Nytårsaftenåbent er blevet en stor succes hos flere restauranter. Nu oplever restauranterne også en stigende efterspørgsel på julemiddage.
Der er ved at ske et paradigmeskifte, i den måde vi holder jul herhjemme. Traditionelt er juleaften familiens fest, men i stedet for at nyde dagen og familien hjemme i stuernes varme, er flere begyndt at søge mod oplevelser ude for hjemmet.
– Juleaften er stadig familiernes fest i Danmark, men flere typisk midaldrende og ældre ægtepar og ægtepar uden børn, enlige med et voksent barn og andre, der er del af brudte familier eller kun skal holde jul med få gode venner vælger at gå ud at spise en dejlig julemiddag og måske bagefter hygge sig hjemme med aftenkaffe eller aftendrink og måske gaver. Herved undgås besværet med indkøb og madlavning og der sikres en vellykket middag, der kan nydes i fulde drag. Det en ny trend, der er ved at udvikle sig især i større byer i Danmark, og det kendes også fra udlandet. Restauranterne i Danmark har generelt endnu ikke været hurtige til at tage højde for udviklingen, siger Lise Lyck, der er turismeforsker ved Copenhagen Business School.
I Frankrig, England og andre lande er der lang tradition for at familier, par og venner går ud og spiser sammen juleaften og herefter går hjem og pakker gaver ud.
I Danmark er derimod lang tradition for at familier samles og spiser sammen. De seneste år hvor f.eks. København er blevet mere kulturelt mangfoldigt og flere turister søger Danmark for at opleve den danske jul er ønsket om at kunne spise julemad ude vokset. Samtidig vælger flere danskere at spise ude juleaften for at slippe for besværet og have fuld fokus på samværet når de kommer hjem og pakker gaver ud.
Artiklen forsætter efter billedet
Et af de steder, hvor man mærker den nye juletendens er i Tivoli, hvor tendensen direkte kan aflæses i bookningerne på forlystelsenshavens restauranter. Selv restauranter som Gemyse der rent faktisk er lukke juleaften bliver kontaktet for ledige borde.
– Nimbs nytårsfester har gennem flere år været totalt udsolgt på kort tid. Nu oplever vi, at flere og flere danskere og turister som befinder sig i København også gerne vil indtage julemiddagen i Tivoli. Mange vælger at spise maden i Tivoli, hvorefter der tager hjem og pakker gaverne op. I de seneste to år er det gået særligt stærkt især med julemiddagen selveste juleaften, hvor der bl.a. er udsolgt på Nimb. Julemiddagene på vores restauranter stort set er udsolgt samme dag de udbydes. Nu har vi planer om, at vi senest næste år vil give endnu flere gæster den mulighed juleaften, siger Mikkel Ustrup, Nimb Operations Director.
Tivoli melder allerede alt udsolgt på NIMB Brasserie og Fru. Numb selve juleaften. Til FødevareFOKUS fortæller holdet bag Tivolis restauranter, at de seriøst overvejer at udvide yderligere med flere restauranter næste år, hvis tendensen forsætter.