Onsdag hædrede EU Kommissionen, DG Sundhed og Fødevaresikkerhed en række nationale indsatser, der særligt har bidraget til at fremme sundheden i befolkningen. Heriblandt Fuldkornspartnerskabet i Danmark.
Fuldkornspartnerskabet har fået ekstra international opmærksomhed efter EU Kommissionen, DG sundhed og Fødevaresikkerhed onsdag hædrede en række indsatser, der har bidraget til at fremme sundheden i befolkningen. Fuldkornspartnerskabet er blevet udvalgt som ”best case” sammen med 15 andre indsatser ud af 80 nationale indsatser i EU landene.
– Vi er meget stolte over og glade for, at vores samarbejde i Fuldkornspartnerskabet kan inspirere andre lande til at styrke folkesundheden gennem at øge fuldkornsindtaget. Vi håber, at der fremover kommer Fuldkornspartnerskaber i andre EU lande, hvor man kan høste fordelene ved at være flere, der arbejder for den samme sag, siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet, der tæller 30 partnere.
Fordobling af fuldkornsindtaget i Danmark
På vegne af partnerskabet modtog Gitte Laub Hansen, der er projektchef fra Kræftens Bekæmpelse og partner i Fuldkornspartnerskabet best practice certifikatet ved en ceremoni den 19. juni i Bruxelles.
Hun fremhæver, at Fuldkornspartnerskabet har opnået opnået en række konkrete resultater. Blandt andet er fuldkornsindtaget er næsten fordoblet i Danmark, og det er ikke blot lykkedes at løfte befolkningens gennemsnitlige fuldkornsindtag, men det er også lykkedes at fordoble fuldkornsindtaget blandt de 25 procent af befolkningen, som har det laveste fuldkornsindtag. 71 procent af danskerne kender det orange fuldkornslogo, og halvdelen af danskerne siger også ja til, at de kigger efter logoet, når de handler.
Fuldkornspartnerskabet består af Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Fødevarestyrelsen, detailhandelen og en række fødevarevirksomheder. Partnerskabet arbejder struktureret med fælles målsætninger, strategi- og handlingsplaner.
– Styrken i samarbejdet er, at alle bidrager med hver deres styrker og kompetencer. I Kræftens Bekæmpelse har vi ikke brødfabrikker, som kan sikre fuldkornsbrød til danskerne, men ved at samarbejde med fx brødproducenter kan vi netop motivere til, at dette sker, fortsætter Gitte Laub Hansen fra Kræftens Bekæmpelse, som har været med siden Fuldkornspartnerskabets begyndelse.