Forbrugerne efterspørger flere specialøl og nye smagsvarianter på hylderne. Ifølge Zion Market Research forventes det globale bryggerisegment derfor at stige med en årlig vækstrate på seks procent de næste fire år. Hvis din virksomhed vil have del i potentialet, skal du levere løsninger, der kan optimere produktion og reducere omkostninger.
– Et godt eksempel på, hvor danske leverandører kan byde ind er ved at reducere bryggeriernes omkostninger til vandforbrug og rengøring, fortæller Heidi Ravn, head of Danish Food Tech Group. Eksportnetværket samler rådgivere og leverandører inden for fødevareteknologi, udstyr og services og er en del af Eksportforeningen.
– Bryggerier bruger meget vand til rengøring. Brygmestrene kan derfor spare mange penge med en løsning, der mindsker vand- og energiforbruget. Her har danske virksomheder stærke kompetencer, fordi de længe har leveret til store bryggerier som Carlsberg, påpeger hun.
Højt fugtniveau i ølproduktionen
Cotes A/S har i mange år leveret affugtningsløsninger til blandt andet vandværker. Virksomheden har dog fundet ud af, at også bryggerisegmentet har behov for at reducere fugtigheden i bygningerne og dermed reducere omkostninger til rengøring og vedligehold.
– I flere dele af bryggeprocessen er øllet og dermed rør og tanke kolde. Den lave overfladetemperatur bevirker, at kondensvand sætter sig på rør og tanke og får den relative fugtighed til at stige i produktionslokalerne. Et højt fugtniveau skaber grobund for skimmelsvamp, forklarer Anders Kjeldgaard, area sales manager i Cotes A/S, og uddyber:
– Udover at skimmelsvamp er uforeneligt med levnedsmiddelproduktion som ølbrygning, er skimmelsvamp også med til at nedbryde bygningsmassen, som i bryggeribranchen i Tyskland ofte har flere hundrede år på bagen.
Reducerer fugt og rengøringstid
Tidligere har løsningen på fugtproblemet været at vaske væggene med klorholdige rengøringsmidler efterfulgt af overmaling med kostbar specialmaling. Det er tidskrævende manuelt arbejde, og med en affugtningsløsning kan brygmestre frigøre ressourcer til at fokusere på ølbrygning.
– Vores affugter kan reducere den relative fugtighed, så vækstbetingelserne for skimmelsvamp ikke er tilstede. Skimmelsvamp kan ikke vokse i miljøer, hvor den relative fugtighed er under 70 procent, siger Anders Kjeldgaard og tilføjer:
– Samtidig fjernes kondensvand, så korrosion på ikke rustfaste komponenter og fejl på elektriske installationer undgås.Cotes A/S sælger affugtere til flere lande, men inden for bryggerisegmentet har virksomheden set det største potentiale i Tyskland med over 1.000 bryggerier. Anders Kjeldgaard har ansvaret for markedet, og ifølge ham er den tyske bryggeribranche meget konservativ og traditionsbunden.
– Vi har valgt at satse 100 procent på det tyske marked. Derfor henvender vi os til kunden på tysk, al vores dokumentation og hjemmeside er selvsagt på tysk. Det gør, at vi bliver taget alvorligt af den tyske brygmester, der ofte ikke taler andet end tysk, fortæller han og fortsætter:
– Den tyske bryggeriindustri er desuden en netværksorienteret branche. Der findes kun tre bryggeriskoler i hele Tyskland, så alle kender alle. Derfor er referencer et godt kort at have på hånden, når jeg skal sælge vores løsning. Det kan være svært at få hul igennem, men lige så konservative og skeptiske, tyskerne er i begyndelsen, lige så loyale er de, når man først har fået en aftale i hus.
Få del i potentialet
Bryggerisegmentet vokser ikke kun i Tyskland, men breder sig globalt. Derfor udstiller Cotes A/S sammen med Danish Food Tech Group og en gruppe danske virksomheder på den største internationale bryggerimesse BrauBeviale til november 2018.- Hvor Drinktec er en messe for alle drikkevarer og flydende fødevarer, er BrauBeviale 100 procent målrettet det globale bryggerisegment, forklarer Heidi Ravn og fortsætter:- Det er første gang vi laver en dansk fællesstand, fordi vi gerne vil støtte op om, at de danske leverandører får del i det voksende segment.