Tre unge iværksættere udfordrer kødindustrien og åbner Danmarks første “planteslagteri” i Kødbyen, København
Virksomheden hedder ”Planteslagterne”, og her får kunderne mulighed for at købe grønne alternativer til den traditionelle bøf, pølse eller delle. Produktionen tager afsæt i håndlavede produkter, som er 100 procent plantebaserede. Målet er at få danskernes øjne op for, hvordan man kan gøre planter mere lækre – uden at diskutere, om man er veganer, kødspiser, vegetar eller astronaut. På den måde vil Planteslagterne bidrage til en grønnere og mere bæredygtig hverdag.
Trend og ny forretningsmodel
– Vi ved fra nye markedsanalyser, at hele 56 procent af den danske befolkning har et ønske om at spise mindre kød (Coop-analyse 2017). Det er den trend, vi har lyttet til og udviklet vores forretningsmodel ud fra, siger Henrik Have. Han er medstifter af virksomheden Planteslagterne, som også har to andre ejere med på holdet. Deres vision er at gøre det både let og lækkert for danskerne at lave en ret med grøntsager som hovedelement. De udfordrer dermed den traditionelle slagteindustri og placerer naturligvis deres planteslagteri i Kødbyen.
Alternativet til kød
Med bøffer, pølser, deller, postejer og meget mere vil de tre iværksættere fra Planteslagterne tilbyde smagfulde gourmetprodukter lavet udelukkende af planter. Produkterne er udviklet af deres kok Emil Williamsen, som er autodidakt inden for kokkefaget. Målsætningen er, at alt fra de professionelle køkkener til den almindelige dansker nemt kan integrere et naturligt alternativ til kød i deres madlavning. Planteslagterne tilbyder således et håndlavet sortiment af friske råvarer som modsvar til fabriksproducerede produkter. Planteslagterne vil ikke blande sig i, om folk spiser mindre kød, end de gør nu, de fokuserer udelukkende på at lave produkter, som den almindelige dansker kan forstå.
Bæredygtighed og innovation
– Selvom FN har anbefalet, at der skal gøres noget ved landbruget for at rette op på CO2-udledningen, har regeringen valgt ikke at fokusere på dette i deres nye klimaplan. Dermed mener vi, at det er op til forbrugere og virksomheder at gøre en forskel sammen.
Vi drømmer om en verden, hvor en bøf, postej eller steg er lavet af planter, uden at forbrugerne føler, at de går på kompromis med smag, ernæring eller konsistens, når de fravælger kød, lyder det fra Henrik Have. Han fortæller, at de i øjeblikket leverer til blandt andet Sliders restauranter, en af måltidskasserne og nogle cateringkøkkener, som alle har en intention om at være mere bæredygtige og innovative på deres udvalg af mad. Hotel-og restaurantbranchen mærker en stigende efterspørgsel på veganske produkter, da flere spillere har oplevet, at de bliver fravalgt af grupper med vegetarer. Den branche kan være en afgørende medspiller i de tre gutters forretningseventyr, som startede med modtagelse af Zulus legat.