Vi er det niendemest sherrydrikkende land i verden og det er formentlig fordi flere af de danske toprestauranter har sherry på vinmenuerne. Men der er stadig plads til mere sherry på menukortet, hvis du spørger de spanske sherryproducenter, som derfor inviterer den danske restaurant, der laver den bedste sherry pairing, med til en storstilet international konkurrence
Dansk mad og sherry klinger måske en smule hult i de flestes ører. Men ved en konkurrence i Gastronomisk Innovation i hjertet af København, fik fire danske restauranter vist, at slet ikke er så aparte endda. Som en optakt til den internationale sherry konkurrence VII Copa Jerez, deltog fire af de bedste danske restauranter med sherry på menukortet i den kvalificerende konkurrence, hvor kok og sommelier i samarbejde skulle sammensætte en treretters menu med sherry i hovedrollen.
I konkurrencen deltog Sortebro Kro, Anarki, Clou og et særligt samarbejde mellem Sommelier Karina Grand Kannegaard fra Restaurant Ti Trin Ned og Chef Alexander Johnsen fra Restaurant Domestic. Foran et erfarent dommerpanel med Maître Fromager og Sherry Educator, Catherine Fogel i spidsen, skulle de forsvare deres menu og valg af sherry. Bedst til det var Sommelier Jonathan K. Berntsen og kok Martin G. Sørensen fra CLOU, der fik overrakt prisen og invitationen til VII Copa Jerez af forrige års vinder, Kasper Hasse fra Falsled Kro.
– Stort tillykke til Falsled Kro, der får muligheden for at opleve Spanien og sherryen på bedste vis, sagde han om de kommende danske repræsentanter til VII Copa Jerez 2019.
– Der var et flot samspil mellem mad og vin i vindermenuen. Der blev udvist en stor viden om sherry, et generelt højt niveau og pairingen gik rent ind, udtalte Catherine Fogel.
Til finalerunden i Jerez, sherryens hjemby, deltager toprestauranter fra syv lande og man kan måske undre sig over, at Danmark er blandt de syv, når sherryen historisk ikke spiller nogen særlig stor rolle herhjemme. Men det er der en særlig årsag til, når man spørger den Spanske Ambassades handelskammer, som er medarrangør af den danske konkurrence. Ifølge dem, er Danmark særligt udvalgt, på grund af vores store kærlighed til gastronomi, gode råvarer og generel hang til nydelse. Vi nyder stor anerkendelse i udlandet, for vores tilgang til gastronomi og vores konstante arbejde for at udvikle og forbedre os. Samtidig mener de så også, at der er plads til meget mere sherry på vores vinkort.