Endnu en gang ligger danske afgrøder flot, når deres indhold af sprøjtemidler sammenlignes med frugt og grønt fra udlandet. Det dokumenterer tal fra Fødevarestyrelsens seneste pesticidrapport. Men økologi er det sikreste valg, hvis man ønsker at undgå sprøjtegifte.
Myndighederne tog sidste år mere end 2.500 prøver af blandt andet dansk og udenlandsk salat, tomater og agurker samt jordbær og æbler. Endnu en gang klarer danske afgrøder sig fornemt, målt med internationale alen, og er – med få undtagelser – fri for pesticider over de tilladte grænseværdier. Det betyder dog stadig, at der findes rester af sprøjtegifte i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager og for første gang i flere år fandt Fødevarestyrelsen danske æbler med prosulfocarb – et pesticid, der ikke må være i æblesorter som fx Fillipa, Ingrid Marie og Cox Orange.
– Fund af tre æbler med pesticidet prosulfocarb ændrer ikke ved billedet af danske avlere som meget ansvarlige, når det kommer til at begrænse indholdet af sprøjtemidler i deres afgrøder, fastslår kontorchef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen.
Han understreger, at prosulfocarb bliver brugt af landmænd til at holde ukrudt væk fra deres kornmarker, men driver med vinden ind over æbleplantagerne.
– Så hvis æbleproducenter på den måde får en ridse i renommeet, er det både uforskyldt og helt ufortjent, siger Henrik Dammand Nielsen. Han understreger, at prosulfocarb ikke er sundhedsskadeligt for mennesker i de mængder, som Fødevarestyrelsen har fundet.
De tre æbler, som indeholdt prosulfocarb, var æbler, som lå i butikkerne i foråret 2016. De er dermed plukket i efteråret 2015. Tal fra Fødevarestyrelsens stikprøver fra æblehøsten 2016 viste ikke spor af prosulfocarb på danske æbler. En handlingsplan fra landbrugserhvervet har siden 2014 opfordret landmændene til frivilligt at bruge særlige dyser, der mindsker problemet med afdrift til nabomarkerne. I august i år blev der indført danske regler, der gjorde det obligatorisk for alle landmænd at bruge de særlige dyser.
Flere vælger økologi, hvilket mindsker det generelle forbrug af pesticider
Økologisk Landsforening vælger, ikke overraskende, at have et lidt andet syn for sagen. For 69 % af konventionel frugt og 43 % af konventielt grønt indeholder sprøjtegifte – og det er ikke godt nok, spørger man dem.
– Fødevarestyrelsens pesticidrapport slår endnu engang fast, at økologiske varer er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå sprøjtegifte. Det er en af hovedårsagerne til, at salget af økologisk frugt og grønt virkelig boomer. Danskerne er i høj grad optagede af at undgå sprøjtegifte i deres mad – og ikke mindst i den mad, de serverer for deres børn. Flere og flere vælger derfor økologi fremfor at satse på, at stofferne ikke er skadelige, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.
Han synes, det er bekymrende, at der findes rester af sprøjtegifte i så stor en del af de ikke-økologiske frugter og grøntsager – både fra Danmark og udlandet. Men han noterer sig, at indsatsen i dansk landbrug har betydet, at der er færre giftrester i det meste danske konventionelle frugt og grønt end tilsvarende importerede.
– Vi i dansk landbrug har en vigtig fælles opgave i at undgå rester af sprøjtegifte i vores mad og drikkevand. Men forbrugerne tager heldigvis et medansvar. Og i takt med, at danskerne fylder indkøbskurvene med flere økologiske varer, vælger flere og flere landmænd at parkere marksprøjten og lægge om til økologi. Det er en udvikling, som alle vinder på. Både landmændene og forbrugerne såvel som vores natur og grundvand, siger Per Kølster.