Lys sikrer hygiejnen i kampen mod bakteriespredning

sterilsystem_INGVALDSpredning af bakterier er en af fødevarebranchens største trusler. Dette blev bekræftet i sommeren 2014, da listeriasagen brød løs og pludselig måtte en masse rullepølse kasseres. Dette højnede opmærksomheden omkring det sterile klima. Det er nemlig ikke bare bakteriebelastningen i luften, men først og fremmest den man finder på kontaktfladerne, som er synderen når det kommer til forurening af fødevarerne. Derfor har målet for mange været at reducere denne risiko, hvilket nu kan gøres nemt og effektivt med UVC-lys.

Lad lyset gøre arbejdet

Jesper Mayland Christensen, administrerende direktør hos Ingvald Christensen, har i mange år søgt en mere optimal løsning på problemet omkring bakteriespredning,“Jeg opdagede allerede UVC lyset på fødevaremessen IFFA i Frankfurt for tre år siden og var allerede dengang imponeret over, hvad det kunne. Da listeria-sagen så udbrød, kontaktede jeg den østrigske producent og sikrede os rettighederne til at sælge det i Danmark.” Steriliseringenheden som afgiver det effektive UVC-lys, sikrer en eliminering af de mikroorganismer, der findes i luften, som smittekim, vira, gærsvampe og skimmelsporer. Udover at rense luften, findes der også andre enheder, som også kan rense fx. transportbånd og andre bakteriefyldte flader. Enhederne kan med fordel bruges i kølerum-, forarbejdnings-, opskærings- og pakkerum, samt i videnskabelige laboratorier.

Jens Munch, fra Slagter Munch i Skagen fortæller,

“UVC-lysene er sat op to forskellige steder, bl.a for at modkæmpe fugt. Efter de er kommet op har vi slet ikke det sorte skimmel, som kan komme. Før vaskede vi af en gang om måneden, nu gør vi det et par gange årligt. Jeg er meget tilfreds med dem. Jeg var lidt skeptisk i starten, men blev meget positivt overrasket. De fungerer perfekt.”

Bakterierne har ingen grobetingelser

“På grund af listeria-sagen der også ramte os, ønskede vi, at beskytte vores produktion endnu bedre og investerede derfor i UVC lys. Rengøring og hygiejne er selvfølgelig det vigtigste, men lyset har givet det sidste. Vores egenkontrol viser, at bakterier ikke længere har nogen grobetingelser her hos os. Lyset har simpelthen ødelagt eventuel næring til dem,” lyder det fra Michael Gertz, der er direktør hos BF Oks A/S.
Virksomheden forædler fødevarer som blandt andet oksehøjreb, der hænger til modning. I kølerum opstår der fugt, og det kan give grobetingelser for bakterier som skimmel og andre ubehageligheder. Netop derfor er det vigtigt at lamperne har en virkningsgrad på intet mindre end op til 99,99 procent. Jesper Mayland Christensen understreger, “Vi forhandler til en branche, der møder stadig større krav til hygiejne. Der er ikke plads til fødevareskandaler, så derfor har ethvert tiltag, der kan udrydde risici, bestemt sin berettigelse. Vi oplever at rigtig mange kunder udviser stor interesse omkring UVC-lyset.” UVC-lyset fås i flere udgaver og med forskellige afskærmninger. Der er blandt andet direkte bakteriedræbende lys, mens mere afskærmende løsninger kan rense luften i produktionslokalet. Ventilatorerne er lavet i rustfrit stål og er meget driftsikre. De laver hverken luftstøj eller generende træk for medarbejderne. Ingvald er eneste forhandler i Danmark og har solgt UVC-lyset i halvandet år med rigtig gode resultater.

Om Ingvald

Jesper Mayland Christensen er vokset op med slagterimaskiner. I 2005 overtog han posten som administrerende direktør efter sin far. Siden skiftet har Ingvald udviklet sig markant. I dag består kundegruppen ikke blot af slagteribranchen med producenter inden for alle fødevarergrupper. http://www.ingvald.dk