Forskere, eksperter og mejerifolk fra hele verden mødes i denne uge i København til tre dages konference om udvikling, trends og udfordringer i mejeribranchen.
Med overskrifter som ”Bæredygtig produktion af fermenterede mælkeproteiner” og ”Håndteringen af den bæredygtige ko – sensorstyrede beslutningsprocesser” får mejerifolk mulighed for at dykke ned i faglige detaljer under denne uges internationale mejerikonference.
De to overskrifter er blot eksempler på de mere end 60 oplæg og paneldiskussioner under konferencen, der med titlen ”A Changing Climate for Dairy” har klimaet som overordnet tema. Konferencen finder sted den 13.-15. oktober på Axelborg i København. Her samles over 300 branchefolk fra en lang række europæiske lande såvel som Indien, Canada, Kina og USA.
I løbet af de tre dage får deltagerne mulighed for at inspirere hinanden og lære af hinandens erfaringer – ikke mindst inden for emnerne klima og bæredygtighed. Mejeriforeningen er arrangør og vært for konferencen, som direktør Jørgen Hald Christensen ser frem til:
-Mejerisektoren arbejder målrettet mod at blive klimaneutral. Det bliver spændende at få en status over, hvor langt vi er nået, og høre om branchens mange tiltag og muligheder på området. Ikke mindst i forhold til, hvordan omverdenen – de politiske og økonomiske vilkår samt forbrugernes adfærd – ændrer sig i takt med nationale og internationale klimamålsætninger, siger han.
Internationalt overblik
Disse forhold bliver der sat fokus på med indlæg fra topcheferne for fire af verdens største mejerier – Arla, Lactalis, Mengniu og Dairy Farmers of America – samt førende forskere, eksperter og analytikere fra alle verdenshjørner.
Det omfattende program kommer omkring alle aspekter af mejeribranchen set ud fra klimasynsvinklen – fra mælkeproduktionen ude på gården, over teknologien på mejeriet, til ernæring, forbrugertrends, fødevaresikkerhed, økonomi, og selvfølgelig hvad branchen har lært af coronapandemien.
Kort sagt kan man, i løbet af de tre dage konferencen varer, få et overblik over, hvad der sker i mejerisektoren på globalt plan, dens muligheder, og hvilke udfordringer den står over for.
Vigtig kongres for dansk mejeribrug
Konferencen holdes i regi af den internationale mejeriorganisation IDF, der har 43 medlemslande. På grund af Covid-19 afholdes konferencen i en neddroslet version af organisationens årsmøde, dvs. med færre fysiske deltagere og mulighed for at deltage via nettet.
-For os at se er det vigtigt at holde fast i at mødes i branchen på tværs af landegrænser. Ikke mindst for en eksportnation som Danmark, som på mange måder lever af gode, internationale relationer. Og i forhold til et møde på nettet giver et fysisk træf plads til de uformelle samtaler, idéudvekslinger og dannelse af relationer, man trækker på i det daglige arbejde, fortæller Jørgen Hald Christensen videre.
Tilmeldingen til den internationale event kan fortsat ske på hjemmesiden for IDF Global Dairy Congress, hvor man også kan se programmet for de tre dage.