Fra 4.-9. maj 2019 vil førende internationale virksomheder præsentere deres nyeste teknologier på IFFA-messen i Frankfurt og give information om de vigtigste tendenser og udviklinger i kødindustrien.
Hygiejne og fødevaresikkerhed er naturligvis – igen – et centralt tema for IFFA. Richard Clemens, direktør for Food and Packaging Machinery Division i Deutsche Maschinen und Anlagenbau – VDMA, er en af dem, der har fingeren på pulsen, når det gælder fødevaresikkerhed i kødindustrien.
– Mikrobiologisk kontaminering, fremmedlegemer, utilstrækkelig mærkning samt overskridelse af grænser med hensyn til kontrollerede ingredienser er ifølge den tyske forbundsbeskyttelse og fødevaresikkerhed (BVL) de mest almindelige kilder til problemer. Efterfølgende undersøgelser har næsten altid samlet det samme billede, nemlig at årsagerne kan spores tilbage til menneskelig uagtsomhed, mindre hyppigt til teknisk fiasko. Og desværre er der sorte får inden for alle sektorer, der bevidst overtræder lovbestemmelserne, siger Richard Clemens.
Mikrobiologisk forurening
Hvordan kan vi udelukke risikoen for mikrobiologisk forurening – eller i det mindste reducere dem?
– Kødforarbejdningsindustrien er fortsat stærkt afhængig af manuel håndtering. Som følge heraf er folk fortsat den største hygiejniske risiko, for så vidt angår overførsel af bakterier i hele den værdiskabende kæde. Primært i områder, hvor der er direkte kontakt mellem arbejdsstyrken og produkterne. Et vigtigt skridt i retning af større fødevaresikkerhed er derfor at erstatte manuel aktivitet med automatiserede processer så meget som muligt. Et eksempel herpå er den fuldt automatiserede deling og indsættelse af fileter, bøffer og kolde stykker i emballagen ved hjælp af dispenseringsenheder og industrirobotter, slutter Richard Clemens.