DTU Fødevareinstituttet har arbejdet 60 år med at forebygge sygdom, fremme sundhed, udvikle nye og bedre fødevarer til den voksende befolkning og skabe bæredygtige teknologiske løsninger.
Da det den 5. juni 1959 blev besluttet at etablere et nationalt fødevareinstitut i Danmark, var fokus i begyndelsen på kemiske analyser, og hvad kemiske stoffer betyder for madens sundhed.
Siden er flere nye vigtige fokusområder kommet til i det, der i dag hedder DTU Fødevareinstituttet. Instituttet står i dag stærkt inden for forskning i kemikaliecocktails, antibiotikaresistens, bæredygtighed og tarmsundhed. Og nye forskningsfelter er godt på vej. Det omfatter fødevareallergi, helhedsvurderinger, bæredygtig kost og fødevareteknologi.
Løser nogle af de største globale udfordringer
Det er instituttets vision at bidrage til at løse nogle af verdens største udfordringer, som samtidig understøtter FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. DTU Fødevareinstituttet arbejder med løsninger, der forebygger sygdom og fremmer sundhed, udvikler nye og bedre fødevarer til den voksende befolkning og skaber bæredygtige teknologiske løsninger.
Til gavn for samfundet
I rollen som rådgiver hjælper DTU Fødevareinstituttet myndigheder og virksomheder med at give forbrugerne sundhed og sikre fødevarer. Innovation baner vejen for nye, værdiskabende løsninger for virksomheder. Uddannelse spreder erfaringerne over hele verden. Og forskning i verdensklasse er fundamentet for at finde nye løsninger på globale problemer.
Det er DTU Fødevareinstituttets opgaver i dag, og de har også udviklet sig over årene. Instituttet rådgiver fortsat nationale og internationale myndigheder og hjælper i højere grad også industrien med at udvikle bedre og sundere produkter. Desuden uddanner instituttet studerende i ind- og udland på områder med stor betydning for det globale fødevaremarked: fødevareteknologi, fødevaresikkerhed og ernæring.
Er i dag et internationalt forsknings- og videnscenter
DTU Fødevareinstituttet var i begyndelsen primært et nationalt institut. I dag er det et internationalt forsknings- og videnscenter.
Forskningen foregår i høj grad i internationale netværk og konsortier, og instituttets forskere og rådgivere er med i en lang række ekspertgrupper, paneler, udvalg og arbejdsgrupper i regi af bl.a. Den Europæiske Fødevareautoritet (EFSA), EU, FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisationen (FAO), Nordisk Ministerråd og Verdenssundhedsorganisationen (WHO).
DTU Fødevareinstituttet er desuden udpeget som samarbejdscenter for EFSA i Danmark, og som WHO’s samarbejdscenter for antibiotikaresistens og for genomics. Instituttet er også EU-referencelaboratorium for både antibiotikaresistens, for pesticider i korn og foderstoffer, for procesforureninger i fødevarer og for metaller og nitrogenholdige stoffer i foder og fødevarer.
Læs mere om DTU Fødevareinstituttets udvikling frem til i dag i en artikel i DTU Fødevareinstituttets 60 års jubilæumsskrift: I frontlinjen for sund, sikker og bæredygtig mad – til gavn for samfundet, der kan downloades på http://www.food.dtu.dk.