Sikker lastning og losning af tankskibe i Gøteborg Havn

Mere end 11.000 skibe anløber havnen hvert år, herunder mange tankskibe. Målet under lastning og losning af tankskibe er at forhindre, at kulbrintedampe slipper ud. Det er her Busch vakuumteknologi kommer ind i billedet: i en dampgenvindingsenhed, der opfanger kulbrinter.


Olietankskib ved Gøteborg Havn. Kilder Mikael – stock.adobe.com

Gøteborg Havn er klassificeret som en af verdens grønneste havne. Den arbejder aktivt på at mindske de maritime aktiviteters indvirkning på miljøet og på at medvirke til bæredygtig transport. Derfor tager Gøteborg Havn ekstra forholdsregler for at mindske mængden af kulbrintedampe, der kan slippe ud i atmosfæren under lastning og losning af tankskibe. Dette opnås gennem dampgenvinding.

Dampgenvinding er adsorption af kulbrintedampe ved hjælp af regenereret aktivt kul under vakuum. Vakuumenheden opsamler de dampe, der ellers ville blive frigivet til atmosfæren. Dampen omdannes til væske og returneres til skibets transporttank. Ud over hovedformålet med at undgå udledninger anvendes dampgenvinding også af sikkerhedsmæssige årsager og for at forhindre større brændselstab.

Vakuumpumpen, der tidligere blev brugt i dampgenvindingsenheden i Gøteborg Havn, var meget gammel og havde brug for vedligeholdelse. Der var dog ikke længere reservedele til rådighed, og havnens ledelse ledte efter en bedre løsning til dampgenvinding under lastning og losning af tankskibene. Da enheden er i konstant og daglig brug, skulle der hurtigst muligt findes en udskiftning. Vakuumeksperterne fra Busch anbefalede en DOLPHIN væskeringsvakuumpumpe. Takket være deres klargøring blev den gamle vakuumpumpe afmonteret, og DOLPHIN blev monteret i vakuumenheden. Omstillingen fandt sted inden for to dage fra stop til genstart.


Installeret DOLPHIN væskeringsvakuumpumpe i dampgenvindingsenheden ved havnen i Gøteborg. Kilde: Busch Sverige.

Den nye vakuumløsning har en højere ydeevne. Det sikrer derfor bedre genvinding af kulbrintedampe og dermed bedre beskyttelse af miljøet. Processen er meget pålidelig for Gøteborg Havn og de lastede og lossede tankskibe. Den nye DOLPHIN væskeringsvakuumpumpe fra Busch viste endda en anden fordel, når den er i brug. Den er væsentligt mere støjsvag end den tidligere løsning. Det gør arbejdet tæt på dampgenvindingsenheden meget mere behageligt for medarbejderne. Kunden er meget tilfreds med de nye vakuumløsninger og fortalte Busch’s salgsrepræsentant, at det fungerer perfekt og er mere effektivt end det foregående. Tankskibene kan nu lastes og losses sikkert og miljøvenligt.

Vil du høre mere om DOLPHIN væskeringsvakuumpumpe og dens muligheder kan du kontakte Busch.
Du kan også skrive dig op til Buschs nyhedsbrev eller følge dem på LinkedIn.