelvis rabarber om foråret, jordbær om sommeren, æble om vinteren eller som i dette tilfælde, hvor den parres med en lækker mango sorbet til de kolde måneder. Créme Brûlèe kan typisk have et lunt ydre, som kombineret med sorbetens kulde skaber nogle interessante kontraster. 

Æble med jordskokke chips, brunet smør og vaniljeis

En af de få ingredienser, der høstes i de sene måneder i Danmark er jordskokker,der kan høstes fra omkring november. Her har Café Stranden ved Henne Strand gjort brug af netop denne råvarer i en af deres desserter. Der er tale om en dessert med jordskokke chips, æble, brunet smør, Kastbergs vaniljeis mm. der her udgør en fantastisk kreativ dessert, som gør brug af en af få danske råvarer i de kolde måneder. 

Moderne Cappucino med Espresso Honning Is

Når der ikke vokser mange ting herhjemme længere, så må man være kreativ. Derfor har Hotel Alte Post lavet en dessert bygget op omkring kaffen. Denne består bl.a. af fluffy mælkecreme, karamelliserede macadamia nødder til at skabe crunch og sødme, samt selvfølgelig Kastbergs Espresso Honning is.

afternoon cake. Cheesecake med kaffeis
Cheesecake med kaffeis

Afternoon Cake med Espresso Honning is

Igen et eksempel på en fyldig kage, dette eksempel en cheesecake, der kan parres med flere eksotiske smage. Den parres altså med mango marmelade og “citron pebber” samt passionsfrugt. Desuden er det igen Hotel Alte Post, der har lavet denne dessert, og som vi fandt ud af ovenfor, elsker de kaffe. Derfor mener de jo, at man altid skal have mulighed for et stykke kage med kaffe, og derfor har de altså parret desserten med Kastbergs Espresso Honning Is. 

Hawaiian Sunset med Mango Sorbet

Hotel Alte Post har endnu engang lavet en kreativ dessert, denne gang med inspiration fra det tropiske Hawaii. Her er elementer af både ananas, mango og banan. Desserten består nemlig af både grillet ananas, mango skum, karamel ‘mel’, dehydreret banan samt selvfølgelig Kastbergs Mango Sorbet. Som om dette ikke skulle være nok, så er der et element af umami og salt i desserten i form af sprød bacon. 

All the good stuff med chokoladeis

Denne dessert er endnu en kreation fra Hotel Alte Post, hvor de har lavet en smoked chocolate cheesecake med brændte skumfiduser, marengs, hvid chokolade, blomst af karamel, Kastbergs Chokoladeis og flere andre ting. Dette er en ægte chokolade dessert suppleret med andre nøje udvalgte elementer for at bringe henholdsvis noget knas, noget let saltet, noget koldt og noget varmt. En dessert, der skaber masser af kontraster, og som er tung, dejlig og varm på en kold vinterdag. 

The Carribbean Coconut med Kokos Sorbet

Endnu en eksotisk vinterdessert, der får tankerne til at vende sig mod varmere himmelstrøg i en kold tid. Her er det en flot dessert lavet med ananas forårsrulle, rom og rosin parfait, samt cremet og lækker kokos sorbet.

Chokolade fondant med Vaniljeis 

Chokolade fondant, eller blødende chokoladekage, bidrager med en kombination af lækre teksturer. Dens bløde ydre kombineret med dens flydende indre er lækker og svær at modstå, og er lidt tung men perfekt til de kolde måneder, og kan med fordel serveres lun. Dette kombineret med lækker solbær coulis, crumble og selvfølgelig den klassiske parring med vaniljeis, så er der ikke mange ting der er mere uimodståelige. 

Mælkesnitte med Kirsebær Sorbet

En lækker hjemmelavet lækkerbisken er hvad, der bedst beskriver denne mælkesnitte. Bunden af mælkesnitten er et tyndt lag af chokoladekage, ovenpå ligger et lag af lækker sød creeme cheese fyld. Øverste lag består af en lækker Dolce de Leche, og selvfølgelig er denne dessert drysset let med salt for at forstærke smage af alle elementerne i desserten, som selvfølgelig serveres med juletidens smag i form af en Kirsebær Sorbet. 

Juledesserten – Risalamande med Kirsebær Sorbet

Risalamande er en vaskeægte dansk juledessert. Denne er et must-have på enhver restaurants dessertkort i juletiden. Denne cremede dessert har en god balance af sødme og syre, og så giver kirsebærrene en god surhed, der bidrager til en mere kompleks smagsoplevelse. Normalt ville man servere denne dessert med lækker kirsebær sauce, men i dette tilfælde har vi udskiftet saucen med en dejlig kirsebær sorbet.

Pandekage / Crépes med Appelsin Sorbet

Her er en dejlig vinterdessert, hvor man kan få nogle lune pandekager. Generelt er det en dessert, der leger med flere forskellige elementer og smagsindtryk. Man får både noget varmt i form af en lækker crépe, noget koldt i form af sorbet, noget cremet og blødt gennem abrikos puré og sorbet, samt noget crunch gennem ristede nødder. Det er altså en relativt simpel dessert, der alligevel giver mange sanse – og smagsindtryk. 

Pecan Pie med vaniljeis

Pecan Pie kombinerer igen mange sanseindtryk, da man både møder noget sprødhed, en dejlig nøddesmag og den bløde tekstur, der sammen skaber en dejlig balanceret smagsoplevelse.  Kombinationen af en frisklavet og lun pecan pie serveret med en iskold vaniljeis giver en perfekt smagsoplevelse og kombination af forskellige teksturer og temperaturer. Dette bidrager alt sammen til en kompleks smagsoplevelse. Desuden er dessertens varme og tyngde med noget, vi elsker i de kolde måneder. 

Gateau Marcel med vaniljeis

Den legendariske kok Michel Michaud, der har et rigtig stort navn i dansk madkultur er opfinderen af denne chokoladebombe, som er enhver chokolade elskers drøm. Den anrettes naturligvis med vaniljeis, som er en klassisk kombination til chokoladen. Igen en kage der med fordel kan serveres lun, og som samtidig har lidt fylde og tyngde i en kold tid. 

Karamelliseret ananas med Tonka Bønne Is

Den sidste dessert i rækken af vinter desserter blive denne dessert, der virkelig har fokus på det tropiske. Titlen giver næsten det hele væk i form af, hvad desserten indeholder. Udover ovenstående består den også af lækker Dolce de Leche creme, samt en flot Coral Tuille, der skal agere både pynt men også bidrage med knas til denne lækre dessert. Desuden kan ananassen med fordel også serveres varm, således den giver nogle lækre kontraster. 

Konklusion
Der er mange forskellige slags vinter desserter. Nogle er meget tunge i det og kan med fordel serveres varme, gerne med lidt kold is, for at skabe nuancer og måske tilføje noget syre til en ellers sød dessert. De varme elementer er tit vigtige i denne tid, for at give folk lidt at lune sig på, og er altså med til at skabe lidt hygge. Andre handler mere om, at få de tropiske smage frem, så man kan drømme sig videre til varmere himmelstrøg. Der bruges også tit lidt andre krydderier i vinter desserter, hvor der særligt i juletiden bruges krydderier som kanel og muskatnød.