I næste uge forventes EU Parlamentet at godkende Kommissionens beslutning om at fastsætte en grænse, så der på europæisk plan højest må være 2 pct. industrielt fremstillede transfedtsyrer pr. 100 gram fedt i fødevarer. MargarineForeningen undrer sig imidlertid over, at der ikke sættes grænser for animalske transfedtsyrer, som vi bl.a. får gennem mælk.
– Danmark var foregangsland for 15 år siden med at sætte grænser for industrielt fremstillede transfedtsyrer. Det er positivt, at vi omsider får den danske ordning gennemført i EU, og det kan vi naturligvis godt være stolte af, siger sekretariatsleder i MargarineForeningen, Frederik Madsen. Han påpeger imidlertid, at problemet med transfedtsyrer ikke er løst. Forbrugernes kost indeholder fortsat transfedtsyrer – nemlig de animalske transfedtsyrer.
Fokus på transfedt i animalske produkter
– 4 pct. af fedtindholdet i mælk er transfedt og i følge DTU’s undersøgelser af danskernes kostvaner[1], kommer 80 pct. af transfedtsyrerne i kosten fra mælkefedt. Mælkefedt er således i dag den største kilde til indtag af de farlige transfedtsyrer,” udtaler Frederik Madsen.
Som mangeårig sekretariatsleder i Margarine Foreningen påpeger Frederik Madsen, at de animalske fødevarer igen bliver positivt forskelsbehandlet i forhold til den plantebaserede kost.
– Fødevareindustrien og detailhandlen i Danmark har gennem mere end 20 år gjort en stor og dygtig indsats for at fjerne de plantebaserede transfedtsyrer fra vores fødevarer. Jeg vil derfor gerne opfordre fødevareministeren til at rette fokus på de animalske transfedtsyrer, som også bør nedbringes, siger Frederik Madsen.
Han efterlyser bl.a., at fødevareministeren bidrager til at øge befolkningens kendskab til de animalske transfedtsyrer.
– Det vil både være logisk, fair og redelig forbrugeroplysning, hvis ministeren arbejder for, at der i EU indføres krav om mærkning af alle fødevarer med et indhold af mere end 2 pct. animalske transfedtsyrer, udtaler Frederik Madsen.