Fokus på fællesskab, økonomi og vedvarende tendenser, spår Unilever Food Solutions
Efter et usædvanligt år har social afstand og nye regler for restaurationsbranchen skabt nye vaner og mønstre for både virksomheder og forbrugere. Hvor det tidligere var en selvfølge at kunne gå på restaurant, fejre højtider sammen, gå på overfyldte barer eller besøge en buffet, er restaurantbesøget nu forbundet med andre rutiner, så det bliver en lidt mere intim oplevelse. Hvordan bliver dette års juleoplevelse på restauranten? Det giver udviklingskokkene fra Unilever Food Solutions et bud på her:
– Efter at have skabt nye rutiner med færre siddende gæster, flere muligheder for takeaway samt tydeligere og mere gennemsigtige regler tror vi, at det intime fortsat vil være en rød tråd i dette års madkultur. Årets julefrokost serveres direkte på bordet, præsenteret på smukke fade. Kød og fisk er forenet med grønt og sødt. Der er plads til alle smage – både de nordiske og verdens smage. Julefrokoster med færre deltagere, en hyggelig atmosfære og skønne poser med julemad som takeaway er noget af det, vi tror, der vil være i fokus til julefrokosten i 2020.
Lige dele kød, fisk og grønt
Den fleksitariske madkultur vokser sig fortsat stærkere, samtidig med at vi lader os inspirere endnu mere af planteriget. Dette er tydeligt i Unilever Food Solutions fortolkning af dette års julemenu, hvor fisk og grønt får lige så meget plads som kødet. Blandt deres juleopskrifter finder du alt fra sild, halve æg med hummer, pastrami-laks og grillede ribben til vegetariske “sild”, grillede rødbeder og vegetariske frikadeller. De klassiske nordiske smage afbalanceres af smage, der er inspireret af Asien og Europa. Servering på bordet i stedet for på en buffet skaber desuden mindre madspild og bidrager, sammen med flere grøntsager på menuen, til en mere bæredygtig julefrokost.
Økonomisk smart
I Danmark har vi længe haft juleplatter og brunchplatter i stedet for en fælles buffet, og selvom det kan trække på de tidsmæssige ressourcer i køkkenet, er der også meget at vinde på det. Det er først og fremmest smart økonomisk, med tanke på at du kan styre portionsmængderne og andelen af madspild. At servere småretter på fade eller som indledning til en smagsmenu har også den fordel, at det giver gæsten en oplevelse af eksklusivitet og omsorgsfuldhed. Hver restaurant har desuden sine unikke stamretter på menuen, sine egne smage, sin terroir og sine helt egne specialiteter. Lad disse være en del af den grundlæggende udvikling af julemaden, uanset om jeres speciale er husmandskost, vegansk mad eller asiatisk fusionskøkken. En anden fordel ved at modernisere serveringen af julemaden er, at det stadig er lige så let at give gæsterne valgmuligheder. Hvis du udformer julemenuen som en tre- eller fem-retters, kan du for eksempel tilbyde en helt grøn juleplattemenu, en med lidt mere fisk og en med mere kød. Eller lad gæsterne vælge frit og dele med hinanden ved bordet, så det bliver nordisk juletapas!
Lokale råvarer på menuen
Da flere og flere har fået øjnene op for det lokalt-dyrkede i forbindelse med det forløbne års udfordrende betingelser, er det oplagt at bruge lokalt madhåndværk. Her i Norden produceres alt fra ost og kød til fisk og grøntsager af den højeste kvalitet. Tænk også på drikkevarerne, måske er der et lokalt mikrobryggeri eller en lokalt produceret læskedrik eller kombucha, du kan bruge til menuen. Norden har utroligt meget at byde på inden for mad og drikke, så lad det være en af de ting, vi fejrer i julen 2020!
Næste nummer af Food&Drink, der udkommer i næste uge har fokus på juletiden i foodservicebranchen. Hvis du ikke allerede modtager magasinet, kan du tilmelde dig her: “klik her” og få magasinet i din mailbox helt gratis.