Danskerne er et af de folkefærd, der bruger flest penge på økologiske varer. I supermarkedet har udvalget af hvidt økologisk brød dog være begrænset, men en patentanmeldt bagemetode og en ny økologisk hvedemark skal ændre på dette.
Schulstad har som de første i Danmark fået udlagt en mark med økologisk hvid hvede på Als for at skabe velsmagende økologiske fuldkornsboller. Hvid hvede er en hvedesort, der er kendetegnet ved sine lyse skaldele i modsætning til almindelig rød hvede, som har røde skaldele. Det giver den hvide hvede en lys farve og en god smag uden de bitterstoffer, der findes i den traditionelle røde hvede. Det giver økologisk fuldkornsbrød en smag, som ikke tidligere har været muligt at opnå.
– De nye, økologiske fuldkornsboller minder i smag utroligt meget om de eksisterede fuldkornsboller, og det er et kæmpe fremskridt for økologisk brød, siger Henrik Hemmingsen, bager og produktudvikler hos Schulstad.
Han påpeger, at den nye hvide hvede fra Als ikke er nok til at bage økologiske fuldkornshvedeboller, der har den ønskede kvalitet, smag og holdbarhed. En af udfordringerne ved økologisk fuldkornsmel har været, at bollerne blev tørre. Men tre års udviklingsarbejde og utallige forsøg har knækket koden.
– Så nu har de økologiske boller ikke bare har samme gode smag, men også samme friskhed som de traditionelle boller, siger Tina Lindeløv, der er innovationschef hos Schulstad.
– Vi er meget glade for det endelige resultat, som har været undervejs, siden vi fik tankerne om marken og vores patentanmeldte bagemetode for mere end tre år siden.
Stort potentiale for økologisk brød
Tal fra Danmarks Statistik viser, at mange danskere prioriterer økologiske fødevarer, men alligevel udgjorde brød kun 2% af det samlede økologiske dagligvareforbrug, mens grøntsager udgjorde 22% i 2018.
At der ikke sælges mere økologisk brød skyldes ifølge Tina Lindeløv, at man ikke vil gå på kompromis med kvaliteten, og derfor har haft svært ved at følge med.
At det er lykkedes med udvide det økologiske brødsortiment glæder Økologisk Landsforening:
– Når et stort bageri skruer op for økologien, så vil det uden tvivl få flere danskere til at vælge økologi. Brødmarkedet har nemlig haltet kraftigt efter varer som mælk, æg og grøntsager, siger Henrik Hindborg, der er detailmarkedschef i Økologisk Landsforening.