En ny online markedsplads med navnet Råhandel er sat i verden for at gøre det nemt for små fødevareproducenter og restauranter at få kontakt og handle direkte sammen. Markedspladsen er allerede godt i gang med producenter som Fuglebjerggaard og Copenhagen Goat Milk, mens bl.a. Amass, Restaurant Wilhelm og d’Angleterre er at finde på restaurantsiden.
Med markedspladsen vil vi skabe grobunden for et nyt bæredygtigt fødevaresystem, hvor kokke kan handle direkte med producenter og landmænd, som selv har fremstillet varerne eller hevet grøntsagerne op af jorden, fortæller Solveig Felbo, der er daglig leder og idékvinden bag Råhandel.
Differentiering er essentiel
Den benhårde konkurrence på restaurantscenen gør det helt essentielt at kunne differentiere sig på mere end ’blot’ god mad. Derfor efterspørger restauratører i stigende grad varer, der kombinerer tårnhøj kulinarisk kvalitet med en ærlig råvarehistorie, der let videreformidles til gæsten.
– Vores mål var fra start at støtte de små producenter. Vi opdagede, at mange kokke gerne vil købe varer fra små producenter på grund af kvaliteten, de unikke varer og historien bag. Alligevel handler de fleste hos grossisterne. Det er ærgerligt, for varerne findes, og udbuddet er stort, men det halter med at gøre varerne tilgængelige. Så vi har valgt at tage udfordringen op!, fortæller Solveig Felbo
Den helt rigtige vare
Der er allerede over 300 varer til salg på Råhandels online markedsplads, og antallet af varer vokser løbende. Det skyldes i høj grad Råhandels fokus på matchmaking mellem producenterne og kokkene:
– Hvis man som restaurant savner en specifik vare på markedspladsen, hjælper vi med at source. Vi finder den rette producent, får en smagsprøve ind til restauranten og gør det let at købe varen på markedspladsen bagefter, forklarer Anders Hermann Jensen, partner i Råhandel og tidligere restauratør. Han fortsætter:
– Vi vil gerne give kokkene følelsen af at stå med den helt rigtige vare. Det er fedt at se henrykkelsen, når vi kommer med en smagsprøve på noget nyt og uventet.
En restauratør og lille producent i teamet
Solveig har sammensat et stærkt team, der helt naturligt indgår i værdifællesskab med kunderne i hver ende, både producenter og kokke. Siden Råhandels spæde start for fire år siden har Solveig teamet op med Christian Coff, Anders Hermann Jensen og Michael Dyhrberg Mathiesen, hhv. producent, tidligere restauratør og programmør, som alle er partnere i Råhandel.