Det er den nyudlærte kok, Liv Skov Lehner, der vinder Oluf Brønnum Fondens Talentpris – en pris der uddeles til det største nyudlærte kokketalent med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige. Fonden er stiftet med formålet at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser med særligt henblik på kokkefaget.
Et panel af kokkefaglærere havde udvalgt, hvem de så som Danmarks seks største kokketalenter og her blev det altså Liv der løb med Talentprisen 2018. Liv udmærkede sig ved at have sans for detaljen og fordi hun ikke lod sig begrænse af lærepladsens køkken: hun søger de teknisk svære udfordringer i kokkefaget.
– Jeg er kun en lille pige i en verden af store mænd, der kan råbe, lyder Livs reaktion på at være blandt de nominerede og det vidner om en ydmyg person i en branche hvor mænd er i klart overtal.
– Jeg havde aldrig forventet at blive nomineret til talentprisen. Jeg havde end ikke turde håbe på at vinde de 50.000 kroner. – Jeg troede ikke, at der var plads til mig i kokkefaget, fortæller Liv videre.
Det tager op til et år at finde de udvalgte talenter
Talentprisen er netop indstiftet og alle de talentfulde kandidaterne er nøje udvalgt af kokkefaglærere og efterfølgende vurderet af fonden.
– Det var en spændende og svær opgave at finde frem til den bedste kandidat. Og den største overraskelse af dem alle skulle vise at gemme sig inden i en lille, stille og ydmyg ung kvinde med et talent udover det sædvanlige, fortæller Anders Brønnum-Schou fra Oluf Brønnums Fond, der står bag den nye talentpris og fortsætter:
– At vinde en pris til en konkurrence er svært i sig selv, ingen tvivl om det, men uden at forklejne noget, så er det stadigvæk kun et øjebliksbillede. At blive vurderet gennem hele sin læretid er noget helt andet. Her er det ikke kun et konkurrencetalent, der bliver vurderet, men et stabilt håndværksmæssigt talent. – Og det er netop det Oluf Brønnums Fond gerne vil honorere.
Talentprisen skal imødekomme et politisk ønske
Oluf Brønnums Fondens Talentpris er indstiftet for at imødekomme et politisk ønske om at flere unge burde søge en erhvervsuddannelse.
– Fremtiden har brug for madhåndværk som modsvar til industrimad og industrilandbrug. Vi har brug for unge, der vælger håndværket til både for at fremme madkultur og gastronomi samt bæredygtighed. Og i den forbindelse er det kærkomment, at Oluf Brønnums Fond støtter op omkring kokkefaget med denne berigende talentpris, pointerer Anne-Birgitte Agger, direktør Hotel- og Restaurantskolen.
– Man kan filosofere meget over hvorfor flere ikke vælger en erhvervsuddannelse; måske er det påvirkninger fra ens nærmeste omgivelser, måske uvidenhed, ja, måske fordomme. Vi tror i hvert tilfælde på at denne talentpris vil sætte fokus på erhvervsuddannelserne, endda tilføre lidt prestige, hvis vi er heldige, fortæller Anders Brønnum-Schou og forklarer videre at:
– Min familie har været en del af Hotel- og Restaurationsbranchen siden 1874, så vi ser det naturligt, at det netop er Oluf Brønnums Fond, der bakker omkring branchen med denne talentpris, slutter Anders Brønnum-Schou.