Danske fødevarevirksomheder kan nu få støtte til innovation rettet mod de stadig flere ældre mennesker i Europa. Et nyt EU-projekt vil hjælpe virksomhederne med at åbne døren til det voksende marked af borgere over 65 år, der har brug for sunde løsninger.
Projektet hedder INCluSilver, og det er Danish Food Cluster der i Danmark har ansvaret for at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at udvikle nye produkter og services. Gennem projektet får virksomhederne ikke bare adgang til støtte men også til partnerskaber på tværs af sektorer og grænser. I alt dækker INCluSilver 9 lande, med 5 klynger inden for fødevarer og IT, 2 organisationer samt 2 universiteter. INCluSilver strækker sig over de næste tre år.
I løbet af de næste 25 år bliver andelen af ældre i EU 50 % større, og det er både en udfordring og en stor mulighed for dansk fødevareinnovation, siger direktør i Danish Food Cluster, Lone Ryg Olsen:
-Der bliver brug for mange nye produkter, der kan hjælpe os alle med at leve sundt og længe – og fra de nye ældre bliver der et krav om individuelle løsninger, der kan tilpasses forskellige behov.
Nye muligheder for eksport
Lone Ryg Olsen peger på, at også uden for Europa er en aldrende befolkning allerede nu en realitet, og for mange store markeder kommer den ændrede sammensætning af forbrugerne til at give nye muligheder for eksport. Konsortiet bag INCluSilver inkluderer både traditionelle fødevareklynger som den spanske Clusaga, Danish Food Cluster og italienske DARe, IT klynger som ungarske Innoskart samt vidensinstitutioner som University of Surrey og National University of Ireland og organisationer som franske Agropolis og græske Corallia.
De innovative løsninger og produkter får støtte fra et budget på i alt 4,2 mio. €, hvor langt de fleste midler skal gå direkte til virksomhederne.
-Det er en god mulighed for medlemmerne af Danish Food Cluster og en støtte til arbejdet for at gøre Danmarks til centrum for fødevareinnovation, siger Lone Ryg Olsen.