Scanvaegt Systems introducerer den nye Marelec waterjet portioncutter – PortioJet – til opskæring af fisk. Løsningen kan med stor præcision optimere udbyttet af råvaren og sikre en højere kilopris.
Med en ny højtryksbaseret skæreteknologi kan forædlingsvirksomheden på en gang optimere indtjeningen og reducere spildet på opskæring af laks og hele kategorien af hvidfisk.
-PortioJet skærer ved hjælp af højtryksvandstråler, der kan opskære fisken i et utal af vinkler og portionsstørrelser – praktisk talt ”på kryds og tværs” af fisken. Det betyder, at virksomheden nu lettere kan optimere fisken ud fra de udskæringer, der er mest værd; det er nøjagtigt det samme, som vi ser det ved opskæring af oksekød, fortæller Peter Toft, international business manager hos Scanvaegt Systems A/S.
-Prisen for det stykke, der sidder på laksens ryg, er eksempelvis langt højere end prisen på resten af laksen. Udskæringen hedder loin og er fiskens mørbrad, som er af en bedre kvalitet end fileten. Ved at udskære større loins, vil virksomheden kunne øge indtjeningen med op til fire procent, fortsætter han.
Skal der bruges laks til sushi, så er det loin, der bliver anvendt. Efter fileten, som er det største stykke på laksen, følger kvalitetsmæssigt stykket ved halen, som kan opskæres i små firkanter og bruges til fx salattern.
To kameraer i PortioJet måler fiskens højde, længde og bredde på et splitsekund og sikrer præcis opskæring. Standardmaskinen er udstyret med to højtrykshoveder, som sidder på hver sin robotarm. Moduler kan tilkøbes, så skærekapaciteten kan udvides til otte skærehoveder.
-Andre fordele ved waterjet-maskinen er, at den er hygiejnisk konstrueret og skærer med 100 procent rent vand, siger Peter Toft videre.
Ud over laks er skæreteknologien også designet til opskæring af hvidfisk som torsk, hellefisk, rødspætte, sej, alaskasej og kulmule. I programmet findes der desuden waterjet-portioncutters til opskæring af kylling, gris og okse.