Forskere på DTU har fundet en måde at omdanne mælkesukker i mejerirestprodukter til en sukkersirup, der er seks gange så sød som mælkesukkeret alene.
Produktionen af ost resulterer i store mængder af restproduktet valle, som rummer en hel del både mælkesukker (laktose) og proteiner. Mejerierne trækker typisk så meget protein som muligt ud af vallen, så det kan bruges i produktionen af f.eks. modermælkserstatning. Nogle større mejerier trækker også dele af laktosen ud.
Alligevel er der et restprodukt, der ender som grisefoder eller bliver brugt til at producere biogas.
Restproduktet kan bruges bedre
Forskere på DTU Fødevareinstituttet har fundet en måde at skabe mere værdi af dette restprodukt ved at omdanne laktosen i det til en sukkersirup, der er seks gange så sød, som laktosen er oprindeligt. Det gør de ved at benytte en såkaldt cellekatalysator.
Cellekatalysatoren fungerer på den måde, at laktosen bliver tilsat nogle bestemte, modificerede bakterier, som forvandler laktosen til sukkerarter med meget højere sødme. Det er en teknologi, som DTU har patentbeskyttet.
Laktose er kun 16% så sødt som almindelig sukker, hvorimod den søde sirup er lige så sød som almindeligt sukker.
Sødere med færre kalorier
Forskerne fremhæver, at sukkersiruppen har lavere kalorieindhold end almindeligt sukker og et lavere glykæmisk indeks, hvilket får blodsukkeret til at stige langsommere hos personen, der spiser det.
– Metoden kan f.eks. bruges til naturligt at give yoghurt en sødere smag uden at øge indholdet af tilsat sukker og derved kalorieindholdet. Det kan producenterne gøre ved at fjerne laktosen fra yoghurten, anvende en cellekatalysator til at booste laktosens sødme og så føre de sødere sukre tilbage i yoghurten, forklarer forskerne, der også ønsker at undersøge, om det er muligt at anvende de sødere sukre i bl.a. chokolade, hvilket kunne føre til chokoladeprodukter med et lavere kalorieindhold.
Læs mere på http://www.food.dtu.dk.