Med over 300 udstillere er ProSweets Cologne 2018 samlingsstedet for alle slags leverandører til konfekture- og snacksindustrien, og mange af de potentielle kunder kan findes i nabohallerne på ISM, der samler næsten 1.500 udstillere fra 70 lande fra den 28. til 31. januar. Der udstilles alle former for chokolade, konfekture, kiks og snacks.
Både små og store leverandører til konfekture- og snacksindustrien samles på den kommende ProSweets i Køln, der blandt andet sætter fokus på at vælge den rigtige emballage. Blandt andet i den såkaldte “Function meets Design” specialudstilling, hvor førende eksperter giver deres bud på optimal emballering.
Emballagen er afgørende
Indpakningen spiller en afgørende rolle i processen med slik og snacks. Friskhed og kvalitetsaspekter af de følsomme produkter skal i sagens natur integreres i pakkekonceptet. Ikke mindst når forbrugerne efterspørger de sanselige egenskaber som blød eller crunchy, saftig eller smuldret, cremet eller chunky.
Uanset typen forventer forbrugeren altid frisk kvalitet i lang tid efter indkøbet. Udfordringen er, at de forskellige typer af slik og snacks opfører sig meget forskelligt afhængigt af opbevaringsforholdene. Både tekstur og aroma ændres over tid, og det handler om at forlænge tiden, hvor forbrugeren vil acceptere, at produktet fortsat er frisk.
– Det lyder måske simpelt, men ganske små ændringer kan påvirke processen betydeligt, lyder det fra branchens eksperter, der påpeger, at det er nødvendigt med målrettede strategier, der kompenserer for de individuelle rammebetingelser på tværs af proceskæden.
På Fraunhofer Instituttet har man længe arbejdet på intelligente sensorsystemer og metoder til registrering af sensoriske egenskaber. På ProSweet vil man give de besøgende indblik i arbejdet, der handler om at give både forbrugere og producenter lettere metoder til at konstatere graden af friskhed på et givent produkt.
En mulig tilgang kunne være integrationen af indikatorfarvestoffer i emballagen, som eksempelvis ved at skifte farve, når et produkt ikke længere spiseligt.
Grundprincippet i undersøgelserne er sensoriske materialer, som ved ændring af egenskaberne indikerer tilstedeværelsen af stoffer eller smagsmæssige ændringer, der begrænser nydelsesværdien af et givent levnedsmiddel.
Morgenmad til alle
Morgenmadsprodukter er et hastigt voksende område på messen og heriblandt nødder i alle afskygninger. Blandt andet fokuseres på produktionen af müsli, hvor der både skal bearbejdes og håndteres nødder, pistacienødder, chokoladestykker og/eller tørret frugt. Både pga. konsistens og de mange forskellige materialestørrelser er denne produktion svær at styre. Men arrangørerne af ProSweets lover, at producenterne kan blive meget klogere på mulighederne efter årets messe.
Et andet tema er mellemmåltiderne til mennesker på farten. Der findes i dag et utal af chokoladebars fyldt med korn og frugtstykker. Ofte skal bestanddelene opvarmes under blandeprocessen, så flydende chokolade kan strømme ind i mellemrummene mellem de forskellige bestanddele, når chokoladeovertræk endeligt anvendes.
– På messen kan du finde præcis den mixer, der løser din opgave optimalt, lover arrangørerne i en pressemeddelelse.
Den knasende effekt er efterspurgt på mange former for konfekture og snacks. Og ikke mindst på morgenmadsdrys. De mange forskellige typer af sprøde granulater opnår typisk deres karakteristiske egenskaber efter en belægningsproces.
Det kan være coating af majsflager med chokolade, karamel eller frugtmasse. Belægningen beskytter flagerne og bevarer deres sprødhed i slutproduktet.
Mad på farten
Blandede poser med nødder og snacks er populære. Der er en støt stigende afsætning på frugt- og nøddemix pakket i poser og dåser.
Det har sat gang i udviklingen af veje- og doseringssystemer, der kan håndtere de små vægte og sikre de ønskede blandingsforhold. En lang række fabrikater er med på messen i Köln, skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.
Fleksibilitet er en væsentlig del af disse løsninger, når eller hvis pakningens størrelse, materialefordeling eller indholdet ændres.
På ProSweets Køln er der specielt fokus på bearbejdnings- og pakkesystemer, som letter disse ændringer og tillige sikrer hurtig og effektiv rengøring og omstilling. Det handler kort fortalt om, at producenterne af snacks og slik skal kunne tilpasse sig markedets krav og ønsker hurtigt og uden de store omkostninger.
Slik og snacks i massevis
Sideløbende med ProSweets afholdes ISM, den internationale messe for slik og snacks, så hele værdikæden i produktionen af slik og snacks er repræsenteret i Køln.
Mere information kan findes på http://www.prosweets-cologne.com og på http://www.ism-cologne.com samt hos messens danske repræsentant via http://www.intermess.dk.