Når du er på jagt efter whiskyen til baren eller til køkkenet, risikerer du, at blive låst til enkelte firmaers portefølje – hvorfor ikke selv plukke de helt rette whiskyer?
Agenter og sælgere står altid klar til at assistere, når der skal fyldes spiritus på hylden i baren og flere er også begyndt, at interessere sig for, hvordan blandt andet whisky kan inkorporeres i køkkenet. Det er en nem og bekvem løsning at holde sig til den enkelte forhandler, som givetvis har et stort og bredt sortiment, men som naturligvis ikke kan omfavne alle de spændende produkter der pibler frem fra alle verdens hjørner. Med mod og benarbejde, er der alle muligheder for selv at tage ansvar for, at dine gæster får den optimale oplevelse med hjem fra restaurationen. Flere steder i landet afholdes der jævnligt whiskysmagninger, hvor flere af de store forhandlere troligt tropper op med både nyheder og gamle slagere.
Smag dig frem til den rette whisky
Et af de steder, hvor whiskysmagningerne er en tilbagevendende begivenhed, er hos destilleriet og mikrobryggeriet Braunstein på Køge Havn. Arrangementet, Braunstein and Friends Whisky Festival har efterhånden oparbejdet sig et stort publikum, hvilket tiltrækker en række store forhandlere, som sørger for et bredt felt af whiskyer og som kan hjælpe med inspiration og viden, lige til at tage med hjem. Claus og Michael Braunstein benyttede lejligheden til at præsenterede en helt ny aftapning, den anden i år, med navnet 17:2, som blev særdeles vel modtaget på deres eget smagsområde. Whisky festivallen er, som den slags er flest, delt op i en række boder, der repræsenterer hvert deres felt, og selvom man gør sig et ihærdigt forsøg, vil man aldrig kunne komme igennem samtlige tilgængelige flasker. Med ønsket om, at sammensætte en whiskymenu, gennemgik jeg det tilhørende smagekatalog og giver her, et forsigtigt bud på tre spændende flasker og hvilke retter de kan parres med.
Rock Oyster
Douglas Laing har været de skotske øer rundt (Orkney, Jura, Isley og Arran), for at finde en række spændende fade og har af dem skabt Rock Oyster. Som navnet antyder, er det en maritim oplevelse med noter af havsalt, tang og en smule røg. Oplevelsen er meget blød, på trods af, at den holder 46,8 %. Den åbenlyse servering er til østers, som vil fuldende smagen af havet, men den kan sagtens bære en fed og røget fisk. Ellers prøv og par den med en hård cheddar, der har fået lov til at lagre lidt.
Braunstein 17:2
En let røget single malt, der er fadlagret på bourbonfade, men som har fået en finish på ny amerikanske eg. Resultatet er en let frugtig whisky, hvor karamel, chokolade og vanilje træder igennem. 17:2 vil akkompagnere en dessert med chokolade og vaniljeis til punkt og prikke, men lidt mere interessant kunne den være til en røget laks, en glaseret hamburgerryg eller en salt brød-budding.
Highland Park 12YO Malt
Florale noter, honning og en smule citrus fylder næsen, mens en grillet appelsinsmag og den milde røg fra Orkney øernes tørv passer perfekt til en ret med vildt. Malten fra whiskyen spiller desuden godt sammen med rodfrugter, såsom selleri rod. Et andet frækt bud kunne være til chokolade og kaffe og hvorfor ikke prøve sig frem med en ret med lam, kaffe-chokolade sauce og en grøntsagspure?