Dansk kafferisteri betaler langt over markedsprisen for kaffebønner – med et smil på læben.
Over de seneste måneder har flere medier skrevet om, hvordan prisen på kaffe er fordoblet over det seneste år. Denne pludselige stigning skyldes primært en katastrofal høst i Brasilien, som er verdens største kaffeeksportør. Både tørke og frost har ramt landet på kritiske tidspunkter, og desværre har mange kaffeplanter ikke overlevet. Derfor er der nu færre kaffebønner i udbud – og så stiger prisen.
Men hvis du spørger Lindy Brogaard, der er Head of Coffee hos kafferisteriet CleverCoffee, så er prisen på kaffe stadigvæk alt for lav:
– Det er rigtigt nok, at prisen på kaffe er fordoblet over det seneste år. Men jeg mener faktisk, at kaffe stadigvæk er alt for billig. Naturligvis går prisen op og ned i perioder. Men hvis man kigger længere tilbage i tiden, så vil man opdage, at den gennemsnitlige pris på kaffe reelt ikke er steget i næsten 50 år. Det kan man ikke sige om mange andre fødevarer – og desværre går det i sidste ende ud over kaffefarmere verden over.
Kaffe som en metervare
95% af alle verdens grønne kaffebønner bliver handlet på C Market. Her bliver kaffen handlet som en commodity, på samme måde som f.eks. olie. Prisen fastlægges ud fra, hvor meget kaffe der er i udbud – og der differentieres ikke mellem forskellige bønners kvalitet.
Hvis kaffepriserne skulle have fulgt inflationen af den amerikanske dollar i samme periode, så burde kaffe koste 5 gange så meget som i 1975. Var det tilfældet, ville prisen på et pund grønne kaffebønner ligge på omkring $6,5 (ca. 19 kr./kg.). I øjeblikket er prisen på kaffe kun $2,38 per pund (ca. 7 kr./kg.) – og det er vel at mærke efter den høje stigning i indeværende år.
– Konsekvensen er, at kaffebønder verden over lukker deres kaffefarme, fordi deres omkostninger er højere end deres omsætning. Mange lever simpelthen i fattigdom. Derfor giver det ikke mening, at man kan købe 400g kaffe i supermarkedet for 39,95 kr, tilføjer Lars Frello, medejer af CleverCoffee.
Økonomisk bæredygtighed
CleverCoffee handler det meste af deres kaffe direkte hos kaffefarmerne, og ofte betaler de 300% over markedsprisen. Til sammenligning skal et produkt typisk ligge 25% over markedsprisen, for at det kan få en Fair Trade-certificering.
Men hvorfor betale over markedsprisen?
– At få sit produkt Fair Trade-certificeret er bedre end ingenting – men for os er det langt fra ambitiøst nok. Vi betaler med glæde mere for de kaffebønner, vi køber, og vi oplever også, at det i sidste ende giver en ekstremt velsmagende kaffe.
Forklarer Lindy Brogaard og uddyber:
– Når kaffebonden får en fair betaling, så kan han investere i udstyr, planter og vedligehold, så kvaliteten af kaffen ikke falder. Det er jo også kun med en højere betaling, at kaffebonden får mulighed for at investere i eksempelvis miljømæssig bæredygtighed.
Blandt de mest ansvarlige i verden
Tidligere på året blev CleverCoffee B Corp-certificeret – en certificering som kun ca. 30 virksomheder i Danmark har fået, og som indikerer, at hele virksomheden arbejder ansvarligt og bæredygtigt på en lang række parametre. Derved kom de i fint selskab med bl.a. Rudolph Care, Letz Sushi og den amerikanske tøjproducent Patagonia.
Det er virksomheder, der lever op til de højeste standarder for bæredygtighed, social ansvarlighed og transparens i hele forretningen. CleverCoffee har ét overskyggende mål; de ønsker at gøre vejen fra kaffebonde til kaffekop velsmagende, gennemsigtig og bæredygtig med den højeste kvalitet – for at gavne både bonde, kunde og klode.
Et mikroristeri uden for Aarhus
De to kaffeeksperter i CleverCoffee bestiller størstedelen af deres grønne kaffebønner direkte fra farmere verden over. Bønnerne bliver fragtet via skib til Danmark, hvor de ender i Odder lidt uden for Aarhus. Her bliver de ristet, pakket og sendt ud til private og professionelle kaffeentusiaster i hele Danmark bl.a. Hotel Kong Arthur og Aarhus Street Food.
– Vi har af gode grunde ikke den billigste kaffe på markedet. Det er lidt hele pointen. Men vores kaffe giver en rigtig god smag i munden – på mere end én måde, afslutter Lars Frello med et smil.