Ved hjælp af en strategisk indgang til drift og indkøb kan kantiner, catering og restauranter få mere økologi og forbedre deres grønne profil
Besparelser opnået igennem mindre madspild og strategisk indkøb og drift kan give luft i budgettet til at øge indsatsen på det økologiske regnskab. En ny vækstvirksomhed på markedet, Kitinno, melder ud, at de ønsker at hjælpe de danske virksomheder til at få en eller forbedre deres bæredygtige profil ved blandt andet at bruge besparelser på madspildet til at understøtte denne.
– Vi vil give vores samarbejdspartnere et mere præcist billede af dele af deres drift i samarbejde med køkkenchefen på lokationen, så vi kan sammenfatte de kolde tal med de menneskelige faktorer på gulvet, fortæller managing partner hos Kitinno, Johan Håkansson. Hermed forventer han, at samarbejdet kan skabe en bedre forståelse for indkøb, forbrugsmønstre og madspild. Helt reelt vil Kitinno indsamle og analysere store mængder af data om selve driften, så de daglige ledere kan bruge deres energi på andre opgaver. Det kan være en uoverskuelig opgave at opnå et ordentligt overblik uden de rette værktøjer, og det er her, at Kitinno ønsker at træde til med en hjælpende hånd.
Få bedre råd til økologi
– Det er ikke kun på selve indkøbene, at vi vil kunne hjælpe med at skabe værdi for vores kunder. For besparelserne kan for eksempel bruges på mere økologi, men de kan også hjælpe med at øge fokus på madspild og CO2 -neutrale indkøb, siger Johan Håkansson. Økologi, madspild og CO2 -fattige- eller neutrale produkter er alle tre områder, der står højt i mange forbrugeres bevidsthed, når de skal vælge cateringløsning, eller hvilken restaurant de skal spise på, men det er også tre meget krævende områder, der kan sætte selv den bedste køkkenchef under et tungt administrativt pres. Og det er her, at den nye vækstvirksomhed vil hjælpe, så der kan fokuseres mere på den gode gastronomiske oplevelse end på alt det administrative arbejde.
Tre gode råd til at forbedre din bæredygtige profil:
- Køb ikke mere, end du skal bruge. Råvarer er en stor udgift, og der er mange penge at spare ved at undgå spild.
- Forsøg at købe økologisk og gerne lokalt. Det tæller både i CO2– og økologiregnskabet.
- Brug dine rester kreativt. Det kan for eksempel være, at du fermenterer de overskydende grøntsager, eller også kan du donere overskudsfødevarer til socialt udsatte.
-KMN