Det skal være slut med rosiner i boller, kringler og squashkage. Det slår miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen fast med et forbud og opretter samtidig en task-force, der skal sørge for bagere og institutioner overholder forbuddet. Forbuddet vil frigøre tid hos personale i dagsinstitutioner og på plejehjem, som bruger ressourcer på at fjerne rosinerne.
De fleste kender følelsen af at sætte tænderne i det, de troede var, en helt almindelig bolle med smør, for blot at blive overrasket af en hær af små smattede, brunlige rosiner. Men fra 1. oktober vil det blive forbudt for landets bagere og institutionskøkkener at putte rosiner i bagværk.
– Vindruer skal spises friske eller bruges til vin. Det hører ingen steder hjemme at komme rosiner i godt dansk brød, så man er nødt til at smide det ud. Samtidig bruger landets pædagoger og plejehjemsansatte ufattelig mange timer på at pille rosinerne ud for børn og ældre. Dette forbud vil ganske enkelt frigøre tid nogle af de steder, hvor der er mest brug for det, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.
Miljø- og Fødevareministeriet har fået KL til at regne på, hvor mange timer der går med at grave rosiner ud af boller til ældre og børn. De anslår, at 100.000 timer hvert år kan spares med det nye forbud.
– Desuden vildleder rosinerne i mange tilfælde forbrugerne, som tror, der er tale om chokoladestykker i bagværk, hvilket gør ærgrelsen dobbelt, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Task-force rykker ud
For at forbuddet hurtigt får virkning har miljø- og fødevareministeren nedsat en særlig task-force.
– Så snart forbuddet træder i kraft 1. oktober, vil den nye task-force tage på kontrolbesøg for at se på udvalget hos bagere og brødproducenter. Virksomhederne skal have lov til at tømme deres lagre, men herefter vil det give bødestraf ikke at overholde forbuddet. I institutionerne vil de også vejlede om alternativer til rosiner – fx sukker eller ingenting, siger Jakob Ellemann-Jensen, der tilføjer, at forbuddet mod rosiner i bagværk også gælder sukat.