I takt med en stigende interesse for bagning efterspørger flere og flere de grove brødtyper, og derfor uddeler Guldbagere landet over gratis surdej torsdag forud for Homemade Bread Day fredag den 17. november.
Dagens forbrugere vil have kvalitetsbrød med masser er kerner og fuldkorn, mens de klassiske franskbrød og rundstykker baseret på den hvideste, fintmalede hvede får færre og færre købere. Ifølge GuldBageren, der er en landsdækkende kæde af håndværksbagere, har tendensen sat sit markante præg på udvalget i de danske bagerbutikker, hvor efterspørgslen på grove og rustikke brødtyper er stærkt stigende.
– Hvis du går ind i et hvilket som helst bageri i Danmark, vil du se, at mørke, grove og rustikke brød fylder otte ud af ti pladser på hylderne. Der er generelt et stort fokus på sund madlavning og kvalitetsråvarer, og det oplever vi også tydeligt i bagerforretningerne – i dag vil kunderne gerne betale lidt mere for at få noget sundt brød med masser af smag og gods i, siger Claus Christiansen, kædechef hos GuldBageren A/S.
Fuldkorn når nye højder
Fuldkornspartnerskabet, der er et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, NGO’er og fødevarevirksomheder, lancerede i 2009 fuldkornslogoet. Dengang var der 150 logomærkede produkter, i dag er tallet steget til 800. Og ifølge en ny opgørelse fra analyseinstituttet Nielsen er salget af fuldkornslogomærkede produkter steget med syv procent i forhold til 2016.
– Antallet af fuldkornslogomærkede produkter har aldrig været højere. Fuldkornslogoet har bidraget til, at forbrugerne er blevet mere bevidste om det store udvalg af fuldkornsprodukter, heriblandt fuldkornsbrød, og det er en positiv udvikling, siger Camilla Toft Petersen, der er kampagneleder ved Fuldkornspartnerskabet.
Vil skabe kendskab til kvalitetsbrød
Homemade Bread Day er en årlig brødets dag, der finder sted den 17. november, og i den anledning uddeler samtlige GuldBageren-butikker gratis surdej. Alle, der har lyst til at bage eget rugbrød, kan fra den 6. november bestille et glas surdej til afhentning hos den lokale bager den 16. november. Med surdejen følger opskrift og instruktioner i, hvordan man bager rugbrød med ægte surdej.
– I forbindelse med Homemade Bread Day vil vi gerne sætte fokus på kvalitetsbrød. Vi håber, at alle de – jo flere, des bedre – der prøver kræfter med surdejen, får en god oplevelse med et hjemmebagt rugbrød. Samtidig får man kendskab til, hvad der kræves i bageprocessen, og en forståelse for, at kvalitet og god smag tager tid, fortæller Claus Christiansen.