Staten og Kommunerne favoriserer store totalleverandører og går stik imod intentionerne i Udbudsloven, mener brancheorganisationen FødevareDanmark.
Torsdag den 26. april er både erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd for at give svar på spørgsmål angående offentlige udbud af fødevarekontrakter. Samrådet sker på foranledning af SKI’s kæmpeudbud til 1,6 mia. kr. på fødevareområdet, som var målrettet tre totalleverandører, og som derved udelukkede små og mellemstore fødevarevirksomheder fra at byde ind. Et udbud, som siden blev annulleret af Klagenævnet for Udbud.
Hos FødevareDanmark, der er brancheorganisation for omkring 700 af landets små og mellemstore fødevarevirksomheder, håber man, at det kommende samråd nu vil få regeringen til at tage affære.
– Vi har længe gjort opmærksom på, at den måde, hvorpå bl.a. SKI handler fødevarer til landets kommuner, går stik imod det, som er intentionen med Udbudsloven, nemlig at sikre, at også de mindre fødevarevirksomheder får lov til at byde ind på de offentlige opgaver. Som det er nu, sker der en omfattende brug af totalleverandører, og det er ikke i Udbudslovens ånd, siger Torsten Buhl, administrerende direktør, FødevareDanmark.
Frustrerede medlemmer
Han peger på såvel ordlyden i Udbudsloven som det EU-direktiv, der ligger til grund for at sikre små og mellemstore fødevarevirksomheder en rimelig andel af ordrerne til offentlige institutioner gennem delkontrakter.
– Udbudsloven sigter mod, at et offentlige udbud ikke udformes sådan, at det udelukker nogen aktører fra at byde ind eller på anden vis begrænser konkurrencen. Derfor er det også dybt frustrerende for vores medlemmer, når de gang på gang oplever, at de bliver udelukket som følge af bl.a. SKI’s favorisering af de store udbydere på markedet, siger Torsten Buhl.
Han håber, at samrådet nu vil føre til stramninger af Udbudsloven, så det eksempelvis ikke længere er et spørgsmål om, at der kan, men at der skal udbydes flere særskilte delkontrakter, som små og mellemstore fødevarevirksomheder kan byde ind på. Og Torsten Buhl er fortrøstningsfuld:
– Et flertal i Folketinget ønsker en ny praksis, og dette giver jo håb om, at de to ministre vil sørge for, at der sker en forandring, så Udbudslovens gode intentioner ikke bare er tomme ord, slutter direktøren.
FødevareDanmark er brancheorganisation for små og mellemstore aktører inden for fødevaresektoren. Bag organisationen står Danske Slagtermestre, Danmarks Fiskehandlere, Ostehandlerforeningen for Danmark og foreningen SMV Fødevarer. FødevareDanmark har omkring 700 medlemmer.