• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFrugt og grøntØkologi og bæredygtighed01. 05. 2019 | Peter Friis

Unikt økologisk eksperimentarium forsvinder

AktueltFrugt og grøntØkologi og bæredygtighed01. 05. 2019 By Peter Friis

Jørn Ussing har igennem de seneste årtier i tæt samarbejde med landbruget på Livø testet over 20 gamle kornsorter lige fra spelt over svedjerug til Hallandshvede. Her inspicerer Jørn Ussing en af Livøs marker med hvedesorten goldblume. Foto: Hans Christian Jacobsen.

Det statsejede økologiske landbrug på Livø er et banebrydende eksperimentarium for at udvikle fremtidens landbrug og fremtidens fødevarer i samspil med naturen. Økologisk Landsforening kalder derfor regeringens beslutning om at udlægge Livø til natur for et helt forkert valg.

Regeringen er ved at lukke et meget vellykket eksperiment, mener Økologisk Landsforening. Siden 1991 har man i det statsejede landbrug på Livø i Limfjorden eksperimenteret med at udvikle et økologisk landbrug i tæt samspil med naturen. Dyrene på øen laver skånsom naturpleje ved at afgræsse den 2/3 af øen, som ikke er under plov. Og Livø-landbrugets arbejde med at teste gamle kortsorter som emmer og ølandshvede har ført til højværdiafgrøder, der via mølleriet Aurion er blevet meget populære melprodukter i bl.a. Irma.
– Danmark har i den grad behov for mere ren natur. Men Danmark, landbruget og naturen har også behov for modeller, hvor landbrug udvikles mere i pagt med naturen. Det er netop, hvad det økologiske Livø har været et eksperimentarium for i flere årtier. Det er perspektivløst, at netop fremtidens naturvenlige landbrug skal være det første, staten nedlægger for at skabe mere ren natur, siger Økologisk Landsforenings formand Per Kølster.
Han påpeger, at demonstrationslandbruget på Livø i snart 30 år har været en flot investering i nytænkning og en landbrugsdrift, hvor staten er gået i front med at reducere belastningen af fremmed kemi i naturen, beskytte grundvandet for mødet med pesticidrester og skabe et logisk samspil mellem landbrugsdrift og den omgivende natur i et helt unikt, lukket kredsløb.
– Landbruget på Livø er et forbilledligt eksempel på, hvordan man kan kombinere produktion af højværdiafgrøder, græssende dyr og et rigt naturindhold. Det er en ny type landbrug, som landmænd kan leve af – og som naturen kan leve med, siger Per Kølster, der også fremhæver de mange skoleelever og turister, der har fået rundvisninger i demonstrationslandbruget og viden om de sjældne kornsorter.

Testafgrøder har ført til gastronomisk trend

Jørn Ussing er produktchef i Aurion og har igennem de seneste årtier i tæt samarbejde med landbruget på Livø testet over 20 gamle kornsorter lige fra spelt over svedjerug til Hallandshvede. Mel lavet af mange af sorterne er senere dukket op i alt fra danske familiekøkkener til toprestauranter.
Brian Nybo, der er adm. direktør hos Aurion understreger, at det nordjyske mølleris samarbejde med det statslige landbrug på Livø har dybe rødder. Blandt andet var Livø et af de allerførste steder i Danmark, der blev eksperimenteret med at dyrke økologisk spelt – som danskere langt senere tog til sig.
– Vores samarbejde med Livø Avlsgård rækker langt ud over øen. Vi har prøvedyrket over 20 kornsorter som goldblume og dalarhvede på Livø, som vi senere har sat andre landmænd i gang med at dyrke. Så samarbejdet har været med til at skabe nye, unikke produkter i dansk planteavl, siger Brian Nybo.
Han understreger, at de udviklingsmuligheder vil forsvinde med regeringens beslutning, da en privat landmand ikke vil kunne foretage prøvedyrkninger i samme regi.
– Livø Avlsgaard kunne fortsat udvikle dansk landbrug og gastronomisk mangfoldighed – og hermed også øge danske landmænds mulighed for flere specialiserede og højtindtægtsgivende afgrøder. Hvis regeringens forslag gennemføres, vil det være et stort slag for et naturnært landbrug og innovative produkter. Livø-projektet kan derimod udvikles til noget helt fantastisk til gavn for vores kulturarv – i stedet for en akvikling, siger Brian Nybo.

 

Skrevet i: Aktuelt, Frugt og grønt, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik