Fødevareaffald er en global udfordring, og FAO (FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation) vurderer, at fødevareaffald er så meget som 1,3 mia. tons pr. år. Årsager til madaffald kan være alt fra afgrøder, der ikke høstes, over beskadigede og udløbne varer til forbrugernes rester. Men når det kommer til produktion og emballering, ligger problemet først og fremmest i, at produkter med defekt emballage når ud på hylderne i detailhandlen, hvor forbrugerne afviser dem på grund af synlige fejl. Nye teknologier kan forhindre dette.
Forbrugerne bliver mere og mere kritiske hver dag, og dette påvirker indkøbsmønstret. Emballage er stadig mere vigtig, og producenterne ønsker at differentiere sig, hvilket gør emballagen mere og mere farverig. Sikker emballage, som forhindrer, at produktet går i stykker under forsendelse, indkøb og opbevaring, er vigtig, men de fem hyppigste fejltyper er emballagefejl, mærkningsfejl, fejl i pakkesvejsning, materialefejl og forurening af produkt. Visionteknologien kan nu hjælpe fødevareproducenterne med at kontrollere emballagen og kvaliteten tidligt i produktionsprocessen, hvilket reducerer affaldet både i detailhandlen og i produktionslinjerne.
Reduktion af affald
Industriel visionteknologi bruger hurtige kameraer med høj opløsning til at opdage fejl i produkter, og det er en teknologi, som kan forhindre madaffald. Industriel visionteknologi har eksisteret i mere end 40 år, men inden for de sidste 15-20 år har væksten i automatiseret produktion gjort visionteknologien populær.
Visionteknologien bruges i en bred vifte af produktionsanlæg fra bilindustrien, over elektronik til life science og pharma. Danske TriVision har i fødevareindustrien opbygget betydelig ekspertise, og de kan dokumentere resultaterne i de fabrikker, hvor deres teknologi er installeret.
Færre klager
– Den nordiske madgigant Arla har i mange år været en vigtig kunde, siger medejer i TriVision Ole K. Neckelmann. Arlas mål er udelukkende at levere perfekte produkter, og de er flyttet fra en situation med mange kvalitetsrelaterede produktionsstop til mange mindre stop. Samtidig er antallet af kundeklager faldet, og vi mener, at dette er en rigtig succeshistorie, der har været en god investering for Arla, samtidig med at der reduceres affald.
Kameraerne selv kan fotografere mange typer fødevarer og den software, der bruges til at analysere billederne, kan inspicere pakninger, etiketter, skiver, produkt og emballage. Hemmeligheden ligger i kombinationen af kameraer og intuitiv software, der er udviklet gennem 20 år.
Intuitiv brugergrænseflade
TriVision, der er baseret i Danmark, har netop afsluttet udviklingen af deres nye VisioPointer-løsning og gjort det endnu nemmere at bruge for den daglige operatør. Fødevareproducenter kan nu automatisk identificere svejsefejl og svejsekvalitetsfejl, ukorrekt mærkning eller datomærkning og defekt emballage.
– Med den opdaterede VisioPointer har vi gjort det muligt at implementere vores teknologi uden at genopbygge hele produktionsanlægget. Størrelsen er så kompakt, at den passer til enhver produktionslinje, og fordi vi opdager problemer tidligt med vores Production Intelligence modul, kan pakkemaskineproblemer afhjælpes, inden det går over i højvolumen kvalitetsproblemer, siger Ole Neckelmann.
Den nye VisioPointer er kun 80 x 80 cm og højden er 1,85 meter, den er meget nem at betjene, og det tager kun fem sekunder at oplære nye emner.