Der er sket et markant skifte i forbrugernes forhold til snaps og akvavit. Fra at være på den ældre generations frokostbord eller i favnen på den fulde onkel til julefrokosterne, åbner verdens første deciderede akvavit-bar med navnet Rastløs, nu på Ravnsborg Tværgade på Nørrebro.
Manden bag Rastløs, som baren er døbt, er Frederick-Sebastian Krause, som akvavit-aficionadoerne kender som faderen til VI.ER.AKVAVIT, der er en relativ ny spiller på akvavitmarkedet. At snaps og akvavit er gået fra at være noget der hører julefrokosten til, til at være en fast ingrediens på smarte cocktailbarer, er ikke kommet på få dage og har som så meget andet i den danske gastronomiske verden rod i den nynordiske revolution fra starten af årtusinde tallet. Dog oplever Frederik-Sebastian stadig afdankede fordomme om dårlige snapsebranderter og uvidenhed i den brede befolkning, som han med Rastløs forsøger at gøre op med.
– Vi ved simpelthen ikke nok om vores egen spirituskultur, akvavitten, der af mange opfattes som en støvet og kedelig kategori. Mange kan ikke kende forskel på akvavit og snaps og tror, at det er noget, der hører til morfars sildemad eller tantes Oda eftermiddagskaffe. Det kunne ikke være mere forkert. Den moderne akvavit eksploderer lige for tiden med flere og flere små og større lokale og regionale producenter, der formår at vise, at akvavitten kan matche, og på mange områder slå, selv den bedste og fineste gin, rom eller vodka. Nordisk spiritus er hot, bare ikke i norden, og det er sgu for åndssvagt, siger Frederick-Sebastian Krause.
Provo-punk, undergrund og dekadence
Der er ikke meget tante Oda eller morfar over Rastløs, der med sit punkede provo-udtryk vil vise folk en sjovere og mere uventet side af akvavitten.
– Rastløs ønsker at bidrage til den positive udvikling, som akvavitten de senere år har gennemgået. Dygtige folk som Copenhagen Distillery, folkene bag akvavit- og snapsefestivalen Spirikum, cocktailbarer som Duck and Cover, Lidkoeb og restauranter som Høst eller Barr er blot nogle af dem, der har været med til at vise verden, at akvavit er lige så meget hipster-fuldskæg, tatoveringer og punk rock, som det er dekadente cocktails, forførende eksotiske drinks og stilrene destillater af nordens urter og noter. På Rastløs vil vi favne alt dette og give mulighed for både fordybelse og spas. Vi ønsker kort sagt at starte en akvavitrevolution, så det giver meget god mening at starte den på Nørrebro, siger Frederick-Sebastian.
Akvavit er hot i udlandet
Nordisk akvavit har længe haft et støvet og kedeligt ry i sin egen hjemegn, hvor mere eksotiske spiritusvarianter har formået at vinde kundernes affektion. Mens det modsatte faktisk er tilfældet i udlandet. Her er man i den grad begyndt at få øjnene op for akvavitten, der bliver serveret på cocktailbarer i metropoler rundt om i verden. I USA er der faktisk over 25 destillerier, som er begyndt at producere egen akvavit.
– Jeg har anvendt akvavit, lige siden jeg opdagede den tilbage i 2010. Jeg glæder mig til at se flere akvavit-brands få succes på markedet, og jeg spår helt klart akvavit en mere interessant og lovende fremtid end mezcal-trenden,” lyder det fra ejeren af Mace, Nico de Soto, i New York, nr. 42 på Worlds 50 best bars, og han er ikke den eneste på den internationale barscene, som er vild med akvavit.
– Akvavit er et godt eksempel på en kompleks, moderne spriritus med stor tradition. Fremragende at blande i cocktails, og passer samtidig perfekt til vores Middelhavs-mentalitet og -kultur. Det er en af de mest lovende spirituser, jeg kan komme i tanke om, og i fremtiden vil den helt sikkert være en af de mest eftertragtede spirituser verden over, siger indehaveren af The Clumsies i Athen, nr. 6 på Worlds 50 best bars.