Mindre vedligehold takket være avanceret vakuumgenerering

Højere kvalitet, mindre vedligeholdelse og lavere omkostninger – to standard vakuum systemer fra Busch Vacuum Solutions beviser, at alt er muligt på porcelænsfabrikken i Hermsdorf i Thüringen. Her anvendes de til ekstruderafgasning.

Industriel keramik er blevet produceret i Hermsdorf ved Jena siden 1890. Tidligere var det højspændingsisolatorer. Nu er det keramiske vaffelmønstrede karrosserier til varmevekslere, ventilations- og emissionskontrolsystemer. De har altid holdt trit med tiden og udviklet innovative materialer, produkter og førsteklasses produktionsprocesser til dette formål. Præcis som de to nye SIMPLEX vakuumsystemer fra Busch, der bruges til at afgasse den keramiske masse. I 2021 erstattede disse systemer fire oliesmurte lamelvakuumpumper og har siden forsynet fire ekstruderingslinjer med det nødvendige vakuum. I dag arbejder mere end 100 medarbejdere i porcelænsfabrikkens historiske haller.

Bikagelegemerne får deres fine huller og fortyndede vægge af en skabelon bag skruepressen. Foto: Busch Vacuum Solutions.
Bikagelegemerne får deres fine huller og fortyndede vægge af en skabelon bag skruepressen. Foto: Busch Vacuum Solutions.

1600 huller, ingen luftbobler

Tråden af firkantet keramik, der stadig er fugtig, glider jævnt ud af skruepressen. Men efter 1,50 meter er løbet slut. Produktionsarbejdere klipper herfra frontstykket af og lægger det til tørre det på et stort stativ. Det gør de kontinuerligt i tre skift. Efter ca. ni dage, hvor massen kun indeholder en procent restfugt, brændes vaffelmønstrene i en ovn ved 1200 grader. 1600 små huller løber gennem dem på langs som vaffelmønstrede celler, kun adskilt af fine vægge, alle præcise og symmetriske. For at opnå dette resultat må keramikmassen ikke indeholde luftlommer før forbrændingsprocessen, da disse vil udvide sig med varmen i ovnen og få hele bikagen til at eksplodere. Derfor skal massen forinden afgasses med SIMPLEX-vakuumsystemer fra Busch. Hjertet i hvert kontrolkabinet og hver vakuumbeholder er en MINK MV Tørtløbende klovakuumpumpe. Det, som andre vakuumpumper ser som en udfordring, nemlig håndtering af meget fugtige, pastøse masser, kan de nemt klare. Netop derfor er de udviklet til ekstruderafgasning.

Det intelligente vakuumsystem SIMPLEX VO fra Busch sørger for afgasning af massen i ekstruderen. Foto: Busch’s vakuumløsninger.
Det intelligente vakuumsystem SIMPLEX VO fra Busch sørger for afgasning af massen i ekstruderen. Foto: Busch’s vakuumløsninger.

Intet mudderarbejde

Det tidligere anvendte oliesmurte lamelvakuum klarede ikke betingelserne i processen. “Olien blev hurtigt til en emulsion med den kondenserede vanddamp. De støjede, de lugtede, og filtrene var permanent tilstoppede. Dette medførte overdrevent slid og pumpesvigt. En gang om måneden skulle vi skifte filtre og olie, hvilket var et dejligt mudderjob,” siger Christian Ferber, administrerende direktør for Porzellanfabrik Hermsdorf GmbH. De nye SIMPLEX VO vakuumsystemer fra Busch er helt anderledes. De kræver ingen olie i kompressionskammeret og er stort set vedligeholdelsesfri, støjsvage og frekvensstyrede. Mens de tidligere pumper kørte konstant og skulle styres manuelt ved hjælp af falske luftventiler, tilpasser de nye vakuumsystemer fra Busch sig automatisk til det påkrævede vakuumniveau og slukker, når der ikke er behov for vakuum. “Vi brugte oprindeligt et udlejningssystem fra Busch til test og blev straks imponerede. Vi er stadig fuldt tilfredse med vores egne SIMPLEX-systemer i dag. Når det gælder vedligeholdelse, gør de nye systemer det virkelig meget nemmere,” siger Christian Ferber.

De tørrede vaffelmønstre, der venter på at blive fyret. De indeholder ikke luftlommer, der kan sprænge i ovnen. Foto: Busch’s vakuumløsninger.
De tørrede vaffelmønstre, der venter på at blive fyret. De indeholder ikke luftlommer, der kan sprænge i ovnen. Foto: Busch’s vakuumløsninger.

Fra Hermsdorf til verden

To energibesparende, ekstremt vedligeholdelsesfri tørre standardsystemer, der erstatter fire gamle, energi- og vedligeholdelsesintensive oliesmurte pumper: “Vi har sparet 10.000 kWh om året takket være de gode råd, vi har fået fra Busch. Siden installationen har de to vakuumsystemer kørt helt problemfrit. Der er slet ingen sammenligning med de foregående pumper,” siger Christian Ferber. Og takket være den nye vakuumløsning fra Busch forlader 80.000 til 90.000 bikubestrukturer af høj kvalitet i forskellige former og størrelser hver måned det traditionelle anlæg i Hermsdorf. De sikrer effektiv varmegenvinding og ren luft i ventilationssystemer i passivhuse eller efterforbrændingsanlæg på store containerskibe og krydstogtskibe rundt i hele verden.

Vil du læse flere spændende nyheder, interessante cases og udvide din horisont inden for vakuum, kan du skrive dig op til Buschs nyhedsbrev eller følge dem på LinkedIn.