Fetaen havde aldrig set Grækenland, og bøffelmozzarellaen var lavet på komælk. Sådan lyder et par af konklusionerne fra en mindre stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen har gennemført på danske cafeer og restauranter, som en del af en verdensomspændende aktion rettet mod svindel med fødevarer.
I tilsvarende udenlandske kontroller fandt myndighederne både råddent kød, kemisk farvet tun og falsk modermælkserstatning. Faktisk blev der konfiskeret mere end 3.600 tons farlige eller underlødige fødevarer og næsten 10 millioner liter forfalskede drikkevare. Så de overtrædelser Fødevarestyrelsens Rejsehold fandt om eksempelvis vildledende markedsføring er klart i den mildere ende.
Fødevarestyrelsen så nærmere på i alt 70 fødevarer markedsført på menukort i cafeer og restauranter. Mere end hver tredje var ikke den mærkevare, som restauratøren hævdede. Således var der snyd med i spillet i samtlige otte feta-kontroller og i omkring halvdelen af de tjekkede parmaskinker og bøffelmozzarella’er.
– EU beskytter lokale fødevarer, så andre ikke kan lukrere på superbrands opbygget måske gennem generationer. Derfor er det også ulovligt at bilde sine kunder ind, at de får en særlig mærkevare uden at servere den, forklarer Annette Løvenkjær-Pearson fra Fødevarestyrelsens Rejsehold.
Hun understreger, at de almindelige produkter i princippet sagtens kan være på højde med de europæiske superbrands. Det rokker dog ikke ved, at det ikke er lovligt at sælge en almindelig skinke, som om den var lufttørret på solrige skråninger i Norditalienske Parma.
Den fælleseuropæiske aktion, der går under navnet Operation Opson, er i år gennemført for syvende gang. Aktionen var koordineret af Interpol og Europol og omfattede 68 lande.