Ostemager har i 36 år sat sit personlige præg på Arlas mange oste.
Hans Erik Andersen har været ostemager i 36 år og har igennem årene testet smagen og kvaliteten af millioner af oste. De sidste 19 år har han kastet sin kærlighed mod udviklingen af nye Arla-oste på Taulov Mejeri, som han repræsenterede ved International Food Contest i Herning i efteråret.
Ostemageren fortæller, at danskerne i gennemsnit spiser 16 kg ost om året og en stor del af disse kommer fra Arla og Taulov Mejeri. Men selvom Arla er Danmarks største fødevarevirksomhed, er osteproduktionen langt fra automatiseret til en række maskiner på et lager.
– Vi er en flok passionerede ostemagere, der dagligt møder ind på Arlas mejerier for udvikle, passe, testsmage og forbedre kvaliteten af vores ostemadder, fortsætter Hans Erik Andersen, der kom i lære som ostemager i år 1983 og er trukket i sin hvide ostemagerkittel hver dag siden da. De sidste 19 år har han haft sin faste gang på Taulov Mejeri ved Fredericia.
– Jeg har lavet ost hele livet, og det er et fantastisk alsidigt arbejde, siger han, mens han går rundt blandt mejeriets tårnhøje hylder fyldt med tusindvis af oste.
For med jobbet som ostemager følger mange forskellige opgaver. Deriblandt opgaven med at præsentere udvalgte oste til den årlige International Food Contest, som han netop har vundet 11 medaljer med hjem fra. Derudover testsmager og kvalitetstjekker han de 200 tons Arla-oste, som Taulov Mejeri producerer hver eneste dag. Regnes de 200 tons ost i skiver, svarer det til mere end 13 millioner ostemadder – om dagen.
– Jeg synes, det er en rigtig sjov opgave at gå rundt og testsmage vores oste. Og så er det vigtigt for mig at være med til at sikre, at vores produkter er i højeste kvalitet, siger Hans Erik Andersen.
Udvikling af nye oste er vigtig
Udover at testsmage og kvalitetstjekke mejeriets store osteproduktion er Hans Erik Andersen også med i den gruppe af ostemagere, der opfinder nye opskrifter og recepter til Arlas sortiment. På den måde er han dagligt med til at opfylde danskernes osteønsker.
– En vigtig del af mit job er at udvikle nye oste, der matcher danskernes ønsker, og det er især den opgave, der holder min passion i live, siger Hans Erik Andersen og fortæller, at det kræver både tålmodighed, justeringer og en god portion erfaring at udvikle nye opskrifter.
– Vi starter altid med at studere gamle recepter og finde på nye sammensætninger ud fra dem. Derefter vurderer vi, hvordan og hvor længe den nye ost skal lagres, og vigtigst af alt testsmager vi osten undervejs i modningsprocessen, siger han og forklarer, at han bedømmer de nye produkter med 14 dages interval for at finde frem til præcis hvornår, modningsprocessen skal stoppes. Dette afhænger af, hvilken type ost de ønsker at producere. Men ifølge Hans Erik Andersen er det ikke til at tage fejl af, om osten er klar:
– Der er ikke noget som følelsen af at have ramt den perfekte opskrift, siger Hans Erik Andersen.
– Det er virkelig fedt, slutter han og nævner i den forbindelse de nye økologiske Riberhus Mesterstykker som eksempel på noget af det, han senest har arbejdet med.