En ny digital platform skal få pleje- og hospitalssektoren til at snakke sammen om udsatte ældres kostindtag og være med til at forbedre sundheden for de svageste.
Et nyt samarbejde mellem to klynger kan være med til at løse et af sundhedsvæsnets store udfordringer omkring svage ældres ernæring og sundhed. Løsningen bliver individuelt tilpasset den enkelte ældres helbred.
Det er klyngerne for fødevare og sundhedsteknologi, Danish Food Cluster og MedTech Innovation Consortium, som har fundet sammen om projektet, der involverer de tre virksomheder Movesca ApS, Et-al IVS og Care Consult A/S samt en række vidensinstitutioner og hospitaler, ligesom kommunerne vil blive involveret.
Ifølge Dagmar Beck, projektleder hos MedTech Innovation Consortium, er det netop i overgangen mellem de to sektorer, den største udfordring ligger.
– I krydsfeltet mellem fødevarer og sundhed er der enorme innovationspotentialer og muligheder for at forbedre den enkeltes livskvalitet – men også potentiale for at spare samfundet for mange penge, siger Dagmar Beck.
Jon Henningsen, CEO for partnervirksomheden Movesca forventer, at det nye digitale værktøj på sigt vil kunne medvirke til at reducere antallet af indlæggelser, forbedre livskvaliteten hos patienterne samt reducere behovet for ressourcer til kommunal pleje efter indlæggelse.
– Vores løsning arbejder med individuelle ernæringsprofiler for de ældre patienter, så de får målrettede og tilpassede måltider. Samtidig sker der en enkel og effektiv registrering af de ældres fødevareindtag, og hvis de ikke får nok, bliver patienten tilbudt ekstra måltider, fortæller Jon Henningsen.
Et vigtigt element i projektet er deling af data mellem plejesektoren og hospitalssektoren, for i dag er Movesca allerede i gang med pilotprojekter på hospitaler og hos hjemmeboende borgere i kommuner. Fokus for projektet er at binde løsningen sammen henover sektorgrænsen – at informationen kan sendes frem og tilbage mellem hospitalet og kommunen.
Platformens store potentiale understøttes af, at projektet netop er blevet tildelt en lille million danske kroner i støtte fra EU-projektet INCluSilver, hvor Danish Food Cluster er dansk partner.
– Movesca projektet sætter fokus på, hvad fødevarer kan gøre for den generelle sundhed for ældre og har stort potentiale til at forbedre det stigende antal ældres livskvalitet, hvorfor de blev udvalgt blandt mange ansøgere, fortæller Nikolai Milman, projektleder hos Danish Food Cluster.