Statens Serum Institut (SSI) har i samarbejde med Fødevarestyrelsen efterforsket et sygdomsudbrud med tarmbakterien Yersinia enterocolitica. Mindst 20 personer har været syge med bl.a. voldsom mavepine og feber.
Undersøgelser efter dybdegående interviews med patienterne viste at, at patienterne i langt højere grad end kontrolpersonerne havde spist frisk spinat, skriver instituttet i en pressemeddelelse.
– Vi er meget glade for, at vi har kunnet pege på en smittekilde. Selvom udbruddet er overstået, kan vi bruge denne viden til at forebygge, at det sker igen. Det er også en god anledning til at huske forbrugerne på, at bladgrønt altid skal vaskes grundigt, inden man spiser det, siger epidemiolog Luise Müller fra SSI.
I samme periode var der også et tilsvarende udbrud i Sverige med den samme yersiniabakterietype. Her blev 37 patienter registreret. SSI samarbejder også med de svenske myndigheder, og undersøgelserne tyder på, at der kan være tale om den samme smittekilde i begge lande.
Undersøgelsen peger også på, at spinaten er købt i Netto samt i en supermarkedskæde i Sverige. Det drejer sig sandsynligvis om udenlandsk, frisk spinat solgt i marts måned. Spinaten er ikke længere på markedet.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man altid skyller frugt og grøntsager. Spiseklar frugt og grønt bør ikke indeholde bakterier og virus, men dette kan i sjældne tilfælde forekomme.
Den forurenede spinat er som nævnt ikke længere i butikkerne og selvom man skulle have spist frisk spinat købt i Netto i marts anses risikoen for at være blevet smittet med yersiniainfektion for meget lille.
– Hvis man ikke har haft symptomer foreneligt med yersiniainfektion eller har haft symptomer, som er gået over af sig selv, skal man ikke foretage sig noget. Ved vedvarende symptomer eller tvivlsspørgsmål kan man henvende sig til egen læge, lyder det fra Statens Serum Institut.