Den økologiske Halkær Kro i Himmerland har siden 1992 været et lokalt omdrejningspunkt for mad, fællesskab og kultur. Nu investeres 15 mio. kr. i en ombygning, der skal danne rammer om et moderne madkulturhus. 18 madiværksættere, primærproducenter, fødevare- og foodservice virksomheder, grossister, kokke og undervisnings- og vidensinstitutioner har været involveret i at teste otte workshopforløb. Konceptet har været undervejs de seneste fire år, og er nu klar til at blive foldet helt ud.
De forskellige workshops har fx handlet om, hvordan man hurtigt afsætter et overskydende ton jordbær fra en primærproducent til kantiner og restauranter, udnytter overskydende kyllingelever til nye produkter, og hvordan man skærper landbrugselevers blik for et bredere råvaresortiment. Når Halkær Kro tager første spadestik til det nye madkulturhus, så har det allerede ageret udviklingsmiljø for fremtidens nordjyske økologiske madinnovation.
– En af vores vigtigste opgaver er at skabe netværk og forbinde folk, så vi kan hjælpe hinanden med at produktudvikle, tilberede bedre økologiske fødevarer og omsætte restvarer til nye fødevarer. Det skal skabe værdi hele vejen i fødevarekæden for både bonde, kok, iværksætter og producent. Gennem de forskellige workshops hjælper vi med at produkt- og konceptudvikle ved at trække på vores netværk af specialister og fagfolk, siger Hardy Jensen, bestyrelsesmedlem, Halkær Kro.
Det sidste år har han og koordinator Peter Søndergaard afprøvet innovationskonceptet ‘Bonden, kokken og fødevarevirksomheden’ gennem otte forskellige workshops sammen med bl.a. Aurion,Thise Mejeri, Livø Avlsgaard, Rokkedahl Kylling, Kokken og Dronningen, Økologisk Landsforening og Nordjyllands Landbrugsskole. Nu skal konceptet foldes yderligere ud og tilbydes som fast innovationsmiljø baseret på tæt samarbejde med de lokale råvareproducenter og med en åben invitation til nordjyske fødevarevirksomheder til at bruge stedet som udviklingsscene for nye produkter.
Økologisk innovationsmiljø fra mark til måltid
For Hardy og Peter handler det om hele tiden at række ud og blive dygtigere sammen. Og de insisterer på økologi, og på at vi skal tættere på råvarerne for at forstå madens oprindelse. Det har været deres motto gennem 30 år, hvor de har været gennemgående ildsjæle i forhold til at udvikle madkoncepterne på Halkær Kro.
– Den danske fødevaresektor har brug for et økologisk innovationsmiljø placeret der, hvor råvarene findes, og hvor maden fremstilles og spises. Halkær Kro er et oplagt sted at realisere vores koncept, fordi vi er tæt på producenterne, har en kæmpe økologisk køkkenhave på Halkær Landsbyfælled og har mange års erfaring, som vi gerne vil dele ud af. Alt i alt har vi de bedste faciliteter og samarbejdspartnere lige fra mark til måltid, siger Peter Søndergaard.
Det nye madkulturhus i Halkær bliver alt i alt en ambitiøs og eksperimenterende madscene, der tilbyder netværk, ekspertise, et udviklingskøkken, hvor ideer kan omsættes til forretning – og selvfølgelig en masse god og økologisk mad med råvarer høstet direkte på Halkær Landsbyfælled til glæde for nysgerrige turister og kroens gæster.
Madkulturhuset har første spadestik i 2022 og forventes at stå færdig i 2023. Halkær Kro præsenterer konceptet ‘Bonden, kokken og fødevarevirksomheden’ for deres samarbejdspartnere inden jul. Hvis man er interesseret i at blive en del af ‘Bonden, kokken og fødevarevirksomheden’, kan man tage kontakt til Hardy Jensen eller Peter Søndergaard.