For at løfte danske æg op i verdensklasse besluttede pakkerierne i brancheorganisationen ’Danske Æg’ i 2016 at vedtage et unikt sæt af regler og skærpede krav til ægproduktionen. I år har arbejdet ført til en ny certificering, så de godkendte pakkerier fremover kan stemple æg, der lever op til kravene. Certificeringen skal gøre forbrugerne opmærksomme på æggenes oprindelse.
Danske æg i verdensklasse
I 2016 blev Danæg, DAVA Foods og Valø i brancheorganisationen ’Danske Æg’ enige om en fælles branchekode, som underlagde medlemmerne verdens mest strikse salmonellakontrol og strenge krav til dyrevelfærd. Reglerne blev samlet i en branchekode, som afkræver medlemmerne at tage ansvar for hele produktionskæden fra gård til bord. Informationen om, at pakkeriernes æg er verdens sikreste æg, er bare ikke nået ud til forbrugerne. Det skal den nye certificering gøre op med.
Hvordan ved du om dit æg er dansk?
Indtil nu har den nysgerrige forbruger kunnet aflæse et ægs oprindelse via koden på æggets skal, hvor ’DK’ har indikeret, at ægget er lagt af en dansk høne. Fremover vil Danæg, DAVA Foods og Valø stemple deres æg med et mærke, som forestiller et dansk flag. Derudover bliver mærket trykt på alle æggebakker fra Danske Ægs medlemmer.
Mærke skal gøre danske æg til førstevalg
Den nye certificering er forbrugernes garanti for, at de indkøbte æg er af dansk oprindelse, samt at producenterne lever op til høje standarder for fødevaresikkerhed, sundhed og dyrevelfærd, som rækker udover de fastlagte regler i EU. Eksempelvis har hvert led i produktionskæden specifikke krav, som medlemmerne skal opfylde og som kontrolleres ved audit hvert år.
Brancheorganisationen håber, at certificeringen vil overbevise forbrugerne om at gribe ud efter danske æg, når de står foran køledisken i supermarkedet. I løbet af efteråret 2018 lancerer Danske Æg en forbrugerkampagne, som skal gøre danskerne fortrolige med det nye mærke.