Igen i år afholdes der Smørrebrødsfestival i Tivoli, men i år bliver festivallen vendt på hovedet, når glade smørrebrødsamatører kan få kårets deres eget stykke, som Årets Smørrebrød. Det er Smørrebrødsekspert og journalist Ole Troelsø, der sammen med Tivolis kokke kårer vinderen ved et stort smørrebrøds-event. I løbet af april, vil der på udvalgte restauranter i Tivoli være et særligt fokus på smørrebrød.
Sidste år lancerede Tivoli det nye tiltag Smørrebrødsfestival i Tivoli, og her var det restauranterne i Tivoli, der kom med deres bud på et særligt stykke smørrebrød skabt til Sommer i Tivoli 2019. I år er det op til alle de dygtige amatørkokke og smørrebrødsentusiaster ude i landet at sende deres bud ind på et lækkert stykke smørrebrød anno 2020. Vinderen bliver kåret 5. april. I dommerpanelet sidder blandt andre køkkenchefen på Fru Nimb og Ole Troelsø, Gastronomiredaktør på Børsen og forfatter til bogen Danmarks bedste smørrebrød.
– Tivoli er på en måde det højtbelagte smørrebrøds vugge, så det er passende, at det nu er Tivoli, der tager initiativ til en ny konkurrence, hvor amatører kommer til fadet. Det er en naturlig udvikling, efter at vi i de sidste 20 år har set smørrebrødet få en højgastronomisk renæssance, at man ude i de private hjem ligeledes har fået fornyet mod på at begive sig ud i genren. Jeg glæder mig meget, til at se hvad der kommer fra den kant, siger Ole Troelsø.
Læs et interview med Ole Troelsø om smørrebrødets historie og fremtid her.
Hos Fru Nimb, der er kendt for deres velsmurte traditionsbundne smørrebrød, står Michael Rosenberg i køkkenet. Han vil sammen med Ole Troelsø være blandt dommerne ved smørrebrødskonkurrencen. Han har store forventninger til smørrebrødsentusiasternes bidrag:
– Jeg glæder mig meget til at se folks forskellige bud på årets smørrebrød. Jeg er især spændt på, hvordan folk kombinerer tradition og fornyelse i deres bud på et godt stykke smørrebrød anno 2020. Hos Fru Nimb har vi respekt for de klassiske smørrebrødstraditioner, men der skal også elementer af fornyelse ind – ligesom med Tivoli.
Alle kan deltage i konkurrencen om årets smørrebrød
Amatør-smørrebrødsentusiaster kan sende deres bud ind via Tivolis Facebook. Opskriften må godt være ledsaget af foto af smørrebrødet og et par linjer om, hvorfor det bør være en vinder. Der vil blive vurderet ud fra 3 kategorier – udseende, smag og forårs-feeling. Konkurrencen åbner op for tilmeldinger d. 5. marts, hvor de heldige udvalgte skal mødes til en finaledyst på H. C. Andersen Slottet søndag d. 5. april.
I løbet af festivallen vil der naturligvis også være mulighed for at smage havens lækre smørrebrød, hvor en udvalgt række af havens restauranter, vil have et fokus på smørrebrødet i perioden d. 2. april til d. 13. april.
Fru Nimbs højtbelagte på slottet
Lørdag den 4. april og søndag den 5. april er der i anledning af Smørrebrødsfestival i Tivoli et større smørrebrødsevents på H. C. Andersen Slottet. Her er der til frokost dækket op til den helt store fest på klassisk smørrebrødsmanér med rødternede duge på langborde, smørrebrød, fadøl ad libitum og underholdning. Pris pr. person er 425 for kortholdere og 495 kr. for andre inklusive entré til Tivoli. Fru Nimb står for fadene med de højtbelagte smørrebrødslækkerier. Der er live-underholdning med hygge-jazz, og søndag stiger spændingen med kåringen af årets smørrebrød.